Dacă ai avut vreodată impresia că ești ”în urmă” în viață față de cei din jur, că alții au deja familia sau cariera la care ai visat, am scris textul ăsta pentru tine.

La finalul lui vei găsi un test/exercițiu simpatic care, sper eu, îți va deschide ochii asupra noțiunilor de privilegii și dezavantaje socio-personale.

Ți-aș recomanda apoi să îți compari scorul obținut la finalul lui cu cel obținut de un prieten/un apropiat. Este, de altfel, singura dată când îți recomand să te compari cu altcineva. Dacă e vorba despre cineva față de care te simți ”în urmă”, cu atât mai bine.

***

Există 2 lucruri fundamental greșite în a vedea viața ca o cursă, în care unii au luat-o în față și alții au rămas în urmă (ok, există mai multe lucruri greșite, dar azi nu avem timp decât pentru două din ele).

Primul este premisa că vrem să ajungem, cu toții, la aceeași linie de finish (sigur, e adevărat dacă consideri moartea ca finish-ul absolut, dar aici prin ”finish” mă refer la a atinge un anumit punct în viață: fie a avea o anumită carieră, un anumit venit, un anumit stil de viață sau o anumită familie etc.).

Nu visăm cu toții la aceleași vacanțe, nici la aceiași parteneri, nici la același job sau la aceleași familii, garderobe, mașini etc. Nimeni nu poate ajunge ”înaintea” voastră într-un punct care există doar în mintea voastră.

Iar al doilea lucru greșit, atunci când vedem viața ca pe o cursă și ne comparăm cu cei aflați ”înaintea” sau ”în urma” noastră, este să credem că am avut, cu toții, aceeași linie de start și aceleași condiții pe traseu.

Caricatura de mai jos (care ilustrează disparitatea de gen în viața profesională) arată ce înseamnă un traseu cu condiții diferite.

Doar că și caricatura pornește de la premisa greșită că linia de start e aceeași pentru toată lumea.

Chiar și doi frați, crescuți de aceiași părinți, vor avea un start diferit în viață, prin prisma moștenirilor genetice, a diferitelor afecțiuni de care suferă sau nu, a IQ-ului, a poziției pe care o ocupă în familie etc. Când vine vorba despre două persoane crescute în condiții diferite, linia de start devine și mai inegală.

Am văzut, acum 2 ani, un filmuleț emoționant, numit ”Step Inside The Circle”. O producătoare TV, pe nume Fritzi Horstman, a mers într-o închisoare de maximă securitate din SUA, vrând să demonstreze că cei din spatele gratiilor sunt, de fapt, cei mai traumatizați membrii ai societății.

Vă las, mai jos, video-ul respectiv, dacă aveți 7 minute la dispoziție.

Dacă nu aveți timp să vedeți filmulețul, premisa exercițiului pe care Fritzi l-a propus deținuților e foarte simplă: îi așază într-un cerc, le citește o listă de afirmații și, dacă se recunosc în respectivele afirmații, îi roagă să facă un pas în interiorul cercului (”step inside the circle”).

În curând, cercul perfect – în care toată lumea este la aceeași distanță față de centru – dispare, iar locul lui este luat de o mulțime de puncte dispuse cât se poate de aleator.

Autoarea proiectului demonstrează, astfel, cât de mari sunt traumele la care au fost supuși în copilărie acești oameni. Dar mai demonstrează că până și în rândul celor mai puțin norocoși există privilegiați și mai puțin privilegiați.

Pornind de la ideea exercițiului lui Fritzi, dar adaptând-o, am creat o listă de întrebări. O să vă rog să răspundeți la ele și să vă acordați punctajul corespunzător fiecăreia.

Pornim toți de la zero (spre deosebire de viață, jocul meu este corect). Scorul maxim pe care îl puteți obține este de 20 de puncte. Scorul minim este de -20.

Înainte să fac acest test, credeam despre mine că am avut un start și mai ales un parcurs în viață mai dificil decât al multor cunoscuți. Am făcut testul și am obținut scorul 7, în timp ce o prietenă căreia i l-am trimis a obținut scorul 1.

Această simplă comparație m-a ajutat să realizez că sunt, de fapt, mai privilegiată decât aș fi crezut și a funcționat ca un mic duș rece.

Vă încurajez, dacă vreți și dacă vă simțiți confortabil, să ne împărtășiți punctajele voastre în comentarii. Nu e nevoie să ne spuneți cum ați ajuns la ele, doar care sunt ele.

Scopul testului este de a vă arăta că atât startul, cât și condițiile de pe traseu, nu sunt și n-au fost niciodată aceleași pentru toți. Viața nu este o cursă, în pofida a ceea ce încearcă să vă facă să credeți industria publicității și a cărților de dezvoltare personală.

Iar dacă vă încăpățânați să vedeți viața ca o cursă, măcar să fiți conștienți că uneori vă comparați cu cineva care a pornit de la kilometrul 587 și aleargă pe iarba unui teren de golf, în timp ce voi ați ați pornit de la kilometrul 2 și alergați printr-un șanț cu bolovani, unde trebuie să aveți grijă și la șerpi. You get the point.

