Suntem pe ultima sută de metri din 2017 și se apropie perioada celebrelor rezoluții de Anul Nou. În loc să vă bazați pe noroc, pe Legea Atracției sau pe speranța că în 2018 totul va fi splendid (fără să depuneți niciun efort, desigur), vă propun să folosiți o super-putere pe care nici nu știați că o aveți. Vă promit că Wonder Woman va fi mic copil pe lângă voi. 😀
***
Dacă nu cumva v-ați petrecut ultimii 10 ani într-un templu nepalez dintr-o pădure virgină (norocoșilor!), cu siguranță ați auzit de Legea Atracției. Aceasta susține că atât oamenii, cât și gândurile lor sunt, la bază, energie și că energia pozitivă atrage energie pozitivă, în timp ce energia negativă atrage energie negativă. Bun.
Așadar, dacă ești sărac, bolnav și singur, adepții Legii Atracției îți garantează că, prin gândire pozitivă și vizualizare, vei deveni bogat, sănătos și-ți vei găsi perechea. În timp ce, dacă te concentrezi doar pe faptul că ești sărac, bolnav și singur – nasol, vei atrage și mai multă sărăcie, boală și singurătate.
Prea sună a hocus pocus să fie adevărat, nu? De fapt, conceptul din spatele Legii Atracției funcționează cu adevărat. Dar nu pentru că există vreo energie astrală mistică, ci datorită unei porțiuni din creierul nostru care are rolul de filtru al realității (și care ”atrage” ce ne interesează din mediul înconjurător).
Bodyguardul creierului nostru
În interiorul trunchiului cerebral există un grup de fibre nervoase numit Formațiunea Reticulată.
Toate simțurile (văz, auz, simț tactil, gust etc.) sunt filtrate prin aceste fibre nervoase înainte de a ajunge la creier (cu excepția mirosului, care e transmis direct creierului). Așadar, pentru a se asigura că nu suntem copleșiți de prea multă informație senzorială, formațiunea reticulată alege ce informație percepem zilnic și elimină ce nu e relevant pentru noi.
Oricine a fost vreodată într-un club a văzut la intrare acei domni bine-făcuți, cu ceafa lată și/sau rasă, care-i selectează pe cei care au voie să intre în local și-i resping pe cei care nu respectă dress code-ul.
Dacă vă imaginați că acel club este creierul vostru și că în locul clienților sunt informațiile senzoriale pe care le primiți, formațiunea reticulată este bodyguardul care se ocupă cu selectarea clienților.
De ce e importantă formațiunea reticulată
Imaginați-vă că aproximativ 2 milioane de oameni vor să intre într-un club unde încap doar 100. Ca să nu se creeze panică și haos, la intrare stă bodyguardul care decide cine intră și cine nu.
Același lucru se întâmplă și în creierul nostru. Potrivit cercetătorilor, suntem bombardați cu până la 2 milioane de informații senzoriale în același timp (sunete, senzații tactile, imagini), dar putem percepe doar aproximativ 100 pe secundă.
Tot acest balast informațional cade în grija formațiunii reticulate, care are capacitatea extraordinară de a distinge între ce e relevant și ce e irelevant pentru noi. Un sunet de claxon, de exemplu, e transmis creierului ca informație importantă dacă e la câțiva metri de noi, dar ignorat dacă se aude la distanță.
Cine decide ce informații ajung la creier
La fel cum bodyguard-ul unui club recunoaște clienții VIP și nu-i lasă să aștepte la coadă, există o categorie de informații senzoriale foarte importante, care trec de fiecare dată de filtrul formațiunii reticulate. Este vorba despre sunetul numelui nostru când suntem strigați de cineva sau orice senzație care e o amenințare la siguranța noastră sau a celor pe care-i iubim. Respectivele informații senzoriale sunt considerate vitale pentru supraviețuire și ajung direct în mintea conștientă, fără a mai fi filtrate de formațiunea reticulată.
