Sau despre cum procesul de abuz sexual al unui superstar mondial mi-a redeschis niște răni emoționale mai vechi.
***
Pe 14 august, cântăreața Taylor Swift a câștigat un proces de agresiune sexuală împotriva unui DJ american. Pe scurt, vedeta spune că în 2013, înaintea unui concert, în timp ce poza alături de respectivul individ și iubita lui, bărbatul i-a băgat mâna sub fustă și a atins-o pe fund. Taylor și echipa ei au decis să nu sune la poliție, de teamă ca incidentul să nu fie transformat într-un circ de presă, dar mama ei a sunat a doua zi directorul stației de radio al cărei angajat era DJ-ul și i-a povestit întâmplarea. La puțin timp după, DJ-ul a fost concediat.
După ce a fost dat afară și n-a reușit să-și găsească un alt job, DJ-ul a dat-o în judecată pe Taylor Swift pentru defăimare, susținând că a mințit și i-a distrus cariera, cerând despăgubiri de 3 milioane de dolari. În acel moment, cântăreața a intentat un contra-proces, de agresiune sexuală, contra sumei simbolice de 1 dolar (”ca un model pentru alte femei care s-ar putea să se ferească să retrăiască public acțiuni la fel de șocante și umilitoare”).
Procesul, care a fost intens mediatizat, a reprezentat un exemplu foarte important pentru fete sau femei aflate în aceeași situație și le-a încurajat, de altfel, pe multe dintre ele să apeleze la ajutor (hotline-ul american pentru agresiune sexuală a primit cu 35% mai multe telefoane în săptămâna de după proces).
Am apreciat modul în care Taylor și-a susținut cazul cu fermitate și demnitate și nu s-a lăsat manipulată de avocatul apărării (găsiți aici cele mai bune replici ale ei la întrebările lui), dar mărturia mamei ei m-a lovit ca un pumn în stomac.
Andrea Swift a povestit juriului că, după incident, fiica ei și-a reproșat la nesfârșit faptul că le-a spus agresorului ei și iubitei lui, aproape mecanic, ”Mulțumesc că ați venit”, după ce au făcut poza.
”Nu-i venea că creadă că după ce el a strâns-o de fund, sub fustă, ea i-a mulțumit că fusese acolo. A distrus-o faptul că a spus asta. Ca părinte, m-am întrebat de ce am crescut-o să fie atât de politicoasă”, a spus mama cântăreței, în lacrimi.
Acel ”mulțumesc” mecanic, pe care Taylor l-a adresat unui bărbat care tocmai o molestase (cântăreața fiind, evident, în stare de șoc), mi-a adus aminte de numeroase momente când am fost agresată (verbal, psihic sau chiar fizic) și prima mea reacție a fost…o politețe șocată. Și sunt convinsă că nu sunt singura care a reacționat astfel.
Mi s-a întâmplat de nenumărate ori când cineva s-a izbit de mine pe stradă, din grabă sau neatenție, ca eu să fiu cea care strigă ”Scuze!”, automat, deși n-avem nicio vină.
Și nu puține au fost cazurile în care, atunci când o asistentă medicală, o funcționară de la un ghișeu sau orice alt angajat al statului au țipat la mine sau au fost pasiv-agresivi, să ”îngheț” și apoi să le mulțumesc politicos, la final.
Poate cel mai groaznic exemplu de acest gen a avut loc anul trecut, când am fost abuzată de un medic care m-a anesteziat și m-a operat fără acordul meu (o să vă povestesc toată întâmplarea pe larg, deocamdată încă aștept un răspuns din partea Comisiei de Etică și Disciplină a Colegiului Medicilor, care m-a audiat după o așteptare de aproape un an).
Ce am făcut la finalul operației, când am coborât, tremurând, de pe masă? M-am așezat plângând pe un scaun, în timp ce el mi-a scris rețeta cu recomandări și m-am oprit din plânsul cu sughițuri doar să-i spun ”Mulțumesc” când mi-a întins-o și ”La revedere”, la plecare.
