Daca ați fost crescuți de un părinte autoritar și sufocant, veți urmări filmul ”Poziția Copilului” cu un sentiment neplăcut de déjà vu. În caz contrar, vă veți bucura de o dramă psihologică excelent scrisă și jucată.

Am văzut filmul la o avanpremieră pentru bloggeri, acum câteva zile. N-o să vă plictisesc cu o recenzie, tot ce aș putea spune despre film e că scenariul e impecabil (nicio replică falsă sau în plus) și că, dacă ar fi fost o producție americană, doamna Luminița Gheorgiu ar fi luat Oscarul pentru rol. În plus, bănuiesc că Ursul de Aur câștigat pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (prima peliculă românească ce reușește această performanță) e suficient să vă convingă că merită văzut.

Am urmărit ultima scenă din film cu un nod în gât, impunându-mi să nu plâng (urăsc momentul ăla în care se aprinde lumina în sală și eu caut de zor șervețelele în geantă, să-mi șterg rimmelul șiroind). Dar în momentul în care au intrat în sală actorii Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natașa Raab, Vlad Ivanov și Ilinca Goia, regizorul Călin Peter Netzer și producătoarea Ada Solomon și toată lumea s-a ridicat în picioare și a început să aplaude, lacrimile, încăpățânate, și-au făcut apariția.

S-a aplaudat minute în șir, ceea ce a emoționat teribil întreaga echipă a filmului. Într-un final, când aplauzele au încetat, Ada Solomon își ștergea și ea ochii. ”Până acum a trebuit să mă țin tare, acum îmi permit să plâng”, a glumit ea.

pozitia-copilului-626554l

Dacă ”Poziția copilului” o să vă las să o/îl descoperiți voi, mai jos o să vă prezint pozițiile celorlalți, așa cum le-am văzut la avanpremiera specială.

Poziția producătorului

Pentru orice producător de film din Occident, un Urs de Aur la Berlin are, în primul rând, o valoare simbolică, e dovada că îți faci treaba foarte bine și ești apreciat pentru asta. Ada Solomon, producătoare din România, nu își permite însă acest gen de vanitate: pentru ea Ursul are o valore practică, înainte de orice. ”Faptul că filmul a intrat la Cinema City din Timișoara e o mare victorie. Ăsta este beneficiul premiului de la Berlin. N-am reușit până acum să-i conving să ruleze niciun alt film al meu.”

Poziția regizorului

Pentru Călin Peter Netzer, filmul este radiografia relației cu mama lui. ”Mama consideră filmul un omagiu la adresa ei”, a spus regizorul și întreaga sală a izbucnit în râs. Când o să-l vedeți, o să înțelegeți de ce. L-am întrebat dacă atunci când a scris scenariul a avut anumiți actori în gând. A povestit că s-a gândit de la bun început la Luminița Gheorghiu și că i-a propus rolul, dar că ea a insistat să se organizeze un casting. ”Mi se părea normal!”, a spus actrița din celălalt capăt al scenei.

Poziția actorilor

O spectatoare a pus la un moment dat o întrebare foarte simpatică: care a fost prima reacție a fiecărui actor atunci când a citit scenariul. Microfonul s-a plimbat din mână în mână – iată care au fost răspunsurile: Vlad Ivanov: ”Iar o să mă urască toți!” (în buna tradiție cu care ne-a obișnuit, domnul Ivanov interpretează într-adevăr un nesuferit personaj negativ); Natașa Raab: ”Ne-a pus Dumnezeu mâna în cap!”; Bogdan Dumitrache: ”Da, vreau să joc!”; Luminița Gheorgiu: ”Când l-am citit m-am bucurat că pot să mă desfășor”.

Poziția publicului

Ca la orice film, reacțiile spectatorilor au fost dintre cele mai diverse. Prima fată care a luat cuvântul, i-a spus regizorului ”Eu n-am înțeles nimic din film! Trăiesc în România și nu recunosc nimic din ce am văzut acolo. Poate ne explicați ce ați vrut să transmiteți când l-ați făcut!”. La care Netzer a întrebat-o: ”Și eu ce pot să fac? Să-ți povestesc filmul?” și toată sala a izbucnit în râs. O doamnă doctor a perorat vreo 10 minute în legătură cu o glumă despre doctorul Ciomu de la începutul filmului, spunând că bietul om ar trebui lăsat în pace după atâta timp, iar altcineva a vrut să știe de unde erau luați banii care apar la un moment dat (e o scenă în care Cornelia, personajul interpretat de Luminița Gheorghiu, numără câteva sute de milioane și îi împarte în diverse plicuri). ”De la bancă!”, i-a răspuns Ada Solomon și toată lumea a izbucnit în râs.

Sunt foarte curioasă să știu și poziția voastră vizavi de ”Poziția copilului”. 🙂 Dacă l-ați văzut deja, lăsați-mi un comentariu cu părerea voastră mai jos. Dacă nu, vă recomand să o faceți. Rulează din 8 martie în cinematografe.