Iată și întrebările, cu punctajele aferente:

 1. Dacă ai fost crescut/ă de părinții biologici, adaugă 1 punct.

 2. Dacă ai fost crescut/ă de un părinte unic sau părinții tăi au divorțat, scade 1 punct.

 3. Dacă unul sau ambii părinți au absolvit o facultate, adaugă 1 punct.

 4. Dacă ești prima persoană din familie care a absolvit o facultate, scade 1 punct.

 5. Dacă în copilărie ai fost la muzee, galerii de artă sau la teatru, adaugă 1 punct.

 6. Dacă părinții tăi au avut o mașină, adaugă 1 punct.

 7. Dacă în copilărie ai sărit vreodată peste o masă sau te-ai ridicat flămând/ă din cauză că nu aveai mâncare, scade 1 punct.

 8. Dacă în copilărie ai avut doică, menajeră, bucătăreasă etc., adaugă 1 punct.

 9. Dacă în copilărie mergeai cu părinții în vacanțe, adaugă 1 punct.

 10. Dacă unul sau ambii părinți au fost/sunt alcoolici, scade 1 punct.

 11. Dacă n-ai fost niciodată bătut/ă de părinți, adaugă 1 punct.

 12. Dacă ai un medic, un avocat sau un arhitect în familia imediată, adaugă 1 punct.

 13. Dacă părinții tăi au plecat la muncă în străinătate (din rațiuni financiare), scade 1 punct.

 14. Dacă a trebuit vreodată să-ți sacrifici pasiunile pentru a avea grijă de alții sau din motive financiare, scade 1 punct.

 15. Dacă ai fost vreodată insultat/ă din cauza culorii pielii, clasei sociale, genului, orientării sexuale sau unei dizabilități, scade 1 punct.

 16. Dacă te simți confortabil ca oamenii să-ți știe orientarea sexuală, adaugă 1 punct.

 17. Dacă ai avut/ai o dizabilitate fizică, scade 1 punct.

 18. Dacă ai o boală cronică, scade 1 punct.

 19. Dacă niciodată nu te-ai simțit judecat/ă din cauza mărimii sau formei corpului tău, adaugă 1 punct.

 20. Dacă ai suferit vreodată de o tulburare alimentară, scade 1 punct.

 21. Dacă ai pierdut pe cineva apropiat în ultimii 2 ani, scade 1 punct.

 22. Dacă vezi aproape întotdeauna membrii rasei, orientării tale sexuale sau religiei tale prezentați într-o manieră pozitivă în presă și filme, adaugă 1 punct.

 23. Dacă ai avut vreodată un episod depresiv sau anxios pentru care a trebuit să iei medicamentație, scade 1 punct.

 24. Dacă ai zile libere în timpul principalelor sărbători ale religiei tale, adaugă 1 punct.

 25. Dacă simți că lumea nu îți interpretează opiniile ca fiind reprezentative pentru întreaga ta etnie/rasă, adaugă 1 punct.

 26. Dacă ai pierdut un părinte, scade 1 punct.

 27. Dacă ți-a fost vreodată rușine cu hainele, casa sau mașina ta și ai fi vrut să le schimbi pentru a nu fi judecat/ă, scade 1 punct.

 28. Dacă ai călătorit în mai mult de 5 țări, adaugă 1 punct.

 29. Dacă te simți în siguranță să mergi pe stradă noaptea, indiferent de ce haine porți, adaugă 1 punct.

 30. Dacă ți-a fost vreodată rușine să vorbești pentru a nu fi ridiculizat/ă din cauza accentului sau a unui defect de vorbire, scade 1 punct.

 31. Dacă nu îți faci griji niciodată în legătură cu crime, violuri sau jafuri în cartierul tău, adaugă 1 punct.

 32. Dacă ai divorțat vreodată, scade 1 punct.

 33. Dacă poți merge de mână cu partenerul/a ta oriunde în România, fără să-ți faci griji, adaugă 1 punct.

 34. Dacă ai copii și împarți custodia lor, scade 1 punct.

 35. Dacă ai fost vreodată singura persoană de etnia sau religia ta într-o sală de clasă sau într-un birou, scade 1 punct.

 36. Dacă ai fost vreodată descurajat/ă să-ți urmezi visurile din cauza rasei/situației economice/genului/orientării sexuale sau unei dizabilități, scade 1 punct.

 37. Dacă nu ți-ai făcut niciodată griji în legătură cu banii de mâncare, chirie sau medicamente, adaugă 1 punct.

 38. Dacă majoritatea prietenilor tăi au aceeași etnie și orientare sexuală ca tine, adaugă 1 punct.

 39. Dacă ai avut ani în care nu ți-ai permis o vacanță, scade 1 punct.

 40. Dacă deții casa în care locuiești, adaugă 1 punct.

La final, câteva precizări. Nu sunt sociolog, nici psiholog și n-am folosit instrumente sociologice sau psihologice pentru a realiza acest test. M-am inspirat din materiale al căror scop era recunoașterea avantajelor și dezavantajelor socio-personale, dar sunt convinsă că, în ciuda celor mai bune intenții n-am reușit să includ pe listă absolut toate circumstanțele care pot constitui privilegii sau nu.

Orice scor ai obține, fie el maxim sau minim, acesta nu spune nimic despre tine și valoarea ta, doar despre privilegiile pe care le-ai avut sau nu în viață.

Nu ești în urmă în viață. Nu există niciun program și niciun orar pe care trebuie să-l respectăm cu toții. 7.75 de miliarde de oameni nu pot face totul exact în aceeași ordine prestabilită și în același timp. Viața ta nu se desfășoară după programul nimănui altcuiva, decât al tău. Oriunde ești acum e exact unde trebuie să fii.