În noaptea aia, pe care n-am dormit-o din cauza durerii fizice și a șocului psihic, mi-am reproșat de mii de ori reacția slabă, politicoasă, exact cum a făcut Taylor Swift. Eram furioasă pe mine că, în loc să ies de acolo făcând un scandal monstru (cum îmi imaginam că ar fi făcut prietenele mele, Alexandra și Andreea, de exemplu), tot ce am putut să fac a fost să plâng și să fiu politicoasă.
Atunci mi-am spus că era vina mea, că nu știu să fiu asertivă. Dar mărturia mamei lui Taylor Swift și o scenă la care am asistat recent, m-au făcut să-mi dau seama că reacția de politețe mecanică este sădită în subconștientul femeilor încă de când sunt mici.
Zilele trecute eram la un supermarket, la coadă, și înaintea mea erau doi părinți cu doi copii, o fetiță de vreo 4-5 ani și un băiețel de vreo 3-4 ani. Fetiței, care lua și muta produsele pe bandă, i s-a spus să se potolească și să fie ”cuminte”, că se face de râs. Asta în timp ce băiețelului, care scutura căruciorul și m-a lovit de câteva ori cu piciorul, nu i s-a reproșat nimic. Atunci când vânzătoare a remarcat câtă energie are băiețelul, tatăl a spus doar că e ”un neastâmpărat”. A spus-o zâmbind, nu ca o scuză, ci ca un motiv de mândrie.
Ajungem să fim politicoase în mod automat în fața agresorilor de tot felul pentru că reflexul ăsta ni se induce de mici. Suntem crescute să nu facem ”scene” în public, să nu ”ne facem de râs”, să ne controlăm emoțiile și sentimentele, în timp ce băieților nu li se impun aceleași bariere, dimpotrivă: li se arată că e în regulă să fie gălăgioși, plini de ”energie” și neastâmpărați.
La maturitate, politețea excesivă la femei devine aproape un reflex, ca respiratul sau căscatul. N-am căutat studii care să-mi susțină părerea (deși sunt convinsă că există), dar cred că genul ăsta de auto-cenzură duce în timp la o stimă de sine scăzută și la un simț al propriei valori denaturat. E imposibil să crești încercând să le faci pe plac altora și având grijă să nu ”deranjezi” și să ajungi ca la maturitate să crezi că meriți să fii tratată mai bine decât ești.
Fetițele care sunt crescute cu refrenul ”Fii cuminte, nu ne face de râs” devin femeile care n-au curajul să deschidă gura în ședințe sau să ceară o mărire de salariu la birou, sunt cele care nu reacționează atunci când cineva li se adresează agresiv și cele care acceptă locuri proaste într-un autocar sau o cameră proastă într-un hotel fără să crâcnească (pentru că nu cred că merită ceva mai bun). În timp ce băieții care sunt lăsați să fie gălăgioși și ”poznași” devin bărbații care vorbesc în ședințe chiar și atunci când spun tâmpenii, cei care cer și primesc imediat mărirea de salariu, cei care răspund agresivității cu asertivitate (sau agresivitate) și cei care obțin cele mai bune locuri oriunde, pentru că pur și simplu cred că li se cuvin, din oficiu.
În cazul meu, ca și al multor altor femei pe care le cunosc, lupta cu această politețe mecanică și cu impresia că nu ”merităm” mai mult e foarte grea, dacă nu imposibilă. Dar dacă aveți una sau mai multe fetițe, vă rog din suflet informați-vă despre cum puteți să le creșteți să fie politicoase, dar în același timp asertive. Creșteți-le să-și cunoască valoare, să-și ceară drepturile, să nu accepte să fie tratate altfel decât cu respect. Și mai creșteți-le astfel încât, dacă cineva le pune mâna pe fund când sunt mari, prima reacție să fie o palmă, nu un ”mulțumesc”.
18 Comentarii
Alina
Of, Ina, articolul asta parca vorbeste fix despre mine. Am crescut exact asa si acum, la 30 de ani, mi-e rusine sa cer un salariu mai bun intr-un interviu (am fost recent la o discutie si cand am ajuns la subiect am zis cu rusine suma pe care o castig la actualul job – niciun gand de marire si cumva mi-era jena de salariul pe care il am… imagine that!). Acum doua saptamani am avut o inundatie in casa, am chemat un instalator urgent care a rezolvat problema, dar la final mi-a cerut o suma enorma. Si nu doar ca am platit-o fara sa comentez, ci i-am si multumit de trei ori inainte sa iasa din casa. Si inca 100 de povesti de genul asta. Acum fac terapie si mai vad progrese, dar este greu intr-adevar.
