Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un knowledge specialist în IT, care economisește pentru a-și plăti rata la apartament.

***

Job: Knowledge Specialist
Domeniu: Servicii/IT
Vârstă: 32 de ani
Locație: Bucuresti
Salariu lunar: 3.900 de lei + 200 de lei bonuri

Cheltuieli lunare

Locuiesc singură, în propriul apartament de 2 camere, achiziționat prin credit acum aproximativ 1 an.

Rată la bancă: 1190 lei
Întreținere: 200 lei
Curent: ~30 lei
Transport: 50 lei RATB (metroul e decontat de firma)
Netflix: 14 lei (îl împărțim în 4)
Telefon+TV+net (Orange): 87 lei

ZIUA 1 (LUNI)

Dimineața: Deși am băut o cafea acasă, mi-e poftă de cea de lângă serviciu (cu alune) și decid să-mi mai iau una. 5 lei

Prânz: Am salată de acasă, dar sigur n-o sa îmi țină de foame. Mă duc la Mega de lângă birou și îmi cumpăr chifteluțe de porc și o apă la 5L. 9.5 lei

Seara: trebuie să îmi fac niște cumpărături că nu prea mai am nimic în frigider + detergent. Merg la un supermarket. 107 lei

Plec la munte peste 2 weekend-uri, așa că am cumpărat deja biletele de tren și a trebuit să-i fac un transfer amicului care a cumpărat biletele. 62 lei

Total zi: 183.5 lei

ZIUA 2 (MARȚI)

Dimineața: Iau micul dejun și beau cafea acasă; mi-am pregătit repede o salată pentru la birou și am pus și oul fiert cu o seară înainte în ‘pachețel’.

Prânz: Am salata de acasă, de data asta mi-am luat și un ou fiert :)) deci îmi ține de foame. Mai pe la 5 mi se face foame, așa că îmi iau niște napolitane Alka de la automatul de la birou. 2.5 lei

Seara: Mănânc acasă, tai niște legume și le bag la cuptor pentru a doua zi. Mă bag la Netflix (sunt înnebunită după ”Orange Is The New Black”).

Total zi: 2.5 lei

ZIUA 3 (MIERCURI)

Dimineața: Mic dejun + cafea acasă.

Prânz: Am legumele la cuptor de acasă, dar îmi dau seama că nu o sa îmi țină de foame, așa că dau o fugă la Mega și îmi iau o supă cu carne de vită. 12 lei

Pleacă C. din firma, așa că trebuie să pun bani pentru cadoul de plecare. 20 lei

Seara: Mănânc acasă ce mai am prin frigider și mă bag la film pe Netflix (serile mele nu erau așa plictisitoare, dar de când am apartamentul și cheltuieli mai mari, am cam ‘strâns cureaua’).

Total zi: 32 lei

ZIUA 4 (JOI)

Dimineața: Mic dejun + cafea acasă.

Prânz: de acasă. Mai am legume și am mai luat ce am găsit prin frigider: brânză, roșii și ardei.

Mi se face somn (nu prea am așa mult de lucru zilele astea) așa că decid să ies să îmi iau o cafea (cu alune, bineînțeles). 7 lei

Seara: Ies la un vin cu o prietenă. Tocmai a fost la un interviu și trebuie să își verse oful – nu prea e mulțumită. Iau un pahar de vin și împărțim o pizza: 20 lei cu tot cu bacșiș (este un restaurant de cartier, deci ieftin ☺ ).

Total zi: 27 lei

ZIUA 5 (VINERI)

Dimineața: Mic dejun + cafea de acasă.

Prânz: Nu am mâncare la mine. Îmi spune A. să nu merg să îmi iau mâncare pentru că are ea mai multă de acasă – pleacă din București în weekend și trebuia să golească frigiderul. Totuși mi-e poftă de o salată de paste cu roșii și pesto de la Fru Fru. Dau o fugă la Mega – dacă tot sunt acolo îmi iau și o înghețată: total salată + înghețată: 13 lei.

Seara: Am plănuit de o săptămână o cină în oraș cu N. și C., pe care nu le-am mai văzut de mult. În total suntem 4. Ieșim în cartier la ele: 2 cidru + o pizza: 50 lei.

Se face târziu, așa că decid să chem un Taxify – împărțit în 2: 8.5 lei.

Total zi: 71.5 lei

ZIUA 6 (SÂMBĂTĂ)

Mă duc la o prietenă acasă, care s-a mutat de curând în chirie nouă. Mă întâlnesc cu V. la metrou, luăm suc de portocale la 2L + o înghețată mare la cutie – împărțit la 2: 15 lei.

Stau câteva ore bune, mâncăm brioșe sărate și dulci, făcute de A. și jucăm poker. E ok pentru prima dată (I really suck at it). Se face ora 22:20, fug să prind ultimul tramvai spre casă.

Total zi: 15 lei

ZIUA 7 (DUMINICĂ):

Lenevesc toată ziua, dar îmi dau seama că am rămas fără lapte pentru cafea și apă. Dau o fugă la Mega de jos, cumpăr apă la 5L, lapte, biscuiți si banane. 21 lei

Seara: ies la un restaurant în cartier cu O. Tocmai s-a întors din vacanța din Spania șo îmi povestește cum a fost, deși e obosită – a aterizat acum 3 ore. Beau un pahar de vin și o apă plată: 12 lei cu tot cu bacșiș.

Total zi: 33 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.