Dacă nu ai timp să ajungi la un muzeu azi, e ok, aduc eu muzeul la tine. 🙂 Vreau să-ți fac cunoștință cu doi artiști contemporani care iau banala hârtie și o transformă în opere de artă de mii de euro.

Peter Callesen

Născut în Danemarca, în 1967, Peter Callesen a absolvit mai multe facultăți de artă și arhitectură până să se dedice actualei sale pasiuni: de a transforma o banală foaie de hârtie A4 în spectaculoase sculpturi 3D.

Atunci când creează o lucrare, Callesen are o singură regulă: poate folosi o singură foaie A4. Ceea ce înseamnă că materialul pentru a crea partea sculpturală a lucrării sale trebuie să vină doar din decupajul pe care îl face pe această foaie.

”Sculpturile din hârtie explorează probabilul și transformarea magică a unei foi plate de hârtie în figurine care se întind în spațiul care le înconjoară. Spațiul bidimensional negativ și absent lăsat de decupaj atrage atenția asupra contrastului cu realitatea tridimensională pe care o creează, chiar dacă figurinele sunt încă legate la originile lor, fără posibilitatea de a evada. În acest sens, există și un aspect tragic în multe dintre decupaje”, explică artistul pe site-ul lui.

Și, ca să vedeți cât de incredibil de detaliate sunt sculpturile lui Callesen, mai jos lucrarea intitulată ”The Fall”, în detaliu.

The Fall

Sursă foto.

Iată și alte câteva dintre cele mai spectaculoase lucrări ale lui Peter Callesen:

Broken Flowers

The Painter

In The Kingdom Of The Dead

Broken Palace

Holding On To Myself

Paperman

Bound To Be Free

Mirage

Transcendence

Cowboy

Red Running Poppies II

The Core Of Everything

Fire Escape Unable To Escape Fire

Fall

The Lost Sheep

Water Always Finds Its Way

Apple Blossom

Angel

Broken Bird

Și următoarele lucrări, adevărate capodopere arhitecturale din hârtie.

Human Ruin

Human Ruin (detaliu)

On The Other Side

17.8 Tall Tower of Babel

Little Ice Castle

Sursă foto: site-ul artistului, unde găsiți numeroase alte lucrări.

Pe Callesen îl puteți urmări și pe pagina lui de Instagram.

Simon Schubert

Germanul Simon Schubert (1976) are, ca și Peter Callesen, un background în arhitectură.

Inspirat de suprarealism și de operele lui M.C Escher, Schubert creează ”interioare” în relief, realizate prin sute de împăturiri ale foii de hârtie.

I-au luat 2 ani să-și perfecționeze arta sculpturilor în relief, iar în prezent fiecare dintre lucrările sale îi ia aproximativ o săptămână.

Ce mi se pare absolut fascinant la lucrările lui este modul în care reușește să creeze lumină și umbre din simple cute de hârtie.

Aspectul inedit al lucrărilor sale îi face pe mulți oameni să creadă că e vorba de desene foarte fine în creion.

”Majoritatea oamenilor care văd aceste lucrări geometrice sunt surprinși să realizeze că imaginile sunt create doar prin împăturirea hârtiei, nu mă cred când le spun. Mulți cred că am folosit acuarele, creioane sau că am embosat hârtia pentru a crea efectul de umbră și lumină. Dar când realizează că operele 3D sunt de fapt împăturite sunt cu adevărat impresionați”, a declarat artistul.

Dacă, la fel ca mine, v-ați îndrăgostit de ”desenele” lui arhitecturale, acestea se vând cu până la 5000 de euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: site-ul artistului.

Pe Schubert îl puteți urmări pe pagina lui de Instagram.