Inoza
Of, Alina, comentariul tău parcă vorbește fix despre mine. :)) Partea cu rușinea să ceri un salariu meritat la angajare – been there, done that. Instalatorul care a cerut mult mai mult decât ar fi trebuit și căruia la final i-am mulțumit că m-a țepuit – been there, done that, several times (instalatori, montatori de plase la geam, coafeze, etc). Mă bucur foarte, foarte mult că ai pomenit de terapie! Cred că e foarte important să facem tot ce ține de noi să ne vindecăm de automatismele astea păguboase. Te felicit și te îmbrățișez! 🙂
Madalina
Ne-am obişnuit să nu prea reacţionăm. Că de, nu e diplomatic, nu dă bine. Acum 15 ani lucram într-un birou cu 3 bărbaţi, toţi politicoşi, lucram cot la cot în echipă, inclusiv cu şeful. A venit un al patrulea. De vreo două ori mi-a pus pe umăr o mână transpirată, teoretic prieteneşte şi normal. A treia oară când a făcut-o i-am spus în faţa tuturor să nu mă mai atingă, că nu e normal. Colegul a insistat ”Trebuie să fii şi tu mai destinsă, ce dracu!”. Ceilalţi trei colegi au îngheţat, cu şef cu tot. I-am spus că n-am chef să mă destind după cum vrea el şi să nu mai atingă. Clar. N-a mai făcut-o şi nici n-a mai comentat.
Inoza
Mai rău, ne-am obișnuit să nu reacționăm că pare să suntem ”sensibile”, ”închistate” (cum a vrut să sugereze colegul tău), sau, mai rău, chiar ”isterice”. Bravo ție, Mădălina, că ai reacționat și că nu l-ai lăsat pe individ să decidă cum ai tu dreptul să te simți!
Cristina
Si pentru mine e un subiect dureros – am o boala cronica care impune sa imi fac anumite analize si investigatii anual. Pentru ca medicul meu, in care am cu adevarat mare incredere, este intr-un spital de stat, sunt obligata ca o data pe an sa merg acolo si sa fac toate analizele/investigatiile necesare in ambulator. Da, din fericire, nu e nevoie sa fiu internata propriu-zis in spital, dar oricum dureaza cateva zile de plimbari pe acolo. De fiecare data, dar absolut de fiecare data, cel putin o asistenta (dar uneori si medici care fac diverse ecografii sau alte proceduri) este agresiva sau in cel mai fericit caz pasiv-agresiva si tot eu ajung sa imi cer scuze si sa o compatimesc pentru ca ”au foarte mult de lucru, foarte multa lume pe capul lor, personal insuficient, nervi tociti s.a.m.d.”, lista lor de scuze poate continua.
Mai mult, imi aduc bine aminte o faza care mi s-a intamplat acum cativa intr-una din clinicile private din Bucuresti – am mers pentru niste analize de sange, dupa ce asistenta mi-a recoltat sangele mi-a pus un plasture si mi-a zis sa tin apasat 2 minute. Stiu sigur ca am tinut degetul bine acolo, cu toate astea, dupa ce am urcat scarile (camera de recoltare era la subsol) m-am trezit ca imi siroia sangele pe brat, prin plasture. Pentru ca imaginea era un pic horror si m-a speriat m-am intors la asistenta care imi recoltase sangele. Cand m-a vazut a inceput sa zbiere la mine ca nu am tinut apasat destul, iar eu imi tot ceream scuze in timp ce ea s-a stropsit cred cateva minute.
Asa ca probabil sunt irecuperabila… Sau ar trebui sa incerc si eu sa merg la terapie cum scrie Alina mai sus, poate mai e o sansa sa reusesc sa ma schimb.
Inoza
Cristina, nimeni nu e irecuperabil. 🙂 Terapia e o opțiune foarte bună, mai ales dacă găsești pe cineva care să se potrivească cu ce ai tu nevoie (nu găsești un terapeut bun din prima, uneori).
