Cum e să muncești la un studio de videochat? Cât câștigi? Ce fantezii bizare au clienții? Răspunsul la toate aceste întrebări și multe altele în articolul de azi, care s-ar putea să vă schimbe preconcepțiile despre meseria de model de video chat în România.

***

Mă uit la Roxana* (evident, nu e numele ei real) și-mi vine greu să cred că acum un an era cel mai de succes model al unui studio de video chat bucureștean. Cu ochii ei de un albastru senin, părul blond, ondulat, trăsăturile diafane și silueta silfidă, pare genul de fată pe care o vezi într-o reclamă la parfum și nu starul fanteziilor sexuale a sute de bărbați.

Are aerul nonșalant al unei franțuzoaice și nimic din înfățișarea ei nu se potrivește cu imaginea stereotipică a unei ”fete” de video chat: unghiile mici și îngrijite n-au ștrasuri pe ele, nici urmă de acid hialuronic în buze sau de silicon în sâni. E machiată discret și îmbrăcată cu bun gust: poartă o cămașă mătăsoasă, bleumarin, și o pereche de blugi.

Îmi aduce aminte de o actriță franțuzoaică, al cărei nume îmi scapă. Povestește că în liceu și-a dorit foarte mult să devină actriță, dar că mama ei a avertizat-o că din actorie ”se moare de foame în România”. A doua opțiune, psihologia, a fost și ea respinsă: ”Mama mi-a spus că dacă n-ai cabinetul tău particular, nu trăiești decent ca psiholog”. A ales, în cele din urmă sociologia, pe care a studiat-o la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Cum a ajuns să facă video chat?

”Vedeam că prietenii sau colegii mei aveau mașini sau telefoane scumpe și-mi doream și eu. Acasă n-aveam, însă, o situație materială prea bună”, explică Roxana, care a fost crescută doar de mama ei.

Ideea de video chat a venit de la o prietenă, care a convins-o s-o însoțească la un casting, după terminarea facultății. „În perioada aia tocmai mă despărțisem de iubitul meu, după o relație de 6 ani. Și când pierzi controlul într-o zonă a vieții, simți nevoia să-l câștigi în alta. M-a atras ideea de a câștiga mulți bani, de a fi pe picioarele mele”.

Cum a fost prima experiență de video chat?

Deși există training-uri pentru modelele de video chat, Roxana s-a angajat la un studio abia deschis, așa că nimeni nu i-a spus ce trebuie să facă. ”Dar n-am avut emoții deloc prima dată”, zâmbește ea. ”Mi-am intrat în rol și n-am mai fost Roxana, am devenit Angelique* (nu e numele ei real de model)”. În plus, explică ea, ”Poți învăța să faci striptease din filmulețele de pe net, poți învăța singură multe. Depinde cât de mult vrei să te dezvolți”.

Cum e viața unui model de video chat?

”Aveam un stil de viață foarte sănătos și organizat”, spune ea zâmbind. ”Mă trezeam dimineața la 6, beam un suc natural, apoi mergeam la sală să fac kick boxing, apoi la studio”.

A ales să lucreze în timpul zilei, pentru că nu voia să piardă nopțile și să-și dea viața peste cap. Lucra câte 8 ore pe zi, uneori 21 de zile la rând, fără pauză. ”Lumea crede că e distractiv, dar video chat-ul e o meserie foarte grea. Stai în fața unui webcam live, uneori câteva ore până intră pe tine un client. Și în timpul ăsta tu trebuie să zâmbești, să fii energică non-stop”.

Cine sunt clienții?

”Cei mai mulți sunt americani – piloți sau oameni de afaceri. Majoritatea au o mică afacere”, spune Roxana. Mulți dintre ei sunt căsătoriți, lucru pe care nu-l ascund față de modele. ”Am un client american, căsătorit cu o româncă, pe care a cunoscut-o tot pe video chat, cu care are doi copii. Ea, bineînțeles, nu știe că el intră iar pe site-urile astea. E un fel de dependență, cred”.

Clienții pot cere orice sau există limite?

Deși modelele sunt încurajate să-și mențină clienții fericiți, există reguli impuse atât de studio, cât și de site-uri. ”Nu le satisfăceam fantezii cu urină sau alte asemenea chestii. Unii au gusturi bizare”, râde Roxana.

O altă regulă e să nu facă schimb de informații personale cu clienții, regulă pe care unele modele o încalcă, însă.

În rest, orice fantezie a clientului e sfântă. Mulți dintre ei le cer fetelor să folosească jucării sexuale, dar Roxana spune că ea n-a făcut niciodată acest lucru, deși managerul a încercat s-o convingă. ”Nu sunt genul meu, nu-mi plac”, spune scurt.

Cum e relația cu clienții?

Există atât clienți fideli, care revin des, cât și clienți ocazionali. Aceștia, din urmă, ”Intrau și imediat îmi cereau să mă dezbrac, să trec la acțiune”, își amintește Roxana râzând. Cum modelele sunt plătite la minut, munca ei consta în a prelungi cât mai mult timpul petrecut cu ei.

Fidelizarea clienților este de asemenea importantă, dacă vrei să câștigi bine. Atunci când unul dintre clienții obișnuiți nu apare într-o zi, modelul îi lasă un mesaj personalizat, spunându-i că-i simte lipsa.

