A început perioada vacanțelor și mulți dintre voi aleg destinații în afara țării, unele chiar exotice. Pe principiul ”better safe than sorry”, v-am pregătit o listă cu câteva sfaturi foarte utile de călătorie, oferite de niște specialiști în managementul crizelor și securitate personală.
Acum un an am lucrat cu un scriitor britanic. Tipul primise un job în Orientul Mijlociu și cei care l-au angajat i-au oferit înainte de plecare un training de protecție personală cu niște specialiști în situații de conflict și de criză. Este vorba despre Edson Tiger, o firmă ai cărei angajați sunt foști agenți secreți britanici.
Colegul mi-a împrumutat și mie ghidul pe care l-a primit după trainingul de la Edson Tiger și mi-am făcut și eu o copie, just in case. Sigur, broșura conține informații de care sper să nu am nevoie niciodată, cum ar fi cum să te comporți în caz de ambuscadă auto, atac terorist sau răpire și cum să-ți dai seama dacă ești urmărit pe jos (pont: urmăritorii își schimbă gecile și șepcile, așa că uită-te după încălțăminte) sau dintr-un vehicul.
Am selectat mai jos din broșura făcută de specialiștii în securitate personală și managementul crizelor câteva informații utile, care sper să vă ajute.
Înainte să pleci:
📄 Fă-ți 2 seturi de copii ale tuturor actelor – unul lasă-l acasă, altul ia-l cu tine.
💻 Fă-ți și un backup digital pe cloud/dropbox. Dacă ți se fură telefonul sau laptopul, le vei putea accesa de oriunde.
În avion:
✈ Alege-ți un loc la maximum 5 rânduri distanță de o ieșire de urgență.
✈ Selectează un loc la culoar, preferabil, decât la fereastră.
✈ Locurile de la coada avionului au cu 40% mai multe șanse de supraviețuire în cazul unui accident.
✈ Fii pregătit/ă să reacționezi în primele 3 și ultimele 8 minute ale zborului (atunci au loc 80% dintre accidente).
✈ Dacă apare masca de oxigen, ai între 30 și 60 de secunde timp de reacție.
✈ În caz de evacuare forțată și de incendiu, fumul ucide repede, așa că ai 90 de secunde ”golden time” să reacționezi bine și să supraviețuiești.
✈ Asta înseamnă să-ți scoți centura și să te miști repede, fără să aștepți instrucțiuni de la stewardese.
✈ Stai cât mai jos posibil și mișcă-te. Dacă culoarul e blocat, urcă-te peste scaune.
✈ Dacă există fum, toarnă apă pe husa scaunului și acoperă-ți gura cu ea.
Când ajungi:
🏨 Să ai asupra ta adresa și numele hotelului/cazării scrise în engleză și în limba locală, atât pe telefon cât și într-o agendă (bateria telefonului poate muri).
🏨 Verifică ruta de evacuare a hotelului (există o poză pe ușa fiecărei camere). Vei fi bucuros/ă că ai făcut-o dacă apare o urgență în miezul nopții.
🏨 Folosește seiful hotelului să-ți depozitezi banii sau bunurile scumpe.
🏨 Să ai un ”evacuation bag” pregătit în permanență la hotel, în caz de cutremur/incendiu/altă calamitate naturală, mai ales noaptea (să conțină acte, un schimb de haine, apă, articole de toaletă, lanternă și o mică trusă de prim ajutor).
Pe stradă:
💰 Dacă vezi semne care avertizează în legătură cu hoții de buzunar, prima tendință e să-ți duci mâna, protector, la locul în care îți ții banii (fie el buzunar, geantă sau borsetă). Nu face acest lucru pentru că hoții sunt atenți la tine tocmai din cauza asta.
💰 Dacă asculți muzică, nu ține ambele căști în urechi.
💰 Nu purta ceasuri sau bijuterii scumpe.
💰 Dacă mergi în țări periculoase (dar nu numai), poartă asupra ta un ”surrender wallet” (un ”portofel de predare”). Acesta e un portofel fals, dar care trebuie să pară cât mai real, în care să pui bancnote de 10/20 de euro/dolari, cărți de vizită etc (astfel încât să pară plin). În cazul unui jaf, hoțul îl va lua, se va uita razant în interior și va fugi în câteva secunde, fără să te rănească. Ține banii într-o centură cu buzunar pe latura interioară (specială pentru călătorii) sau într-un buzunar intern al hainei.
Într-o mașină închiriată:
🚗 Ține ușile blocate în zonele urbane.
🚗 Nu lăsa geamul jos la semafor.
În transportul în comun
🚇 Într-un vagon aglomerat de metrou, încearcă să stai aproape de ușă.
În taxi
🚖 Fă o poză cu plăcuța de înmatriculare a taxiului înainte să urci.
🚖 Nu adormi in taxi daca esti singur/ă.
🚖 Nu plati șoferului până nu ai scos toate bagajele din portbagaj.
În tren
🚊 Ține obiectele valoroase doar în bagajul de mână, aflat în permanență asupra ta.
🚊 Nu accepta să cari bagajele altei persoane, chiar dacă e un copil sau un bătrân.
🚊 Nu sta într-un vagon gol.
0 Comentarii