Dacă nu întrebi, răspunsul va fi întotdeauna nu. Și dacă nu încerci, s-ar putea să ratezi șansa vieții tale.

Am citit recent o poveste și mă gândeam la câte idei renunțăm fără măcar să încercăm să le punem în practică. Și cum astfel putem rata oportunități fabuloase.

În 1960 Ormond Gigli era un fotograf de 35 de ani, care locuia într-o garsonieră din Manhattan.

Vizavi de blocul lui era o clădire Beaux Art abandonată, pe care o admira de la geam. Își imagina deseori cum ar fi să fotografieze câte o femeie frumoasă în fiecare fereastră a imobilului. Iar când a aflat că în scurt timp clădirea va fi demolată, a întrebat șeful de șantier dacă putea face fotografia respectivă.

Maistrul i-a spus că da, cu 2 condiții: soția lui să apară și ea în poză și fotografia să fie făcută a doua zi la prânz, în pauza de masă a muncitorilor. În 2 zile clădirea urma să fie complet dărâmată.

Ormond avea doar 24 de ore la dispoziție să-și vadă visul cu ochii. Pentru că nu avea bani, a apelat la toate modelele pe care le cunoștea și le-a întrebat dacă vor să pozeze pro bono pentru fotografia visurilor lui. Puteau să se îmbrace cum vor, atât timp cât veneau a doua zi la prânz, la locație.

A obținut și un Rolls Royce împrumut, cu care a acoperit o spărtură din fața clădirii (apărută acolo din cauza tăierii apei și electricității).

A doua zi, la prânz, trotuarul a fost împânzit de modele și de socialites, îmbrăcate sofisticat. În doar două ore, Ormond le-a organizat în golurile de la ferestre (folosind o portavoce să comunice cu ele) și le-a fotografiat, stând pe scara de incendiu a clădirii sale.

Ormond Gigli, Girls In The Windows

24 de ore mai târziu, clădirea a dispărut pentru totdeauna.

Ormond Gigli a trăit până la 96 de ani și a realizat mii de fotografii. ”Girls in the Windows” rămâne cea mai cunoscută operă a lui.

PS: Soția șefului de șantier a apărut în poză, conform promisiunii. Este la etajul 3, a treia din stânga
PPS: Și soția lui Ormond apare în fotografie – e la etajul 2, ultima din dreapta.

Foto main: Ormond Gigli, “Girl In Light”