În timp ce ţările anglofone sărbătoresc Halloween-ul, Polonia sărbătoreşte Ziua Tuturor Sfinţilor şi Ziua Tuturor Sufletelor, pe 1 şi 2 noiembrie. Cu alte cuvinte, 90% din populaţia ţării (adică partea catolică) petrece aceste două zile vizitând mormintele rudelor.
Ca să înţelegeţi mai bine amploarea acestui fenomen, unic în lume, (poate cu excepţia Mexicului, unde au loc procesiuni asemănătoare) o să vă spun ce înseamnă 1 şi 2 noiembrie pentru cetăţeanul obişnuit din Varşovia (ah, ce-mi place să mă laud cu apelativul ăsta!). În primul rând, municipalitatea se pregăteşte din timp şi adaugă câteva autobuze şi tramvaie noi, care fac traseul celor mai mari cimitire din oraş. Bineînţeles că pe mine nu m-a anunţat nimeni aşa că m-am tot holbat la tramvaiul apărut peste noapte (la propriu!) în staţia de pe strada mea. De altfel, zilele astea se petrec cele mai multe accidente, deoarece un număr foarte mare de şoferi părăsesc oraşul, pentru a vizita cimitirele din localităţile natale.
Dar există şi veşti bune, în special pentru good old commerce. Începând cu Carrefour-ul, şi terminând cu toate chioşcurile, se vând ca pâinea caldă lampioane de diferite mărimi, forme şi culori. Am de gând să achiziţionez şi eu unul, pentru că arată foarte fain, şi aruncă o lumină plăcută şi cozy. În plus, florile se vând şi ele la orice colţ de stradă. Mai nou, am observat că hiper-marketurile au plasat strategic câte o găleată plină cu flori lângă gumele de mestecat, la casele de marcat. Subtilul mesaj ar fi următorul: “Ţi-ai luat tu ciocănele de pui şi suc de portocale 100%, dar lu’ bunica care doarme Sub Pământ SRL ce-i duci?”. Aşa că varşovianul nostru, spăşit şi cu musca pe căciulă, se mai caută în buzunar şi de un buchet de flori, sau de un ghiveci, după caz. Sabotajul ăsta sentimental ţine atât de bine, că m-am trezit şi eu ieri că vreau să iau un buchet pentru bunica. Noroc că mi-am amintit la timp că a mea trăieşte!
În rest, scapă cine poate de scout-şii care s-au plantat la intrările în cimitire. Puştii vând nişte bomboane speciale roz sau albe, numite “pandka skorda” (“Pielea Domnului”, ştiu că sună sinistru), considerate o trufanda în Varşovia antebelică. Varianta în care scăpaţi ieftin e să achiziţionaţi direct bomboanele (care costă 1,5 zloţi). La antrenamentul pe care îl au copiii ăştia (atât la rezistenţă, cât şi la viteză) oricum nu aveţi multe alternative.
Mâine noapte o să merg împreună cu câţiva colegi polonezi la Brodno (cel mai mare cimitir din Europa!) şi la Powazki, cel mai frumos ( bineînţeles în sensul morbid) şi mai celebru cimitir polonez. Acesta din urmă, de mărimea Vaticanului, adăposteşte somnul veşnic a numeroşi scriitori, compozitori, generali, politicieni, actori şi cântăreţi polonezi. Mi s-a promis că imaginea cimitirului, deasupra căruia se ridică ca o aureolă lumina miilor de candele şi lumânări aprinse, e unică. Nu o să închei spunând că sper să-mi placă, pentru că o să mă acuzaţi de lipsa sentimentului de sacralitate. Da’ sper să-mi placă!
9 Comentarii
Anonymous
Sa stii ca si pt popoarele care sarbatoresc Halloween, acesta are aceeasi insemnatate. Sau cel putin avea, la orgini. Era seara dinaintea “All Hallows Day” (ziua tuturor sfintilor, 1 nov). Ca s-a transformat in ceva exclusiv comercial intre timp, e partea a doua.
Sper ca nu vii cu mana goala de la cele 2 cimitire. Vreau poze! 😛
Ina
Dap, stiam de insemnatatea non-comerciala a Halloween-ului. Mi-a stat inima in loc la partea cu “Sper ca nu vii cu mana goala de la cele 2 cimitire” :)) Chiar daca la noi e “traditie”, n-am de gand sa “imprumut” nimic de pe bietele morminte. De fapt, am specificat ca-mi iau singura lampion. De la Carrefour.
perla
Sunt sigura ca o sa ramai impresionata de ceea ce se intampla in cimitirele din Polonia pe 1 noiembrie,adica azi!e super ca ai ales sa mergi seara,nu stiu e ceva de nedescris,toata lumea se plimba pe acolo intr-o atmosfera f linistita..si ceea ce e de mentionat e ca lumanarile si florile si tot ce se mai aduce la morminte chiar ramane acolo..asta se sarbatoreste si la noi,la catolici tot azi parca,iar la majoritatea de religie ortodoxa undeva in preajma Pastelui..cum eu mi-am pierdut bunicii de f mica,in fiecare an mergeam la cimitir cu flori si diferite chestii pt oameni saraci..o batranica ne facea mereu coroana,m-a anuntat mama ca a murit anul asta:(,dar chiar le facea frumoase..cel mai trist era ca a doua zi deja nu mai existau,cimitirul arata ca dupa razboi parca..intr-adevar aici e plin de masini,se circula ff greu,din ora in ora auzi la radio situatia de pe sosele..cei drept,chiar si la Siret mereu era aglomerat,dar cel mai mult incurcau carutele tiganilor,ce veneau de peste tot,sa “faca curat”in cimitire dupa ce oamenii se retrageau..
Ina
Perlutz, ai avut dreptate. A fost…incredibil. Lumina, caldura lumanarilor,miile de oameni, linistea de pe aleile cimitirului cu un milion doua sute de mii de morminte. Amazing!
Anonymous
Cred ca o sa te superi pe mine… dar “vii(i)” nu e cu 3 “i”?
Ina
@Anonim: M-as fi suparat doar daca as fi fost anagramata. Asa am corectat si iti multumesc ca mi-ai atras atentia. 🙂
Anonymous
M-am gandit daca sa-ti mai spun sau nu… Pana la urma am hotarat sa-ti spun si sa stii ca n-o fac ca sa te enervez. Cred ca ai vrut sa spui “agramata” 🙂
Ina
@Anonim: Cum s-a m-a enervez? Mio merit din plin, tu nai nici-o vina. Sami m-ai spui daca m-ai fac dintra-stea si pe vitor. 🙂
A(na)- gramata ta prietena.
PS: Hope you have a good sense of humour, cause I sure got one. :))
Anonymous
I surely do :))