Dacă vrei să-i iei un cadou unui cititor pasionat, cea mai mare greșeală pe care o poți face e să-i cumperi o carte fără să-i știi preferințele. Și, chiar dacă i le știi, riști să-i cumperi ceva ce are deja. Soluția? Accesorii inspirate din lumea cărților, altele decât clasicele semne de carte sau lămpi de citit.

Fie că le cumperi cadou pentru cineva drag, fie că le iei pentru tine, sunt convinsă că o să găsești ceva care o să-ți placă în lista pe care am făcut-o azi. Eu, una, le-aș vrea pe toate dacă s-ar putea! 😀

Lumânări literare

Cum ar mirosi, oare, în conacul lui Gatsby? Dar în biroul lui Sherlock Holmes sau în sătucul Hogsmead, din ”Harry Potter”? Toate aceste arome, dar și multe altele, inclusiv cel de cărți vechi sau de hârtie proaspăt ieșită din tipar, au fost transformate de diverși artizani în lumânări.

Preferații mei sunt Frostbeard Studio, un brand creat de un soț și o soție din Minneapolis, Statele Unite. Găsiți simpaticele lor lumânări din soia (intitulate, sugestiv, ”Oxford Library” sau ”Wizardy Buttery Drink”) atât pe site-ul lor, cât și pe Amazon sau pe Etsy.

Alte brand-uri simpatice de lumânări inspirate de cărți sau personaje celebre sunt:

🕯 From The Page (”Hobbiton”, ”Drink of Wizards”, ”Mother of Dragons”) – pe care îi găsiți pe Etsy și Uncommon Goods

🕯Form and Flux (”Nocturn Alley”, ”Dusty Bookshelf”) – pe Etsy.

Foarte simpatice sunt și lumânările inspirate de scriitori celebri (Shakespeare, Poe, Tolstoi, Dickens etc) ale celor de la Paddywax, care vin și în trei ambalaje diferite, foarte cochete (cutie din metal, borcan de sticlă și borcan înalt de sticlă, cu capac).

Paddywax – setul John Steinbeck

Pentru prietenii fițoși, vă recomand lumânările ceva mai scumpe și mai sofisticat ambalate de la Jardin d’Ecrivains, inspirate atât de figuri literare (”Dickens”, ”Balzac” etc.), cât și de subculturi, cum ar fi lumânarea ”Beatnik”.

Jurnal de lectură

Se știe că adevărații pasionați citesc cu creionul și agenda în mână. Așa că ce dar mai potrivit decât un jurnal de lectură, unde poți să-ți iei notițe despre acțiune, personaje sau citatele preferate?

Mie mi-a picat cu tronc jurnalul Well Read Women – îl găsiți pe Amazon sau pe Uncommon Goods. Simpatic mai e și Literary Listography, unde puteți scrie, sub formă de liste, cărți care v-au schimbat viața, v-au plictisit, v-au plăcut etc.

Tot un fel de ”jurnal” literar este și posterul răzuibil cu 100 de romane – fie în varianta de pe Uncommon Goods, fie în cea de pe Amazon. De fiecare dată când citiți o carte, o răzuiți de pe poster și descoperiți un mic desen în spate. 🙂

Și, dacă obișnuiți să împrumutați cărțile, dar mereu uitați cui le dați sau aveți un prieten generos cu cărțile sale, vă recomand un kit de bibliotecă, ce conține, printre altele fișe și ștampilă cu data la care ați împrumutat o carte (poate fi și un cadou minunat pentur un micuț șoarece de bibliotecă). Găsiți kit-ul de bibliotecă pe House8810 sau pe Amazon.

Ștanțatoare & ștampile

Un ștanțator sau o ștampilă personalizată este cadoul perfect pentru un bibliofil cu o colecție impresionantă de cărți sau pentru cineva care tocmai își pune bazele unei biblioteci.

Personal, aș opta pentru un ștanțator, pentru că mi se pare mai elegant și, în plus, îmi place să-mi plimb degetele peste literele în relief. 🙂 Am găsit câteva variante superbe, toate personalizabile, pe Etsy, pe Horchow sau pe Amazon.

Ștampile, desigur, vă puteți comanda la orice magazin de produse personalizate. Mie mi-au plăcut tare mult câteva modele simpatice de pe Etsy, pentru că merg mai mult în zona de caligrafie și mai puțin în cea de ștampilă clasică.

Parfumuri literare

Dacă n-ați auzit până acum de brand-ul american Demeter, e suficient să știți că sunt creatorii unor parfumuri cu aromă de blană de pisoi, nou-născut, rufe curate, aer de munte, ploaie etc. Nu e de mirare, așadar, că au și un parfum numit ”Paperback” (carte cu coperți moi), care combină arome de vanilie, piele și…cărți prăfuite.

