Am aflat de acest test, care te ajută să-ți descoperi principalele trăsături de caracter și cum să le folosești pentru a deveni mai fericit/ă, de la o prietenă care urmează cursurile unei școli de coaching.

Testul e realizat de un profesor de psihologie de la Universitatea din Pennsylvania care crede că adevărata fericire vine din a te concentra pe principalele tale calități și a le folosi în viața de zi cu zi.

***

Ce sunt trăsăturile de caracter?

Majoritatea oamenilor știu să-ți spună care sunt abilitățile lor (ce știu să facă), interesele (ce îi pasionează) sau care sunt talentele lor (moștenite genetic). Aceiași oameni, însă, s-ar putea să aibă dificultăți să-ți spună care sunt principalele lor trăsături de caracter.

Trăsăturile de caracter sunt convingerile tale intrinseci și atitudinile tale față de tine, de ceilalți, de lume și de viață. Ele îți determină valorile, gândurile, sentimentele și acțiunile.

Câte trăsături de caracter există?

Potrivit cercetătorilor din științele sociale, există 24 de trăsături de caracter pozitive (care fac parte din 6 categorii largi de virtuți: înțelepciune, curaj, umanitate, dreptate, cumpătare și transcendență).

Fiecare persoană le are pe toate 24, dar proporțiile variază, astfel încât avem profiluri caracteriale unice.

De ce e important să-ți cunoști trăsăturile de caracter?

Mai multe studii au demonstrat că atunci când te concentrezi pe trăsăturile tale de caracter și le folosești în muncă și în viața de zi cu zi, ești mai fericit/ă, te simți mai satisfăcut/ă și ai mai mult succes în domeniul profesional.

Cum îți poți afla principalele trăsături de caracter?

Martin E.P. Seligman, doctor în psihologie și profesor la Universitatea din Pennsylvania a creat un test cu 240 de itemi, iar la finalul lui, vei afla care sunt principalele tale trăsături de caracter.

Primele 5 sunt cele asupra cărora ar trebui să te concentrezi și pe care ar trebui să le folosești în viața de zi cu zi.

Dacă, odată ce le vezi listate, înțelegi exact cum le poți cultiva, e suficient să ți le notezi pe un post-it, pentru a le avea mereu la vedere.

Dacă, ca în cazul meu, nu ți-e clar cum poți cultiva una sau mai multe dintre ele (Appreciation of Beauty and Excellence?!), poți citi cartea profesorului Seligman, ”Authentic Happiness: Using the New Positive Psychology to Realize Your Potential for Lasting Fulfillment”, în care aprofundează exact acest subiect.

La noi o găsești la editura Humanitas cu numele Fericirea Autentică. Eu am început să o citesc pe scribd.

Sunt curioasă dacă, la fel ca în cazul meu, rezultatele testului reprezintă o surpriză sau dacă vă cunoașteți suficient de bine încât să le intuiți. 🙂