Puteți să urmăriți pe Instagram fete de 20 și ceva de ani care vă vând iluzia #iwokeuplikethis și diferite produse atent plasate sau puteți urmări femei care au avut deja vieți pline și interesante și care vă ”vând” sfaturi despre cum să trăiți cu stil, eleganță și entuziasm la orice vârstă.

***

În epoca social media, ”Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești” a fost înlocuit de ”Spune-mi pe cine urmărești pe Instagram ca să-ți spun ce stimă de sine ai”. Fie că realizați acest lucru sau nu, persoanele care vă apar zilnic în feed și stilul de viață (real sau aspirațional) pe care îl promovează, vă afectează imaginea despre sine.

Atunci când urmărești zilnic bloggerițe cu tenuri impecabile și siluete de super-modele n-ai cum să nu începi să dezvolți (încet, dar sigur) complexe în legătură cu tenul tău și micile lui imperfecțiuni sau în legătură cu corpul tău care, în majoritatea zilelor, sigur nu e #beachbody.

Am descoperit asta pe propria piele în perioada în care am urmărit pe Instagram mai multe influencerițe celebre, toate tinere, bogate și imposibil de frumoase/frumos photoshopate. Odată ce am realizat impactul negativ pe care îl aveau asupra mea, am migrat către persoane care au un impact pozitiv.

Am început să urmăresc femei care aveau grația și stilul Milenialelor, dar care aveau în plus ceva ce majoritatea tinerelor nu au încă (și unele nu vor avea niciodată): clasă, rafinament, cultură. Urmărindu-le, am învățat lecții importante despre îmbătrânirea cu stil, dar mai ales despre exprimarea sinelui, autenticitate și a-ți cultiva independența.

Mai jos am ales 20 dintre aceste muze sexagenare, septuagenare, octogenare (și chiar nonagenare!), cu diferite background-uri și stiluri, care sper să vă inspire să trăiți autentic și să vă facă să priviți procesul de înaintare în vârstă cu alți ochi.

Modelele

Carmen Dell Orefice

Carmen a devenit model la 15 ani, când a apărut prima dată pe coperta Vogue. În prezent are 85 de ani și spune că a apărut pe mai multe coperte în ultimii 25 de ani decât în întreaga ei carieră.

Thank YOU All ❤ God Bless you 🙏🏻

A post shared by Carmen Dell Orefice (@carmendellorefice_official) on

Maye Musk

Mama antreprenorului Elon Musk are 70 de ani și este model de 50 de ani. Pe lângă lunga ei carieră ca model, Maye are și studii de dietetică și propria ei afacere în domeniu.

A post shared by Maye Musk (@mayemusk) on

Yasmina Rossi

Franțuzoaica de 63 de ani a devenit model abia la vârsta a doua și arată mai bine în costum de baie decât arătam eu la 23. A povestit despre secretele frumuseții ei în acest articol (pe scurt, totul cu moderație).

A post shared by Yazemeenah Rossi (@yazemeenah) on

Daphne Selfe

La 89 de ani, Daphne deține recordul mondial pentru cel mai bătrân model în viață (și-a început cariera în 1949). A renunțat la modelling când s-a căsătorit, dar după moartea soțului, pe când avea 70 de ani, a fost redescoperită. De atunci lucrează non-stop.

A post shared by Daphne Selfe (@daphneselfe) on

Sarah Jane Adams

Deși toată viața nu s-a considerat frumoasă, la 59 de ani Sarah a devenit celebră după ce a postat o poză cu ea pe blogul ei de bijuterii. În prezent, la 61 de ani, Sarah este model IMG.

Artistele 

Linda Rodin

Linda, preferata mea din această listă, este un fost stilist și fashion editor pentru Harper’s Bazaar. În prezent are propria ei linie de cosmetice și produse de make-up. Pe Instagram îi puteți urmări stilul de viață chic alături de câinele ei, Winks.

