Frantuzoiacele au 3 optiuni cand completeaza rubrica de stare civila in documentele legale: célibataire, PACSe sau mariée. Ceea ce inseamna, de principiu, celibatara, PACSata sau casatorita. Iar PACS-ul este o alternativa la casatorie pe care eu una o consider geniala (si cu care sunt convinsa ca Carrie Bradshaw ar fi de acord 🙂 ).

Inchipuiti-va ca locuiti impreuna cu o persoana cu care aveti o relatie stabila si va bucurati de drepturi legale ca cuplu (de exemplu, puteti face un credit bancar impreuna). Doar ca, spre diferenta de cazul in care sunteti casatoriti, daca va despartiti nu veti trece printr-un divort traumatic si costisitor, ci veti semna o simpla hartie, va veti lua hainele de pe umeras si veti fi liberi. PACS este bijuteria legala care va permite acest lucru.

In 1999 Parlamentul francez a adoptat Pacte Civil de Solidarité (PACS), o lege de parteneriat domestic (recunoscuta, de asemenea, si pentru cuplurile gay) care ofera cateva dintre beneficiile legale ale casatoriei traditionale.

De ce cred ca PACS-ul e cea mai buna inventie franceza (imediat dupa sacourile Chanel si pantofii Louboutin 🙂 )?

In primul rand pentru ca se incheie extrem de simplu. Ai nevoie doar de 3 acte: PACS-ul propriu-zis, un act de identitate si un certificat de nastere, pe care le depui la tribunalul cel mai apropiat. Nu tu analize peste analize si sampanii cu piscoturi servite in curtea din fata primariei de sector, pe ritmuri nebune de acordeon.

In al doilea rand pentru ca iti asigura niste drepturi foarte misto:

–    drepturi de mostenire, scutiri de taxe si beneficii de ajutor social
–    drepturi imobiliare: daca unul dintre parteneri moare, contractul de inchiriere al casei se tranfera automat pe numele celuilalt si, daca persoana decedata detine respectivul imobil (dar nu i l-a lasat mosternire celuilalt), partenerul sau are dreptul sa continuie sa locuiasca acolo pentru un an (!), indiferent de regulile de succesiune
–    venitul ambilor parteneri va fi luat in calcul in cazul unor credite bancare etc.

Sunt si cateva beneficii la locul de munca foarte simpatice, printre care:

–    angajatorul trebuie sa tina cont de zilele de concediu ale celuilalt partener si sa permita perioade identice de concediu
–    tratament preferential in cazul transferului cu jobul etc.

Nu in ultimul rand pentru ca acest contract se anuleaza foarte simplu:

•    prin acordul ambilor parteneri la tribunal
•    prin decesul sau casatoria unuia dintre parteneri
•    la solicitarea unuia dintre parteneri la tribunal.

Simplu, eficient si decent. Nu tu “Avocatii mei o sa-i sune pe avocatii tai!”, nu tu culpa comuna sau motive temeinice, nu tu contestatii si recursuri in amanare, lucruri care, banuiesc, sunt la fel de placute ca o clisma.

Astept cu mult interes ziua in care “a cere pe cineva in PACS” si “PACSeaza-te cu mine! o sa ajunga si la noi expresii cu acte in regula.