Știu că nu bănuiați asta despre mine, dar există două sporturi extreme la care, cu toată modestia, nu sunt doar bună, sunt excelentă. De multe ori, simpla menționare a participării mele îi face pe ceilalți sportivi să se retragă din competiție.

Bunăoară, primul sport extrem la care am devenit vice-campioană europeană încă de mică e “Hai să facem pe toată lumea să ne placă”. E un sport pe care îl practic cu o abnegație demnă de invidiat, oricâte vânătăi, entorse sau frânturi mi-ar produce.

Regulamentul e simplu: primești un traseu marcat cu oameni care nu te plac și ți se cere să interacționezi cu fiecare în parte și, cel mai important, să îi determini să te placă. N-ai timp limitat, poți să pierzi oricâte ore, zile, luni sau ani vrei până termini traseul.

Cu cât te străduiești mai mult ca cei care nu te plac să te placă, oricât de evident ar fi că nu te vor plăcea niciodată – cu atât câștigi mai multe puncte. Cu cât îți petreci mai mult timp gândindu-te intens la ce defect sau calitate a ta nu le place, cu atât câștigi mai multe puncte. Cu cât te întrebi mai des dacă ai putea schimba defectul sau calitatea respectivă, astfel încât ei să te placă, cu atât câștigi mai multe puncte.

Câștigătorul e cel care, la final, ajunge să se îndoiască de propria valoare.

Mai practic cu pasiune o specialiate încă neomologată de cei care se ocupa de sporturile extreme, și anume “Agățarea de lucrurile cărora trebuie să le dai drumul”. Mi s-a spus că mă agăț de lucruri la care ar trebui să renunț cu o deosebită grație. Cum n-am vazut nicio înregistrare cu mine în timpul competiției, nu pot decât să accept cu modestie acest compliment.

Și în acest caz regulile sunt foarte simple: ți se dă un om/o situație/ o replică/ o posibilitate/ o imposibilitate și ți se cere să te agăți de ea cât mai mult timp.

Cu cât îți petreci mai mult timp încleștat de respectivul lucru după ce știi că trebuie să renunți și să mergi mai departe, cu atât câștigi mai multe puncte. Cu cât crește numărul celor din jur care îți spun să renunți și tu nu-i asculți, cu atât câștigi mai multe puncte. Cu cât ipostaza în care ești e mai incomodă (dacă e dureroasă e excelent!), cu atât câștigi mai multe puncte.

În pofida punctelor acumulate la final, acest sport nu are câștigatori.