Ce se întâmplă însă cu informațiile care nu sunt vitale – cine decide ce e important pentru noi și ce nu e? Surpriză: noi facem asta. Uneori conștient, alteori inconștient, setăm, clipă de clipă, ”lista de invitați” pentru bodyguard-ul clubului nostru privat. Cum facem asta? În funcție de ce ne interesează pe moment, dar și de propriul nostru sistem de credințe, decidem ce informații lăsăm să treacă de filtru și ce nu.
În primul caz (ce ne interesează pe moment), să ne imaginăm că nu ne găsim cheile. În timp ce le căutăm prin casă, mintea noastră vizualizează imaginea cheilor și a brelocului, pentru a le recunoaște imediat când le vedem. Să zicem că iubitul ne-a luat forfecuța de unghii și a folosit-o pentru a tăia frunzele unei plante din bucătărie. În timp ce căutăm cheile, chiar dacă vedem forfecuța în bucătărie, n-o să ne dăm seama că a fost mutată din dormitor decât mai târziu, când vrem să ne facem manichiura. Până atunci, respectiva informație n-a fost considerată importantă, cum era găsirea cheilor.
În cel de-al doilea caz (sistemul nostru de credințe), să zicem că trebuie să ținem un discurs în fața unui grup de oameni și credem că suntem niște oratori foarte proști. Inconștient, ne setăm formațiunea reticulată pentru a recunoaște semnele că ne descurcăm execrabil (o persoană care cască în public sau pe cineva care râde încet în spate). Dacă, în schimb, credem despre noi că suntem niște vorbitori excelenți, tot inconștient ne setăm formațiunea reticulată pentru a recunoaște dovezile că avem succes (nu vedem persoana care cască și nu auzim râsul din spate, dar vedem oamenii care ne zâmbesc sau ne privesc interesați).
Cum ne programăm creierul
Exemplul cu discursul de mai sus arată că formațiunea reticulată caută în mediul înconjurător informații care să ne valideze convingerile. Odată ce-i setăm niște parametri, va filtra lumea prin acei parametri și ne va arăta ce vrem să vedem. Și odată ce vedem respectivele lucruri, suntem și mai convinși că sunt adevărate și intrăm într-un cerc vicios.
Mai jos puteți vedea un video (mai mult motivațional decât științific), în care e explicat cum funcționează formațiunea reticulată în cazul convingerilor personale.
Știind acum aceste informații, putem să ne programăm conștient formațiunea reticulată să ne ajute să obținem ce vrem. Cum?
✔️ Primul pas este să identificăm o situație pe care vrem să o schimbăm (să găsim un nou job, să slăbim 5 kilograme, să devenim mai matinali, să fim promovați la birou, să ne găsim un iubit/o iubită, să devenim mai organizați etc.).
✔️ Apoi trebuie să ne gândim (și, cel mai bine, să și notăm) exact ce vrem să obținem la finalul acelei schimbări.
✔️ Ultimul pas este să ne creăm o imagine mintală puternică a rezultatului final – cu cât mai detaliată cu atât mai bine (ar trebui să ne imaginăm ce vedem, ce auzim, ce simțim când ni s-a îndeplinit scopul). Iar această imagine trebuie să o rulăm cât mai des în creier, ideal zilnic. Trebuie să devină un exercițiu de vizualizare pe care îl facem la fel de frecvent ca spălatul pe dinți.
Dacă ați ridicat din sprâncene la partea cu vizualizarea, de ce vizualizăm un fular sau cheile atunci când le căutăm prin casă? Pentru că dacă n-am ști cum arată, n-am reuși să le găsim niciodată. Vizualizarea unui obiectiv este la fel de importantă – îi transmite formațiunii reticulate pe ce să se concentreze și aceasta va prelua din mediul înconjurător informațiile care ne vor ajuta în atingerea acelui obiectiv.
