La fel ca în celebrul banc, când vine vorba despre fericire, există o veste bună și una proastă. Vestea bună e că fiecare dintre noi avem o rețetă a fericirii unică și personalizată, bazată pe 4 ingrediente. Veste proastă? Că trebuie să muncim să ne ”coacem” fericirea în fiecare zi.
***
Aseară am fost invitată la emisiunea ”Povești de succes” de la Smart FM, unde am vorbit despre prima mea carte, despre blog și toate lucrurile frumoase pe care mi le-a adus scrisul în viață.
Printre altele, moderatoarea m-a întrebat care este rețeta mea de fericire și de unde îmi iau fericirea. Pe un ton foarte serios i-am spus că există un magazin în București de unde poți cumpăra fericirea la suta de grame. Evident, glumeam.
În realitate, cred că fericirea are o rețetă bazată pe 4 ingrediente, care sunt diferite în cazul fiecăruia dintre noi. Și că este responsabilitatea noastră să avem grijă să fim fericiți/ echilibrați/ împliniți în fiecare zi, nu un lucru pe care să-l lăsăm la voia întâmplării.
Cele 4 ingrediente ale fericirii
Cele 4 ingrediente ale rețetei fericirii personale sunt, evident diferite de la om la om, dar îndeplinesc toate aceleași nevoi umane: fizice, mentale, emoționale și spirituale. Ca să fii fericit/ă, trebuie să bifezi zilnic un ”ingredient” din aceste 4 categorii:
În plan fizic:
✅ Mișcare/ fitness/ sport
✅ Stretching/ Pilates/ Yoga
✅ Mâncare sănătoasă
✅ Suficient somn
✅ Masaj
✅ Timp petrecut în aer liber etc.
În plan mental:
✅ Stabilirea de obiective zilnice (și îndeplinirea lor)
✅ Lectura
✅ Învățarea unui lucru nou
✅ Exerciții de creativitate etc.
În plan emoțional:
✅ Scrierea într-un jurnal/Morning Pages
✅ Timp petrecut cu persoana iubită/prietenii
✅ Exerciții de recunoștință
✅ Un ritual care te bucură
✅ Mersul la terapeut etc.
În plan spiritual:
✅ Meditație
✅ Rugăciune
✅ Studierea filosofiei sau a religiilor
✅ Un ritual care îți dă pace etc.
Odată ce conștientizezi care sunt cele 4 ingrediente de care ai nevoie să fii fericit/ă, poți să-ți dai seama dacă ai avut o zi proastă pentru că s-a întâmplat ceva groaznic, într-adevăr, sau pentru că, pur și simplu, ai ignorat unul dintre cele 4 planuri (sau mai multe).
În cazul meu, cred că ingredientele fericirii sunt somnul în plan fizic, scrisul în plan mental și timpul petrecut cu cei dragi, în plan emoțional. Mi-am dat seama, de ceva vreme, că îmi lipsește o activitate spirituală constantă. Meditez când apuc, mă rog când simt nevoia, dar n-am transformat niciuna dintre aceste practici într-un ritual zilnic. Ceea ce ar putea explica starea de dezechilibru în care mă aflu de multe ori. Nu mai zic nimic despre faptul că sunt zile în care nu bifez niciunul dintre ingredientele de care am nevoie ca să fiu fericită.
Ceea ce am de gând să fac (și vă recomand și vouă) este să-mi stabilesc clar cele 4 ingrediente ale fericirii pentru mine. Apoi am de gând să-mi pun un post-it cu lista lor în portofel, altul pe oglinda din dormitor și un stickie pe desktop. Avându-le mereu sub nas, sper să-mi reamintesc 1) să le bifez pe toate, în fiecare zi 2) că depinde de mine să mă simt bine și echilibrată, nu de soartă/ noroc/ alții etc.
În viață sunt mulți factori asupra cărora nu avem niciun control. Unul dintre ei e bagajul genetic pe care l-am moștenit de la părinți (care, vă spuneam într-un articol, ne influențează starea de fericire în proporție de 50%), altul sunt circumstanțele în care trăim (vârsta pe care o avem, orașul în care locuim, colegii toxici de la birou etc.). Singurul lucru pe care îl putem controla 100% sunt acțiunile conștiente pe care le facem zilnic pentru a fi sănătoși și fericiți.
Sigur, mulți nu știm să ne ascultăm corpul, mintea și emoțiile și habar n-avem ce ne face fericiți. E un lucru pe care îl învățăm experimentând și având răbdare cu noi înșine. Odată ce am descoperit cele 4 ingrediente care funcționează pentru noi, însă, trebuie să renunțăm să mai punem vina pe alții sau pe ”viață” pentru nefericirea noastră. Cum ne simțim și cum reacționăm la circumstanțele din jur depinde doar de cât efort am depus pentru a deveni oameni fericiți și echilibrați.
Spor la ”copt” și vă doresc ”prăjituri” dolofane și rumene! 😀
6 Comentarii
Anton
Foarte interesant ca eu am o astfel de lista cu “ingrediente” adunate de prin carti si articole citite…insa nu am numit-o lista de fericire…de azi incolo acesta o sa ii fie numele!! Multumesc!
Inoza
Antonia, nu contează ce nume îi dai, atât timp cât ai grijă să-ți fie bine pe toate planurile. Cu drag! 🙂
Adelina
Ina, este un deliciu cand citesc articolele tale. Sincer, nu stiu cum reusesti sa ai atata inspiratie. Ideea este ca tot citesc si recitesc articolele motivationale, dar nu am reusit sa ma apuc de facut ceva pentru MINE. Voi incerca ideea cu postitul pus in fiecare coltisor, poate imi va aduce aminte ca trebuie sa imi fac timp si pentru mine, nu doar pentru copil, sot, casa….etc.
Continua ceea ce faci, ca faci bine !
Iti doresc un decembrie plin de inspiratie si buna dispozitie !
Inoza
Adelina, îți mulțumesc tare, tare mult pentru apreciere și încurajare! Mă bucur dacă articolul ăsta ți-a adus aminte că e important să te preocupi (și) de tine. 🙂
Un decembrie liniștit și cu bucurie și ție! 😀
Carmen
Buna Ina, mi-a placut articolul tau
– cred ca de somn suficient avem toti nevoie, chiar daca mai sunt zile cand nu reusim sa dormim suficient, e important sa reusim sa recuperam cumva somnul pierdut
– dar pe langa somn cred ca important si timpul in aer liber si/sau ceva miscare pentru a ne simti bine
– nici eu nu stau bine la latura spirituala, dar parca nici nu-i simt lipsa; nu am fost obisnuita sa fac asta si nici nu o vad in jurul meu
Inoza
Bună, Carmen!
Clar somnul e important pentru toți, dar unii preferă să sacrifice o oră de somn pentru o oră de mers la sală, de exemplu. La asta mă refeream.
Eu simt un handicap la capitolul spiritualitate mai ales în situații de stres/tensiune/mici drame personale, când observ că nu am instrumentele necesare pentru a-mi regăsi echilibrul. Și mi-ar plăcea să rezolv asta. 🙂
Camer
Îmi plac tare mult postările tale,sunt curioasa dacă ți-a plăcut matematica !!!