Oricat pare de putin probabil, combinatia preot + eu + discutie despre cele 7 Sinoade Ecumenice ale Bisericii Ortodoxe = real succes.
Nu putine au fost ocaziile in care am uimit cate o fata bisericeasca prin acuratetea cu care am stiut sa plasez in timp aceste evenimente (pe scurt, sinoadele au fost niste adunari ale episcopilor care se intalneau pentru a pune la punct planuri de atac impotriva ereticilor – aveti aici un link pe Orthodoxwiki) si, mai mult, sa le diferentiez intre ele.
Secretul datorita caruia si daca ma trezesti din somn stiu ca primul sinod a fost la Niceea, al doilea la Constantinopol, al treilea la Efes, al patrulea la Calcedon, al cincilea la Constantinopol (aka al doilea sinod de la Cosntantinopol), al saselea din lipsa de inspiratie in acelasi loc (adica tot la Constantinopol si, daca tot suntem iar aici, hai sa ascultam si un cantecel vesel tematic 🙂 ) si ultimul din nou la Niceea, este un mnemonic pe care l-am invatat de la profesorul de religie din gimnaziu. Respectiv grupul de silabe Ni-Co-Ef-Ca-Co-Co-Ni, care grupeaza, cum se si vede, primele doua litere din numele fiecarui sinod, in ordine cronologica. Daca il repetati de cateva ori, veti vedea ca este melodios si persista in memorie, si veti avea sansa sa dati pe spate (sa speram ca doar la figurat) un prelat sau un impatimit de istoria religiilor.
Tot asa, prin gimnaziu, cand tabelul period al elementelor imi dadea batai de cap la chimie, mama m-a invatat o serie de mnemonice prin care sa retin grupele de elemente. Zilele trecute am dat peste o enciclopedie stiintifica pentru copii si, va vine sa credeti sau nu, mi-am amintit pe loc jocurile de cuvinte prostute si fara logica.
Hai, LiNa, K Rabdarea Costa Franci. Asa am invatat prima grupa (prima coloana din tabel). Datorita frazei Behaie Magarul Care Sare BaRa, am invatat ca in grupa a II-a ordinea e Beriliu, Magneziu, Calciu, Strontiu, Bariu si Radiu. O alta ineptie extrem de utila daca vrei sa memorezi grupa 13 (sau III A, a treia coloana ca inaltime dupa primele doua) este sintagma Bal Al Gainilor In Thailanda. In fine, un alt mnemonic, pentru grupa 14, (urmatoarea, d’oh) este…wait for it… Ca Si Germanii Sunt Plebei. :)) Poate una dintre cele mai stupide propozitii pe care le-ati auzit vreodata, dar pe mine m-a ajutat sa retin ca locul Germaniului este intre Siliciu si Staniu. Chestie pe care, surprinzator sau nu, o tin minte si dupa 10 ani.
Mnemonicele exista pentru a usura stocarea de informatii, a grupa informatiile stocate si a te face sa-ti amintesti -aproape- instantaneu acele informatii.

Pe acelasi principiu, cred ca ar trebui sa existe o formula (personalizata) care sa ne aminteasca atunci cand suntem suparati pe cineva drag cat de mult tinem, de fapt, la acea persoana. Un grup de litere sau o fraza care, odata rostita, sa ne faca sa uitam pe loc de ce ne-am certat si am aruncat cu cuvinte urate sau cu taceri grele si sa ne amintim de momentele in care acel om drag ne-a facut fericiti. Sa grupam Cadmiu, Argon, Poloniu, Iod, Aur si Indiu (care formeaza, evident, fraza Cand afara ploua imi aduce inghetata) si sa zambim.

Cum reusim sa tinem minte atatea capitale, sinoduri si elemente chimice si uitam atat de usor lucrurile cu adevarat importante?