Sau poți încerca un exercițiu pe care eu îl tot aplic în ultima vreme (uneori cu succes, alteori nu, important e că încerc): înainte să îmi iasă pe gură ”Mulțumesc”-ul sau ”Scuze”-ul automat, mă opresc câteva secunde să îmi dau seama cum mă face să mă simt reacția persoanei din fața mea și încerc să-i comunic, calm, exact asta.
Ultima dată când s-a întâmplat, o vânzătoare dintr-o benzinărie s-a rățoit la mine să-i plătesc cash, pentru că nu-i spusesem răspicat că vreau să plătesc cu cardul (nu mă întrebase deloc) și ea deja optase pe bon pentru opțiunea cash. Câteva secunde am înghețat, apoi i-am spus, simplu: ”Cred că sunteți agresivă și nu-mi place atitudinea dvs. Dacă m-ați fi întrebat, v-aș fi spus că vreau să plătesc cu cardul.”. Am plătit, normal, cash (era pus deja pe bon, nici președintele țării n-ar fi putut modifica acel bon, evident, ahahaha), dar atitudinea ei s-a schimbat cu 180 de grade. S-a liniștit imediat și a devenit foarte amabilă, Dumnezeu știe de ce. Deci e și asta o opțiune, mai greu de aplicat la început, dar, cu timpul, sper că poate deveni reflex. 🙂
Ana
Fix despre mine, da. Desi fac un efort constient sa schimb asta, nu reusesc mereu sa ma conving ca nu sunt o persoana rea daca cer ce mi se cuvine. Lasa ca pot si cu mai putin sau fara. Lasa de la mine. Mi se face rusine si ma vad din exterior cum las capul si privirea in jos.
Inoza
Ana, faptul că faci un efort (conștient!) să schimbi asta la tine e extraordinar! Multe femei nici nu conștientizează când ”lasă de la ele” sau acceptă mai puțin decât ar merita, atât de adânc înrădăcinată e reacția asta a lor. Ceea ce eu nu înțeleg e de ce te consideri rea dacă ceri ce meriți? Prin ”rea” înțelegi egoistă? Că te pui pe primul plan în loc să aștepți (uneori în zadar) să te pună altcineva?
Diana
Draga Ina, parca e povestea mea acolo. Minunat acest articol. Eu am fost crescuta de niste parinti buni, dar care – in spiritul vremurilor lor – asa au crezut de cuvinta sa ma invete. Sa fiu cuminte. Ba chiar era un titlu de glorie ca sunt fetita cea mai cuminte din parc. O tampenie, imi dau seama acum. O tampenie colosala. Si eu fac la fel ca tine, imi cer scuze si daca cineva trece cu carutul peste degetele mele de la picior, in metrou. E un reflex stupid, alimentat de toate momentele in care – adresandu-ma parintilor mei pentru un sfat, in momente in care eram agresata de cei din jur (am avut profesori bully, sefi nebuni, momente in care nu ma simteam pretuita si valorizata, desi munceam ca un rob), replica lor a fost mereu (cu cele mai bune intentii): ,,Lasa mama, tu vezi-ti de treaba ta, ca viata pana la urma iti da locul pe care-l meriti”. Da, poate ca viata mi-a dat locul meritat prin munca, dar cu ce chin, ce suferinta, ce consum psihic. Niciodata n-am auzit, nici in momentele in care muream cu dreptatea in brate, un „Da, mama, ai dreptate, da cu ei de pamant, cere-ti drepturile”. Numai „Lasa mama, mai bine lasi de la tine, de ce sa faci scandal, daca dupa aia iese tot pentru tine rau…?”