Câteva dintre agendele mele preferate au pe copertă lucrări ale pictorului Jack Vettriano. Și asta nu pentru că sunt o admiratoare a artei lui, ci pentru ce-mi amintesc de fiecare dată când îi văd picturile.
***
Criticii de artă se împart în 2 când vine vorba de Vettriano (pe numele lui real Jack Hoggan). Jumătate îl consideră o nulitate care pictează “brainless erotica”, cealaltă jumătate un impostor a cărui muncă e bazată pe imitație. Poate că sunt și unii care îl apreciază, dar sunt o minoritate.
Vettriano s-a lăsat de școală la 16 ani și a fost ucenic de miner. A învățat sa picteze singur, imitând clasicii. A dat admiterea la Universitatea de Artă din Edinburgh, la 36 de ani, dar a fost respins.
Acum, la 71 de ani, câștigă jumătate de milion de lire sterline pe an doar din drepturi de autor pentru reproducerea operelor lui pe calendare, agende (a se vedea foto de mai jos), postere etc.
Pictura lui, “The Singing Butler” a devenit cea mai bine vândută imagine în Marea Britanie (originalul s-a vândut în 2004 cu 1,3 milioane $). Criticii tot nu-l apreciază, dar masele îl adoră (dar nu numai – și Jack Nicholson se numără printre fanii lui).
View this post on Instagram
E pictură sau ilustrație ce face Vettriano? Are sau nu valoare? Nu mă interesează. Pentru mine, va fi mereu autodidactul care a fost respins de marile galerii de arta și școli, luat în derâdere de critici și care și-a creat, în pofida tuturor, propriul loc la masă. E un exemplu de ce poate face pasiunea și o imensa încredere în sine în ciuda tuturor piedicilor. Lumea are nevoie de mai mulți astfel de oameni.
Dacă vă interesează subiectul, e un articol în Vanity Fair numit “The Singing Butler Did It” unde sunt mai multe detalii.
0 Comentarii