Fericirea este o alegere. Când spun asta, nu mă refer la filosofii New Age sau la tehnici psihologice de auto-sugestie. Mă refer la concluzia unor cercetători americani care au studiat ce anume influențează fericirea individuală și cum putem să ne ”creștem” nivelul de fericire.
În lucrarea ”Pursuing Happiness: The Arhitecture of Sustainable Change”, un grup de cercetători americani arată că:
50% din fericirea noastră e determinată genetic,
10% e dictată de împrejurări și
40% e influențată de acțiuni sau comportamente pe care le facem intenționat.
Factorul genetic
Factorul care are cea mai mare influență asupra fericirii noastre (50%) sunt genele. E vorba despre acele trăsături ale personalității pe care le moștenim de la părinți (temperamentul, afectivitatea, modul în care stabilim relații interpersonale). Acestea sunt fixe, stabile de-a lungul vieții și nu le putem controla, oricât am vrea.
Împrejurările
Împrejurările ne influențează nivelul de fericire în proporție de 10% și includ zona geografică în care locuim, factori demografici (vârstă, sex, etnie), statut marital, job, venit, sănătate, religie, dar și toate întâmplările pe care le-am trăit până acum.
”Deși o persoană poate obține un boost temporar mutându-se într-o noua regiune, câștigând un salariu mai mare sau schimbându-și aspectul fizic, acest boost nu va dura, pentru că oamenii tind să se adapteze la circumstanțele constante”, au explicat cercetătorii.
Cu alte cuvinte, odată ce bucuria schimbării pozitive dispare și ei se obișnuiesc cu noua ipostază, oamenii tind să revină la nivelul de fericire determinat genetic. Schimbarea împrejurărilor ne poate ajuta să fim mai fericiți pe termen scurt, dar nu va funcționa pe termen lung.
Activitățile intenționate
Potrivit acelorași cercetători, avem cele mai mari șanse să ne creștem (și să ne menținem) nivelul de fericire pe termen lung practicând activități conștiente și intenționate în acest sens.
Cercetătorii americani prezintă studii care arată că unele tipuri de comportamente, cum ar fi sportul regulat sau încercarea de a fi bun cu ceilalți, sunt asociate cu o stare de spirit mai bună. Același efect pozitiv îl au și activități cognitive, cum ar fi analizarea unor situații într-o manieră pozitivă sau a-ți aminti să fii recunoscător, și activități voliționale, cum ar fi să te străduiești să-ți atingi obiective personale sau să investești efort în cauzele în care crezi.
Cum rămâne cu adaptarea la circumstanțele constante? Cercetătorii spun că aceasta este mai slabă în cazul activităților intenționate decât în cazul schimbării circumstanțelor de viață. Așadar fericirea obținută de pe urma activităților intenționate nu dispare pe termen lung.
5 exerciții (intenționate) care te pot face mai fericită/ă
În ”The Happiness Advantage”, cercetătorul Shawn Achor le recomandă cititorilor să aleagă din lista de mai jos un exercițiu pe care să-l facă timp de 21 de zile, în fiecare zi:
1. Scrie 3 lucruri noi pentru care ești recunoscător în fiecare zi.
2. Scrie 2 minute despre o experiență pozitivă pe care ai avut-o în ultimele 24 de ore.
3. Fă mișcare 10 minute în fiecare zi.
4. Meditează 2 minute în fiecare zi, concentrându-te pe respirație și inspirație.
5. Scrie un email scurt, la prima oră a dimineții, în care îi mulțumești sau îi faci complimente unei rude, unui prieten sau unei cunoștințe.
Achor le-a dat același exercițiu și angajaților de la o firmă de taxe și audit, în timpul uneia dintre cele mai stresante perioade din istoria economiei americane. Rezultatul? Patru luni mai târziu, satisfacția profesională și personală a celor care făcuseră zilnic exercițiul recomandat a crescut cu 24%.
Pentru că deja scriu mai mult decât pot duce zilele astea și ideea de sport nu mă atrage, am decis să încerc exercițiul de meditație pentru următoarele 21 de zile.
Ne recitim, deci, pe final de lună, să vedem dacă suntem mai fericiți sau nu. 🙂
4 Comentarii
Carmen
foarte fain articol;
fain ca ti-ai propus sa meditezi, dar si sportul e important si nu e chiar asa dificil de facut doar 10 min, chiar si mersul pe jos intra aici, 10 min pentru o plimbare pe jos ar trebui sa gasim oricat de aglomerati am fi; eu cred ca ne facem mai mult bine decat timpul consumat…
mie in schimb mi-e greu sa decid sa scriu ceva, poate pentru ca nu i-am vazut beneficiile
Inoza
Mersi pentru apreciere, Carmen. 🙂 De mers pe jos merg cel puțin câte 10 minute de 3 ori pe zi – când plimb câinele. Dar la mine dacă nu e cu transpirație, nu e sport. :))
Cât despre beneficiile scrisului, din punctul meu de vedere sunt extraordinare, numai că îți trebuie ceva răbdare să le descoperi. 🙂