. In schimb, ai mei n-au rezistat niciodata in fata „nebunilor” – prieteni sau rude care isi cereau mereu drepturile, ba chiar pe deasupra, care se purtau chiar grobian pe alocuri, si pe care ii tolerau fara cracnire. Cand le spuneam ca nu mi se pare okay, replica era mereu: ”Da, dar stii ca asa e el, nebun, n-are sens sa te pui cu el la minte, il lasi asa cum e si treci mai departe”. Adica deh, sa fim buni si cuminti, sa inghitim, ca asta e sensul vietii. Unii inghit, altii conduc. Si mai bine sa taci si sa inghiti, decat sa faci scandal sau sa-ti ceri drepturile, ca Doamne fereste ce ti se poate intampla, se supara lumea pe tine, na… Oribila filozofie de viata, cu toate bunele intentii. Imi este groaza ca voi avea fata, fiindca nu stiu cum s-o educ. Sper din tot sufletul doar sa nu semene cu mine, ca ma va apuca cea mai crunta depresie daca si ea va fi la fel, cand va fi 🙁
Inoza
Dragă Diana, ca să vezi cât de ironică e viața și cât de înșelătoare sunt aparențele. 🙂 În noaptea aia fatidică, după operația mea forțată, au fost 3 femei la care m-am gândit, aproape obsesiv. Trei femei care, mi-am zis eu, ar fi reacționat complet diferit, ar fi fost puternice, asertive, care nu s-ar fi lăsat tratate așa. Primele două au fost prietenele mele Alexandra și Andreea. A treia ai fost tu. 🙂 În cazul lor, știam din viața reală cum se comportă în situații de criză, în cazul tău, cred că textele m-au făcut să cred că, deși politicoasă, ai fi fost mult mai fermă, mult mai asertivă. Asta era mantra aia despre care ți-am scris la un moment dat pe FB că mi-ai inspirat-o atunci: WWDCD (What Would Diana Cosmin Do?). Nu pot să zic, în niciun caz, că mă bucur că m-am înșelat în cazul tău, dar datorită mărturirii tale de azi, poate pe viitor o să încerc să fiu mai blândă cu mine, să nu mă mai compar cu alții (un alt blestem moștenit din familie), să îmi accept neajunsurile și să încerc să le repar, nu să mi le reproșez. Mulțumesc! 🙂
Ana
Oh, ce mă regăsesc în articolul tău! Cu precizarea că în timp ce mă las țepuită și nedreptățită sunt perfect conștientă că nu merit ce mi se întâmplă, fierb pe interior de furie, dar totuși nu știu cum să gestionez situația altfel decât fiind politicoasă și căutând să ies din situație cât mai repede.
Doar în ultimele zile: mi-am luat o țeapă de la un instalator (apropo); am așteptat 4 ore în sala de așteptare a medicului care-mi prescrisese medicamentul la care aveam o reacție alergică, fața umflându-mi-se din ce în ce mai tare, în timp ce alți pacienți (bărbați) erau luați la rând înaintea mea deși ajunseseră după mine, tot fără programare; am plătit pentru un consult privat la alt medic care insistă că rezultatul la analize e altul (opus chiar!) decât cel de pe fișă, cu o atitudine de genul nu înțelegi tu, drăguță, nu-ți mai bate capul; mi-am luat o țeapă de la un taximetrist pe un drum pe care îl fac aproape zilnic, dar n-am îndrăznit să spun nimic; i-am cerut scuze unui tip care a urlat la mine fiindcă nu m-am dat din calea lui, eu așteptând autobuzul.
Situațiile astea sunt atât de multe și atât de frustrante, dar de fiecare dată constat că sunt atât de furioasă că efectiv nu sunt în stare să articulez nimic calm. Plus, mai ales în situațiile în care de partea cealaltă e un bărbat agresiv, constat că mi-e efectiv frică de reacția lui.
