Poeții secolului XXI s-au mutat de pe rafturile prăfuite ale bibliotecilor direct în videoclipuri muzicale, în topurile de bestselleruri și pe Instagram. Azi vă prezint 10 dintre cei mai cunoscuți insta-poeți ai momentului.

***

Nu au talentul sau profunzimea lui Keats sau Poe, dar au ceva ce aceștia doar au visat în timpul vieții: sute și chiar milioane de fani în întreaga lume. Este vorba despre insta-poeți, o nouă generație de autori, deveniți faimoși după ce și-au postat versurile pe social media.

Insta-poeții au redefinit poezia, aducând în discuție teme actuale și făcând-o relevantă pentru mileniali și generația Z. Rezultatul? Vânzările cărților de poezie au crescut spectaculos. De fapt, potrivit unui studiu, 12 dintre 20 cei mai bine vânduţi poeţi ai momentului sunt insta-poeţi. Mai mult decât atât, volumul de poezie al unei canadiene de 26 de ani (Rupi Kaur, despre care o să aflați mai multe imediat) a surclasat în vânzări ”Odiseea” lui Homer.

Am compilat mai jos o listă cu 10 insta-poeți care să vă inspire sau să vă emoționeze cu versurile lor. Data viitoare când aveți nevoie de puțină poezie în viață, nu uitați că e doar la un click distanță. 😉

Nayyirah Waheed

Insta-poeta mea preferată, Nayyirah n-a reușit să convingă nicio editură s-o publice, așa că a decis să-și posteze munca online. Între timp a publicat 2 cărți și a strâns aproape 700.000 de fani online. Scrie despre identitate, dragoste, feminism și feminitate. O puteți citi aici.

Cleo Wade

Insta-poeta favorită a celebrităților americane (printre fanii ei se numără Reese Whiterspoon, Elizabeth Gilbert sau Nicole Riche), Cleo scrie texte pline de optimism și compasiune. Nu știu dacă multe se înscriu în categoria poezie, dar dacă aveți nevoie de puțină încurajare în lista de Instagram, hit follow.

Rupi Kaur

De departe cea mai cunoscută insta-poetă din această listă, canadiana de origine indiană în vârstă de 26 de ani a strâns 3,2 milioane de urmăritori pe Instagram. A devenit faimoasă după o serie controversată de imagini în care își prezenta ciclul menstrual pe Instagram. Rupi scrie despre feminitate, traumă și vindecare.

PS: Ca să vedeți puterea insta-poeziei, mi-am pus versurile de mai sus pe un tricou. 😀

Michael Faudet

Deși este urmărit de sute de mii de persoane pe social media, nimeni nu știe cum arată sau cine este insta-poetul care semnează Michael Faudet. Asta nu l-a împiedicat să scrie un bestseller (Dirty Pretty Things). Versurile lui acoperă toată gama iubirii, de la pasiune, seducție, dragoste romantică și până la erotism.

Yrsa Daley-Ward

Actrița și modelul african este autoarea a două bestsellere de poezie, ambele fiind publicate inițial sub formă de insta-poezii. Combină scrisul cu imagini și video și explorează teme precum rasismul, familia și dragostea. O puteți citi aici.

Andrea Gibson

Poetă, vorbitoare motivațională și activistă, Andrea scrie despre dragoste de sine, depășirea momentelor dificile și despre identitate sexuală. Anul acesta a fost într-un turneu de lectură a poeziilor ei în SUA și Europa. O găsiți aici.

The Poetry Bandit

Jon Lupin, canadianul care scrie sub pseudonimul The Poetry Bandit, spune că poezia l-a ajutat să se vindece de alcoolism. Jon a spus că speră ca versurile sale despre dragoste, durere, vindecare și regăsirea sinelui să aibă un rol terapeutic și pentru alții, care se luptă cu proprii lor demoni. Îl puteți citi aici.

R.M. Drake

N-aș spune că ceea ce scrie americanul Robert Drake este poezie, ci mai degrabă o serie de clișee frumos repetate, dar 1,8 milioane de oameni n-ar fi de acord cu mine. 🙂 Ca să vedeți dacă îmi împărtășiți sau nu părarea, îi puteți citi versurile aici. Cu toate astea, poezia de mai sus mi-a plăcut, recunosc.

Make Blackout Poetry

”Blackout poetry” e o formă de poezie obținută atunci când iei un text (orice text, de la pagină de carte sau articol de ziar și până la prospect medical) și ștergi majoritatea cuvintelor, lăsând doar câteva, care vor forma poemul. Contul de Instagram Make Blackout Poetry, creat de poetul John Carroll, reunește cele mai reușite astfel de poezii.

Warsan Shire

Deși n-o mai puteți citi, din păcate, pe Instagram, am inclus poeta britanico-somaleză în acest top pentru că a devenit o celebritate mondială datorită social media. După ce Beyonce a citit pe albumul ei, Lemonade, câteva dintre poeziile lui Warsan (mai ales ”For Women Who Are Difficult To Love” și ”Nail Technician As Palm Reader”), aceasta a devenit un fenomen. Warsan scrie despre teme dificile ca emigrare, politică, sexualitate.

***

Sunt curioasă ce părere aveți despre noua generație de poeți digitali și care sunt preferații voștri. 🙂