Un alt brand cunoscut pentru parfumurile speciale, Commodity, a creat un parfum numit, sugestiv, ”Book”, dedicat ”tuturor Hemingwayzilor și Fitzgeraldzilor lumii”. Pe lângă parfum, din gama ”Book” fac parte și un săpun artizanal, precum și o lumânare.

Și cei de la CB I Hate Perfume au două parfumuri literare. Primul, ”In The Library”, e un amestec de arome de carte veche, lac de mobilă și legături de cărți, iar cel de-al doilea, ”A Room With A View” surprinde ”mirosul dealurilor de deasupra Florenței – viile, iarba, feniculul, pământul prăfuit”.

Dacă vreți să știți cum ar mirosi moșia lui Mr. Darcy, Pemberley, după ploaie sau ce iz de aventură ar avea drumul alături de Jack Kerouac, brand-ul Immortal Perfumes, creat de o parfumieră americană, are câteva propuneri.

Printre creațiile lor se numără atât parfumuri inspirate de scriitori (cum ar fi ”Death In The Afternoon”, inspirat de Hemingway) sau scriitoare (ca ”Sylvia”, inspirat de Sylvia Plath), cât și de personaje literare (”Heathcliff & Catherine”) sau, pur și simplu, unul foarte sugestiv intitulat ”Dead Writers”.

Pentru niște prețuri puțin mai ridicate vă puteți răsfăța simțurile cu ”Orlando”, ”Dama cu Camelii” sau cu ”Ajar”, toate operele celor de la Jardin d’Ecrivains.

Huse de laptop, Kindle și telefon

Cei de la Twelve South fac niște huse de Macbook foarte faine, din piele, cu aspect de carte veche. Am găsit și o variantă simpatică, de la Mosiso, pe Amazon (mai ieftină, dar din piele ecologică).

Husă pentru MacBook din piele, de la Twelve South

Pentru Kindle, alte e-Readere și tablete am găsit niște huse superbe care imită coperțile de carte la cei de la Klever Case. Tot aici, pentru 160 de lei, puteți comanda o husă personalizată, care mi se pare un cadou perfect!

Prototip de husă Kindle personalizată 😀

Iar la capitolul huse pentru telefon, mi-au plăcut creațiile celor de la Chick Lit Designs, pe care i-am găsit tot pe Etsy.

Diverse

Șosete de inspirație literară (personalizate) găsiți la britanicii de la Solesmith, iar pe Uncommon Goods găsiți niște șosete pentru fanele Jane Austen, precum și o pereche de șosete cu cărți interzise în epoca lor. Dacă preferați dresurile, am găsit pe Etsy magazinul Coline, de unde vă puteți lua unele cu versuri sau citate din romanele preferate.

Șosete Solesmith – inițialele sunt personalizabile

Căni pentru bibliofili găsiți peste tot online. Mie mi-au atras atenția cele termosensibile, cu cărți interzise, de la Out Of Print, câteva cu jocuri de cuvinte simpatice din magazinul Obvious State de pe Etsy și, bineînțeles, ca o fană adevărată Jane Austen ce sunt, cana Talk Darcy To Me. 😀

Ceaiuri de inspirație literară găsiți pe site-ul Literary Tea (unde puteți alege dintre ceaiurile Agatha Christie, C.S. Lewis, Emily Bronte, Gertrude Stein, H.G. Wells sau J.R.R. Tolkien, printre multe altele) dar și pe Etsy.

Știu că nu nu vă așteptați la asta, dar există până și balsamuri de buze pentru iubitorii de cărți. 🙂 E suficient doar să citiți numele unora dintre ele, geniale de altfel, să vă dați seama de ce orice doamnă sau domnișoară bibliofilă le va aprecia la adevărata lor valoare.

Aruncați un ochi pe:

💄 Read My Lips Apothecary de pe Etsy (cu produse ca ”Lime and Punishment”, ahahaha),

💄 From The Page (da, același magazin care are și lumânări),

💄 Chedar Chest Press (”Murder on The Orient Espresso”),

💄 Oriandle (unde găsiți balsamuri de buze pentru fiecare casă din ”Harry Potter” sau personaje din ”Game of Thrones”)

💄 sau pe Literary Lip Balm (”Dementor’s Kiss”, ”The Old Man and the Shea”).

***

Ce părere aveți despre selecția mea de accesorii pentru iubitorii de literatură? Care v-a plăcut cel mai mult? 😀