Inoza
Ana, te înțeleg perfect, din păcate. Am întrebat, la un moment dat, o prietenă care e și psiholog, cum pot să devin mai asertivă. La mine, cele două reacții automate sunt fie pasivitatea (în 90% din cazuri), fie agresivitatea (în 10%, când se abuzează atât de mult de mine că simt că explodez). Mi-a zis că asertivitatea se antrenează, ca un mușchi. Că trebuie să mă forțez să-mi exprim nemulțumirile elegant, politicos, dar ferm. Să-mi cer drepturile, să vorbesc de fiecare dată când simt că sunt neîndreptățită, abuzată etc. Am început să fac asta la medic, când sunt lăsată să aștept deși am programare, la coafor, când sunt coafată altfel decât aș vrea, la magazin, când vânzătoarea e pasiv-agresivă. E un proces foarte neplăcut pentru un om timid, obișnuit să accepte și apoi să înmagazineze frustrarea (exact cum spui tu, fierb pe interior de furie, ceea ce, îți dai seama, nu ne face bine), dar e singura cale. Sigur, dacă sunt situații în care ai de-a face cu bărbați agresivi, siguranța ta fizică primează. Dar în rest, trebuie să înveți cum să-ți comunici frustrarea, pentru că oameni nepoliticoși/agresivi/neplăcuți sunt la tot pasul și e obligația ta să-ți protejezi psihicul de ei și să nu-i lași să te supere/abuzeze/deranjeze. Sau cel puțin asta e părerea mea. 🙂
Vali
Cat de adevarat…iar acesta este cazul fetelor si femeilor care sunt agresate fizic si chiar violate. Nu merg la politie de teama sa nu afle lumea si sa se faca de rusine sau sa-si faca familia de rusine… Daca indraznesc sa mearga la politie, unii oameni comenteaza ca a fost vina lor ca au fost violate, deorece erau imbracate provocator, sau au vorbit intr-un anumit fel sau au indraznit sa se uite nu stiu cum… Si apoi te trezesti intr-o camera cu o doamna procuroare, care in ciuda traumei prin care ai trecut si a dovezilor clare, incearca sa te scoata pe tine insati vinovata ca ai fost violata, procuroare mama de fata… Si daca castigi cazul, el primeste doar 7 ani de inchisoare, poate chiar mai putin pentru buna purtare, iar apoi traiesti in fiecare zi cu teama ca dupa ce o sa iasa o sa se razbune si poate chiar o sa te omoare de data asta… iar asta e tara in care traim, mentalitatea oamenilor si sistemul de justitie de rahat din Romania… Sa indrazneasca o femeie in tara noastra sa dea in judecata un barbat pentru ca i-a pus mana pe fund, ca toata lumea ar batjocori-o si i-ar rade in nas…
Inoza
Vali, din păcate problema agresiunii sexuale asupra femeilor e la fel de gravă în toată lumea. Și în America majoritatea victimelor nu raportează cazul, de teamă să nu fie judecate/făcute de râs și acolo ajung tot ele să fie învinuite. Și nici în America un proces pentru o mână pusă pe fund n-ar avea, probabil nicio șansă, dacă nu ești un superstar mondial care îl intentează. Asta e lumea în care trăim, nu doar țara. De-aia e important un caz ca al lui Taylor, mai motivează niște femei să iasă în față, mai descurajează niște dobitoci să se comporte ca și cum pot face orice cu corpul unei femei, mai deschide niște discuții despre abuz și cum poți reacționa, așa cum e și cea pe care o purtăm noi aici. 🙂
Cristina M.
Iti multumesc!
Inoza
Cristina M, dacă articolul ți-a fost de folos, mă bucur mult. 🙂
Ruxandra
Foarte interesant. Eu personal nu ma regasesc dar cunosc persoane in aceasta situatie.
Totusi cred ca generalizarea acestei probleme ca fiind feminina este putin exagerata. Este chiar mai sus un comentariu despre parinti care lasau intotdeauna de la ei (ambii deci) si cred ca acei parinti at fi crescut la fel si un baiat. Cunosc mai multi barbati cu aceeasi mentalitate si aceleasi probleme (n-ar cere o marire de salariu, n-ar vorbi in sedinte neinvitati, n-ar raspunde unei vanzatoare… etc.) la fel cum cunosc femei care spun tot ce au de spus.
Pana la urma stima de sine insuficienta este problema, fie ca vine din prea multa politete, din grija de a nu deranja sau supara sau la fel de stupid din perfectionism.
Inoza
Ruxandra, n-am nicio îndoială că există și bărbați care au probleme cu asertivitatea și care să fi fost crescuți excesiv de politicoși de către părinți. De fapt, și eu cunosc unii. 🙂 Nu am menționat și bărbații aflați în postura asta în text pentru că, pe lângă femei, reprezintă o minoritate. În continuare, în mentalul colectiv există preconcepția că băieții sunt niște ființe aventuroase, gălăgioase și îndrăznețe, în timp ce fetițele sunt niște mici prințese politicoase și timide. Până nu schimbăm asta, cu toate excepțiile din rândul bărbaților, femeile rămân ”regula” acestei situații nefericite.