Sigur, să-ți programezi creierul pentru a-ți atinge scopurile nu e un proces ușor și nici la fel de simplu ca găsirea unor chei într-un apartament. Știind însă că putem face asta, vrem să ne lăsăm credințele negative să ne dicteze ce vedem/auzim/simțim sau suntem dispuși să facem un efort pentru a le schimba în credințe pozitive?
Depinde doar de noi dacă în interiorul ”clubului” nostru ”dansează” credințele că suntem persoane slabe, incompetente, mereu în întârziere, singure și lipsite de încredere în sine sau credințele că suntem persoane puternice, capabile, punctuale, înconjurate de prieteni și cu încredere în sine. Bodyguard-ul va da din umeri în ambele cazuri. Tu i-ai dat lista de invitați. 🙂
***
La final, vreau doar să mai spun că înainte să scriu acest articol am citit un Curs de Neurologie de la Facultatea de Medicină și Carol Davila, o Prelegere despre Anatomia Funcțională a Măduvei Spinării și a Encefalului de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu”, articolul ”Activation by Attention of the Human Reticular Formation and Thalamic Intralaminar Nuclei” și am urmat un curs online de psihologie pe Study.com, respectiv ”Introduction to Psychology: Tutoring Solution”.
Cu toate acestea, nu am studii de specialitate în domeniul psihologiei sau al neurologiei, așa că dacă există un neurolog sau psiholog printre cititorii mei, primesc bucuroasă feedback pentru informațiile științifice pe care le-am prezentat.
21 Comentarii
Anca
Uau, nu am mai vazut nicaieri Legea Atractiei explicata atat de stiintific. Sa inteleg ca oamenii care cred intr-o forta divina sunt mai putin inteligenti? Eu tocmai am terminat de citit mai multe carti despre spiritualitate (Anita Moorjani-Dying to be me and What if this is Heaven, Neale Donald Walsch – Conversatii cu Dumnezeu) si cred tot mai mult in existenta unei forte superioare, careia putem sa ii spunem Univers sau Dumnezeu.
Inoza
Anca, nu m-am referit nicăieri la Divinitate. 🙂 Și eu cred cu tărie în existența unei Forțe Superioare și sunt un om spiritual. Nu cred însă în energii mistice care ”atrag” ca prin magie tot felul de lucruri. Cred în sistemul nervos și cred în faptul că filtrăm realitatea înconjurătoare și acum că am citit despre ea, cred și în formațiunea reticulată și în rolul ei. 😀
PS: Neale Donald Walsch mi-e simpatic. N-am citit nimic scris de el, dar l-am văzut în ”The Secret” și mi s-a părut un tip foarte charismatic. Vorbește și despre legea atracției în cartea respectivă?
LAURA C.
Inoza, la cat sunt eu de pesimista si de neincrezatoare in fortele proprii, ar trebui sa am o viata de cosmar. Din fericire…nu e asa! Realitatea ma surprinde mereu intr-un mod cat se poate de placut! In afara de cateva batai de cap ce-ar putea fi evitate, totul e ok… :))
Florina
Foarte tare! O explicatie” palpabila ” a efectelor gandirii pozitive. Este pe intelesul tuturor, chiar si a celor mai sceptici care nu cred decat in lucruri concrete, palpabile. O explicatie stiintifica despre cum functioneaza energiile pentru cei pragmatici.
Inoza
Florina, da, și pe mine asta m-a atras. Faptul că există o explicație pentru ”magia” gândirii pozitive. 🙂
Madalina
Cat de fain ai explicat! am rezonat foarte mult cu descrierile stiintifice, si voi incerca sa aplic idei prezentate in articol.
