Pana acum cateva zile, daca mi-ati fi cerut numele unei vedete feminine internationale, contemporane, de origine romana, probabil as fi spus Herta Müller sau Irina Lazareanu.
De atunci insa, facand niste documentare pentru un articol, am descoperit cu uimire alte cateva femei extrem de faimoase, a carora poveste incepe pe plaiuri carpato-danubiano-pontice. Iata-le:
 
Natalie Portman (Natalie Hershlag) – actrita, castigatoarea unui premiu Oscar in 2011 pentru “Black Swan”
Strabunica din partea tatalui lui Natalie a fost o spioana romanca. Actrita poarta in portofel o poza facuta in Romania a frumoasei (si periculoasei) ei strabunici. A povestit despre originile ei romanesti in acest articol foarte amplu din Rolling Stone.
 
Diane von Furstenberg (Diane Simone Michelle Halfin) – designer vestimentar
Tatal Dianei, Lipa Halfin, a emigrat de la Chisinau la Bruxelles in 1929. Numele “von Fürstenberg” l-a primit dupa casatoria cu printul german Egon of Fürstenberg (de care a divortat in 1972 dar al carui nume l-a pastrat). Mai multe despre familia si originile ei in acest articol scris chiar de ea.
Annie Leibovitz (Anna-Lou Leibovitz) – unul dintre cei mai cunoscuti fotografi portretisti din lume
Bunicii din partea tatalui lui Annie au fost emigranti romani la New York. Mai multe despre povestea familiei ei in acest articol din The Independent.
Fran Drescher (Francine Joy Drescher) – actrita, cunoscuta pentru rolul din sitcom-ul “The Nanny”
Strabunica din partea tatalui lui Fran s-a nascut la Focsani, de unde a emigrat in Statele Unite. Ca o anecdota, sotul lui Fran, Peter Marc Jacobson, a fost cel care a scris, regizat si produs “Dadaca”, serialul care a facut-o celebra.
 
Julianna Margulies (Julianna Luisa Margulies) – actrita, cunoscuta pentru rolul din serialul “The Good Wife”
Strabunicii din partea mamei Juliannei sunt nascuti in Romania, de unde au emigrat in America. PS: Fara nicio legatura cu originile Juliannei, daca nu ati vazut pana acum “The Good Wife”, ar trebui. It kicks ass! 🙂
Amanda Bynes (Amanda Laura Bynes) – actrita
Strabunicii din partea mamei Amandei sunt evrei romani, care au emigrat in Toronto, Canada.
Elsa Pataky (Elsa Lafuente Pataky) – actrita
Mama actritei cunoscute pentru rolul din “Fast Five” este romanca. Cristina Pataky Medianu a emigrat in Spania, unde l-a intalnit pe sotul ei, José Francisco Lafuente. Elsa vorbeste fluent si spaniola si romana.
 
Mila Kunis (Milena Markovna Kunis) – actrita cunoscuta pentru rolul din “Black Swan”
Am lasat-o pe Mila, actrita pentru care acum 7 ani am vazut de 6-7 ori “American Psycho 2” la final, pentru ca aici lucrurile se complica putin. Mila s-a nascut la Cernăuţi, unde a trait pana la 7 ani, dupa care parintii ei au emigrat in America. Stiu ca, din perspectiva acestui fapt ea ar putea fi considerata mai degraba ucraineanca decat romanca, dar fiecare cu piticii lui. 🙂