The real and the faux. 🐩

A post shared by Linda Rodin. (@lindaandwinks) on

Iris Apfel

În vârstă de 96 de ani, Iris Apfel este un style icon care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cunoscută pentru celebrii ei ochelari supradimensionați și pentru bijuteriile statement, Iris are propria ei păpușă Barbie și un documentar pe Netflix.

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

Beatrix Ost

Cu turbanele, blănurile și colierele ei de perle, scriitoarea și artista Beatrix Ost este o apariție care pare desprinsă din alte vremuri.

Valerie Von Sobel

Emigrantă maghiară, Valerie a fost, pe rând, actriță la Hollywood, designer de interior și fashion icon. La 73 de ani a realizat că e pasionată de artă și a devenit creatoarea unor originale instalații/sculpturi.

Tziporah Salamon

Model, actriță, consultant de modă și muză a regretatului fotograf al New York Times, Bill Cunningham, Tziporah, ca și numele ei, este o apariție extrem de originală.

Alyson Walsh

Scriitoare și jurnalistă de modă Alyson Walsh este cea mai tânără apariție din această listă. Deși n-a împlinit, încă, 60 de ani, am adăugat-o pentru că-mi place stilul ei rafinat și relaxat și pentru că așa mi-o imaginez și pe Liana Popa peste 30 de ani. 🙂

Jenny Kee

Designerul australian în vârstă de 71 de ani este la fel de cunoscută pentru imprimeurile ei colorate, ca și pentru stilul ei personal excentric. Din look-ul ei fac parte întotdeauna tunsoarea punk, ochelarii cu rame supradimensionate, roșii și rujul asortat.

A post shared by Jenny Kee (@jennykeeoz) on

Bloggerițele

Lyn Slater

Lyn a devenit faimoasă în timpul Săptămânii Modei la New York, când mai mulți fotografi au confundat-o cu o vedetă. De atunci, combină cariera de profesoară universitară cu cea de fashion blogger.

Karen Weber

Karen este o mare iubitoare a stilului retro, cum este și iubitul ei, Greg Dukes, care i-a devenit recent și soț. Ambii sunt absolut adorabili și demonstrează că iubirea, ca și stilul, nu are vârstă.

A post shared by Karen Weber (@missweblet) on

Judith (Style Crone)

Judith are 74 de ani și și-a descoperit pasiunea pentru modă în timp ce lucra ca asistentă într-un spital psihiatric. E o mare fană a pălăriilor și o pasionată de yoga.

A post shared by Style Crone (@stylecrone) on

Beth Jalali

Poate cea mai ”relatable” prezență din listă, Beth este de părere că ”trendurile vin și pleacă, dar stilul adevărat nu are vârstă”.

Idiosyncratic Fashionistas

Idiosyncratic Fashionistas sunt două prietene, Valerie și Jean, ambele stiliste, care tratează moda ca pe o mare distracție și invită și alte persoane de vârsta lor să le urmeze exemplul.

Dorrie Jacobson

Dacă v-ați întrebat vreodată ce se alege de iepurașii Playboy la bătrânețe, Dorrie este răspunsul. În vârsta de 83 de ani, aceasta a renunțat la urechiușe și codiță pentru rolul de fashion blogger (deși le mai scoate de la naftalină din când în când).

Excentricele

Baddie Winkle

Baddie este, probabil, cea mai scandaloasă nonagenară în viață. De la purtat topuri scurte cu mesaje obscene, pozat cu Miley Cyrus și apărut în videoclipuri rap, Baddie le-a făcut pe toate.

my blush is called orgasm btw

A post shared by BADDiE (@baddiewinkle) on

Suzanne Golden

Bijutieră și auto-declarată cea mai mare fană Comme des Garçons în viață, Suzanne se îmbracă așa cum mi-o imaginez pe prietena mea, Andreea Vasile, peste 40 de ani. 😀

Bonus

Advanced Style

Pagina fotografului Ari Seth Cohen, unde acesta postează fotografii de modă cu persoane în vârstă, a devenit atât de populară online, încât s-a transformat într-o carte și un documentar cu același nume.

Foto main: Advanced Style