Multumesc 🙂
Inoza
Mădădalina, cu mare drag! Mă bucur că ți-a plăcut. 🙂
Cristina
explicatiile stiintifice nu exclud Divinitatea, dimpotriva; pur si simplu o traduc in limbaj stiintific; eu asa cred; asta crezi si tu, ca imi e si nu imi e clar:)
Inoza
Cristina, cred într-o Forță/Energie superioară, dar nu i-aș spune Divinitate. Și mai cred în știință. Cum se ”pupă” cele două în mintea mea nu mi-e clar încă nici mie. :))
Anca
Eu cred ca putem atrage lucruri, experiente, oameni, etc. prin puterea gandului. Am facut un curs de initiere in meditatie transcedentala si acolo ni s-a explicat ca o multime mare de oameni care gandesc in acelasi timp acelasi lucru, pot sa actioneze fizic asupra materiei si sa o modifice. Si daca intr-un oras de 30000 de locuitori, 500 dintre ei ar medita zilnic, de 2 ori pe zi, s-ar diminua foarte mult numarul accidentelor si atacurilor violente in orasul respectiv. N.D. Walsch vorbeste putin de legea atractiei in primul volum. Zice ca toate rugaciunile catre Divinitate ne sunt auzite, dar de cele mai multe ori nu stim sa cerem corect. Daca iti doresti ceva, vei primi mai multa “dorinta”. Trebuie sa multumim pentru lucrul pe care il dorim si sa ne imaginam ca deja il avem (asta se zice si in The Secret, numa ca N.D.W. a scris cartea inaintea filmului, in 1995). Divinitatea are si ea un rol in toata treaba asta, practic te ajuta sa primesti acele lucruri. Anul acesta am avut si o experienta cu o persoana cu energie vindecatoare, care m-a tulburat atat de mult incat nu m-am mai dus la a doua sedinta (am mers la ea pentru ca nu reusesc sa raman insarcinata de multa vreme, desi analizele sunt ok si am simtit nevoia sa incerc si alta metoda). In orice caz, in capul meu e un fel de haos il legatura cu subiectul asta, dar cu siguranta cred in energii si alte cele. Dar mi se par logice si explicatiile stiintifice. Nu cred ca se anuleaza unele pe altele.
In plus, am cautat sa aflu ce impact are asupra noastra faptul ca torturam si omoram atatea animale nevinovate, daca ne afecteaza in vreun fel “karma”. Din mai multe surse diferite, am aflat ca toata lumea merge in Rai, indiferent de ceea ce face pe pamant, pentru ca nu exista iad (decat pe pamant). Cei care tortureaza oameni merg in Rai, cei care omoara alti oameni merg in Rai, Hitler a mers in Rai. 🙂 Si nu exista o definitie a binelui si a raului la nivel universal. Ceea ce e bine pentru lup, e rau pentru caprioara. Fiecare isi defineste notiunea de bine si rau in functie de propria persoana si actioneaza intotdeauna in favoarea binelui asa cum il vede el. Asta e asa, ca o mica paranteza. :))
Inoza
Anca, te invidiez pentru cursul de meditatie transcedentala! Si eu as vrea sa incerc asa ceva, cred ca e diferit de meditatia pe baza de respiratie pe care o practic eu. Sunt curioasa: cum a fost? Ai inceput s-o practici?
Simona T
Mi-a placut articolul, dar si documentarea riguroasa din spatele lui. Chiar am dat click pe unele linkuri sa vad ce si cum.
De aici rezulta si intrebarea mea: daca ar fi sa recomanzi, din experienta personala, care site-uri de cursuri online ar fi mai serioase si cu un continut mai profesionist. Am vazut ca ai amintit aici de study.com, eu nu auzisem pana acum de el. In schimb, am auzit de udemy, coursera, khanacademy si linkedin learning.
Tu ce ai mai incercat la capitolul cursuri online si mai ales unde?
Inoza
Simona, n-aș recomanda study.com. Mi-am făcut, de curiozitate, un cont gratuit pentru 3 zile (ăsta e trial period-ul, după aia costă vreo 33 de dolari pe lună) și informația e foarte ok, dar nivelul este destul de low. Majoritatea cursurilor sunt pentru gimnaziu/liceu, cu informații prezentate într-un format foarte accesibil și simplist. Sunt foarte puține cursuri pentru facultate sau studii post-universitate.
Personal, am făcut cursuri pe Coursera și pe Masterclass și le recomand pe amândouă.