Analizându-și listele cu venituri lunare și clienții de top, Roxana a avut o revelație neașteptată. ”Clienții de pe urma cărora am câștigat cei mai mulți bani sunt cei în fața cărora nu m-am dezbrăcat niciodată – cei cu care doar am vorbit. Mulți dintre ei se simt singuri sau deprimați și vorbind cu mine, se simțeau mai bine. E un fel de terapie – am ajuns să-mi aplic pasiunea pentru psihologie”, râde ea. ”Sau unii aveau chef să bem împreună – le ziceam să mă aștepte puțin, mergeam în bucătărie și mă întorceam cu o sticlă, beam, râdeam, povesteam”.

Au existat clienți care s-au îndrăgostit de ea?

Da. Mulți i-au trimis cadouri scumpe pe adresa studioului sau au insistat s-o cunoască în persoană. ”Când vor să te întâlnească trebuie să ai grijă cum abordezi situația”, povestește Roxana. ”Nu poți să-i respingi, pentru că riști să-i pierzi. Așa că trebuie să-i iei pe ocolite, să fii foarte diplomată”.

Care e cel mai ciudat lucru pe care i l-a cerut un client?

Când aude întrebarea, Roxana începe să râdă nervos, acoperindu-și gura cu palma. ”A fost un tip care mi-a cerut să-mi bag un ardei iute în vagin. Nu îl excita treaba asta, dar mi-a spus că pentru el asta e o dovadă de încredere”. O privesc cu ochii măriți de spaimă. ”Și, ai făcut-o?”, o întreb. ”Da, dar l-am băgat într-un prezervativ înainte, îți dai seama!”.

Cât câștigă un model de video chat în România?

Roxana spune că veniturile fluctuau, dar că obținea cel puțin 3000 de euro pe lună.

Cine sunt modelele?

Multe dintre colegele Roxanei aveau, ca și ea, diplomă de facultate. Cât despre vârstă, cea mai tânără avea 18 ani, iar cea mai în vârstă peste 50 – ”dar arăta de 30 și ceva”, explică fostul model.

Roxana spune, de altfel, că nu există limită de vârstă pentru a fi model de video chat – există o piață și cerințe pentru toate categoriile. ”Sunt clienți care chiar preferă femeile de 30-40 de ani, mai mature, mai sofisticate, mai sigure pe ele, în locul unor fetițe”.

Părinții și prietenii știau despre activitatea ei?

Prietenii știau cu ce se ocupă, dar o perioadă și-a mințit mama și tatăl vitreg. ”Apoi și-au dat seama singuri ce făceam. Adică mi-am luat o mașină de 8500 de euro cu bani cash – nu erau proști”, își amintește ea amuzată.

Îi e rușine că s-ar putea ca lumea să afle că a fost model de video chat?

”Există poze și filmulețe cu mine online, ca Angelique, dar nu mă deranjează”, spune Roxana. ”Mi-am asumat asta când am intrat în domeniul ăsta. Și dacă e să mă căsătoresc, viitorului meu soț o să-i spun de la început că am făcut asta, nu mi-e rușine”.

De ce a renunțat la video chat?

După mai bine de un an cu 8 ore de muncă pe zi, de multe ori 7 zile din 7, Roxana spune că a ajuns la ”burnout”. În plus, nu se prea mai întâlnea cu prietenii și nu avea timp de viață socială. A decis să-și dea demisia și din economii să-și deschidă propriul studio de video chat.

Cum e viața după video chat?

În primele patru luni după demisie spune că s-a relaxat la munte și la mare. A urmat o perioadă în care a mers la niște interviuri de angajare, dar a fost foarte dezamăgită când auzea salariul de 2000-2500 de lei care i se oferea. ”Când câștigi mii de euro pe lună te obișnuiești cu un alt stil de viață”, explică fostul model.

A încercat să lucreze în străinătate, dar îi era foarte dor de prieteni și de casă, așa că s-a întors. S-a angajat, apoi, pentru o perioadă scurtă, într-o firmă de telemarketing, slujbă la care a renunțat pentru că nu i se potrivea deloc. A abandonat și planul de a-și deschide propriul studio de video chat pentru că a cheltuit o mare parte din banii pe care-i economisise în ultimul an, așa că nu mai are fondurile necesare.

S-a gândit să se întoarcă la fostul job? ”Da. M-am și întâlnit recent cu managerul, la o cafea, a încercat să mă convingă să revin – eram cel mai bun model din studio”, spune ea. ”Dar n-aș vrea s-o fac, pentru că nu mai vreau să-mi mint mama și s-ar supăra foarte tare”.

Roxana speră, în continuare, că-și va găsi un job care s-o facă fericită, în afara industriei de video chat. ”Am fost recent și la un casting pentru o reclamă, dar e foarte greu”, recunoaște ea. ”Înainte, când lucram la studio, trăiam în lumea mea și eram foarte zen. Chiar dacă mă oprea Poliția în trafic și primeam o amendă, eram tot zen. Acum plâng, am depresii, parcă nu-mi mai găsesc locul”.

La final, e rândul Roxanei să mă întrebe, curioasă, ce părere aveam despre modelele de video chat înainte s-o cunosc. Îi mărturisesc, sincer, că discuția cu ea mi-a dinamitat multe preconcepții – de la cine sunt fetele care fac asta în România și care e nivelul lor de educație, până la ce presupune, concret, munca ei, și de ce devin unii bărbați clienții unor astfel de site-uri.

Am povestit aici despre proiectul The Human Library, în cadrul căruia m-am întâlnit și am vorbit cu Roxana.

***

Sunt curioasă să aud și părerile voastre pe acest subiect – v-au surprins mărturisirile Roxanei sau nu? Și, mai ales, cât de diferită este industria video chat-ului din România așa cum reiese din această poveste versus cum v-o imaginați voi?