Cine ar crede ca in Bucuresti are loc “crema” actiunii in materie de “sapaturi”, manevre murdare sau santaje in pragul electoralelor locale, nu numai ca se insala amarnic, dar evident  nu are rude in provincie.

O sa transform urmatoarea intamplare (petrecuta acum doua seri in micutul orasel de munte unde locuiesc) intr-un script de comedie absurda, dar, pana atunci, o sa-o impartasesc cu voi.

Inainte de a intra insa in “focul” actiunii, sunt necesare cateva precizari. Am mai spus printre randuri ca tata este primarul unui mic orasel de munte si ca acum candideaza pentru a treia oara pentru aceeasi functie. In prezent, unul dintre cei mai “indarjiti” (si aici am folosit un eufemism) contracandidati ai sai este “Dandanache” al nostru, un “si da-i si da-i si lupta si eu cu toate partidele ca rumanul impartial, sa ramai fara coledzi?”, respectiv viceprimarul aceleasi localitati. Acum ca am lamurit-o cu principalele personaje, “Motor…actiune!”

Cu doua seri in urma, tata si cativa cunoscuti ies la o bere, “ca baietii”. Intre timp, la terasa unde stateau se aduna si cativa “sustinatori”, bineinteles, total dezinteresati de a fi cinstiti cu o bere si mult mai preocupati in a-si impartasi opiniile politice. Curand, “sustinatorii” isi suna rudele detinatoare de trompete, acordeoane si tobe si, in cateva minute, “berea cu baietii” se transforma intr-o adevarata petrecere campeneasca (ma rog, fara camp).

Dupa cateva ore de buna-dispozitie, tata si cei trei colegi ramasi stau in fata localului, neputand sa se decida pe cine sa cheme pentru a conduce vehicolul pe drumul spre casa. Si, in timp ce stau ei asa in fata masinii, apare, ca din neant, o masina a Politiei din care “descinde” nimeni altul decat vicele, urmat abia apoi de “omul legii”. Entuziasmat peste poate, “Dandanache” al nostru elibereaza un strigat victorios: “Pune-i fiola, pune-i fiola!” Sub privirile uluite ale celorlalti, bietul politist ii spune umil viceprimarului ca nu poate “pune fiola” unor oameni care stau in fata unei masini, mai ales in parcarea unui local.

Dezamagit, viceprimarul se bosumfla si se urca inapoi in masina Politiei, ca un copil caruia i s-a luat punga de jeleuri din brate. Dupa cateva scuze, il urmeaza si politistul. Barbatii au nevoie de cateva minute bune pentru a-si reveni din socul “aparitiei”. Intre timp apare si vecinul sunat si toata gasca se suie in masina si porneste vesela spre casa.

Cand ajung in centrul orasului, supriza! un mini-baraj ad-hoc, format din aceeasi masina a Politiei. Din masina iese nimeni altul decat (da, ati ghicit), “Dandanache”, cu, deja-celebra replica “Pune-i fiola, pune-i fiola!”. Politistul, bietul de el, se apropie spasit de masina, dar se retrage apoi jenat. Vicele, nemultumit de aceasta turnura insista din nou sa-i “puna fiola”. La care politistul, evident obosit de atata “urmariri” ii spune spasit “E altul la volan, domnu’ vice, n-am ce sa-i fac!”

Mi-ar fi placut ca randurile de mai sus sa fie rezultatul imaginatiei mele supra-realiste. Din pacate, fac parte din circul sfintei realitati. Aceeasi realitate in care vicele si-a amenintat sotia ca o ia la bataie daca nu castiga el alegerile, fiindca femeia nu s-a descurcat bine pe post de consilier de imagine. Nu vreau sa fiu rea, dar, din partea mea, poate sa-si faca deja incalzirea. :))