Cornelia
Esti…stiintifica, esti spirituala, esti minunata…Iti doresc inspiratie si spor in tot ceea ce faci…
Inoza
Cornelia, nu prea sunt eu științifică, doar sursele mele sunt. Îți mulțumesc tare mult pentru cuvintele așa frumoase! 😀 Gânduri bune și către tine!
Simona T
Multumesc pentru raspuns!
Inoza
Pentru puțin! 🙂
Anca
Tehnica de meditatie transcedentala e foarte simpla. Ti se da o mantra in urma unui mic ritual de initiere, apoi tot ce trebuie sa faci e sa stai pe scaun, cu spatele drept si ochii inchisi si sa repeti mantra respectiva in gand timp de 20 de minute, iar cand vine cate un gand, sa il lasi sa treaca si sa te concentrezi numai pe mantra, cu mici momente in care nu gandesti nimic, ci esti doar pura constiinta. Nu e voie sa iti setezi alarma, ar trebui sa te opresti in mod instictiv. Ca sa ai rezultate, trebuie sa meditezi de doua ori pe zi, o data dimineata si o data dupa-masa, iar efectele ar trebui sa fie o minte mai clara, mai ascutita, sa gasesti solutii la probleme mult mai usor si sa fii mai mult cine esti cu adevarat, fara sa te lasi influentat de societate. Cel mai greu mi se pare sa imi fac timp de doua ori pe zi si sa gasesc un loc linistit in care sa meditez. Daca esti “trezit” din meditatie de animale de companie sau de cei cu care locuiesti, n-ai facut nimic. Am intrat de cateva ori in starea aceea de flux, in care nu mai percepi ce se intampla intampla in jurul tau, abia iti mai simti corpul si cele 20 de minute trec cat ai clipi, dar de cele mai multe ori mi-e greu sa ma concentrez. Deocamdata meditez doar dimineata, in pat, dar ma deranjeaza pisicii, care sar pe mine imediat ce ma misc. Dupa-masa nu reusesc sa gasesc 20 de minute in care sa stau linisita undeva si sincera sa fiu, nici nu am chef. In orice caz, s-au demonstrat stiintific efectele benefice asupra organismului. Ni s-au prezentat grafice cu tot felul de masuratori, dar nu mai stiu exact sa explic. Se pare ca daca meditezi constant, te imbolnavesti mult mai rar, iar daca esti bolnav si meditezi, te vindeci mai repede.
Inoza
Anca, mersi fain de explicații! Nu știu de ce, credeam că e ceva mult mai greu/mistic/misterios. :)) E ca meditația pe care (încerc s-) o practic eu, doar că în loc să te concentrezi pe respirație, te concentrezi pe mantră. La mine e greu și 5 minute, nu-mi imaginez cum e 20, dar mi-ar plăcea să încerc. Știu despre toate beneficiile meditației și cred în ele cu tărie, doar că am o minte atât de agitată încât treaba asta e foarte greu de pus în aplicare. Mai am o curiozitate, iartă-mă. 😀 Mantra respectivă e ceva super-personalizat, sau există un set din care îți poți alege una? Știu că pot găsi informațiile astea probabil pe Internet, dar prefer să întreb pe cineva care chiar a practicat asta și știe. 🙂 Mersi mult!
Claudia
Terminati cu prostile! Pentru a obtine rezultate trebuie muncit pentru a le obtine. Rezultatele sunt efectele a actiunilor noastre, alegerilor noastre. Persoanele care cred ca realitatea se modifica dupa crezurile lor traiesc in iluzi, minciuni ar nu in lumea reala. Ati dat exemplul despre vorbitul in public, fiind afectat de cum individul se autopercep ca bun sau rau orator. Oricat as crede ca sunt bun orator nu voi fi daca nu pun mana pe carte si invat oratorie, pratic si invat. Nu ma va face bun medic, sa cred ca sunt bun medic, ci voi deveni bun, exelent medic cand invat profund meseria.