Dacă n-aveți chef să ieșiți până la localul vostru preferat de brunch sau vreți să vă impresionați iubitul și/sau papilele gustative cu ceva nou, vă recomand două rețete de mic dejun rapid și foarte gustos.

***

În materie de gătit, orice depășește competențele unui copil de 6 ani le depășește și pe ale mele. Am două mâini stângi, mă îngrozește când citesc într-o rețetă ”se pune X după ochi” (unii dintre noi suntem miopi, pun pariu că nu v-ați gândit la noi) sau ”puneți Z după gust” (până apar căni gradate cu nivelul ”după gust”, vă rog nu-l mai includeți în rețete) și, după 10 minute de murdărit teluri, boluri și castroane îmi amintesc că viața e prea scurtă ca s-o petrec în bucătărie și renunț.

De aceea rețetele pe care le-am inclus mai jos sunt testate și aprobate și întrunesc standardele mele foarte stricte. Adică durează doar 10 minute și le puteți face și dacă aveți o mână ruptă și un petic de pirat pe ochi (nu vă judec, fiecare cu pasiunile/fetișurile lui).

Rețeta sărată: Toast cu ouă și brânză la cuptor

Ingrediente (pentru 2 persoane):

🍞 4 felii mari de pâine albă
🍞 4 ouă
🍞 Unt
🍞 Brânză cheddar/cașcaval/emmentaler ras
🍞 Sare
🍞 Piper
🍞 2 avocado

Asta este rețeta ovo-lacto-vegetariană, cu care mi-am dat iubitul pe spate (ceea ce n-a fost foarte greu, având în vedere că până atunci mă văzuse doar prăjind pâine și fierbând ouă). Dacă vreți să faceți rețeta omnivoră (din video-ul de sus), mai veți nevoie de:

🍞 4 felii de șuncă
🍞 20 de ciuperci albe
🍞 2 lingurițe de făină
🍞 250 de ml de smântână

Instrucțiuni:

🔪 Cu o lingură, apăsați miezul din mijlocul feliei, pentru a crea un pătrat

🔪 Ungeți marginile feliei cu unt

🔪 Spargeți un ou la mijlocul fiecărei felii.

🔪 Puneți brânza rasă pe zona unsă cu unt

🔪 Adăugați sare și piper (dacă aveți, puteți pune și oregano sau ierburi de Provence).

🔪 Lăsați într-o tavă, la cuptor, timp de 10 minute, la 180 de grade (sau la foc mediu, până se rumenesc).

🔪 Serviți cu jumătate de avocado tăiat felii pe fiecare toast și cu o salată alături (în caz de lene extremă, eu prefer salata la pungă de la Mega Image, peste care tai câteva roșii cherry și pun puțin oțet balsamic – yumm!)

Pentru rețeta cu carne, mai aveți de bifat încă trei pași:

🍗 Prăjiți cele 4 felii de șuncă în 10 ml de ulei până devine crocantă

🍗 Scoateți șunca și adăugați cele 20 de ciuperci albe (spălate în prealabil și tăiate felii)

🍗 Adăugați sare, piper, un cățel de usturoi zdrobit, 2 lingurițe de făină și 250 de ml de smântână. Amestecați până se îngroașă sosul.

Și apoi serviți toast-ul cu ouă la cuptor cu avocado, sosul cremos cu ciuperci și șunca prăjită deasupra.

Rețeta dulce: clătite din două ingrediente

Dacă vreți ceva dulce care să nu fie, vorba lui Joey din Friends, ”a minute on your lips, a lifetime on your hips”, vă recomand aceste clătite fără făină, lapte, zahăr sau alte bazaconii.

Ingrediente (pentru 2 persoane):

🍌 2 ouă medii
🍌 2 banane medii, coapte
🍌 ulei/unt pentru tavă

Opțional:

🍌 1 lingură de pudră de cacao sau ciocolată neagră rasă (de pus în amestec)
🍌 1 lingură de merișoare uscate (pentru amestec)
🍌 ¼ linguriță de vanilie (tot pentru amestec)
🍌 Un vârf de cuțit de scorțișoară (pentru gust, de pus în amestec)
🍌 ½ căniță de fructe de pădure, nuci sau ciocolată rasă (ca topping)
🍌 Sirop de arțar/agave/miere/iaurt grecesc (ca topping)

Instrucțiuni:

🔪 Zdrobiți 2 banane coapte (e important să nu fie verzi) cu o furculiță

🔪 Spargeți cele două ouă deasupra și amestecați până obțineți o oarecare omogenitate (”aluatul” o să fie lichid și e ok să rămână și bucățele de banană vizibile, dacă nu puteți să le zdrobiți perfect)

🔪 Dacă vreți să fie mai dulci, adăugați orice ingrediente de la categoria opțional (puteți să și combinație câte 2 ingrediente, cum am făcut eu cu merișoarele și ciocolata rasă, important e să nu le puneți chiar pe toate)

🔪 Încălziți o tigaie în care ați pus foarte puțin ulei și puneți cam 2 linguri de ”aluat” la fiecare clătită

🔪 Prăjiți timp de 30 de secunde pe fiecare parte (sau până când fundul clătitei e auriu, dacă îl ridicați puțin cu o spatulă)

🔪 Serviți-le calde, cu topping de fructe de pădure, sirop de arțar sau chiar puțin iaurt grecesc

Dacă încercați una dintre variantele de mai sus sau aveți alte recomandări (nu uitați regula mea de aur – să dureze 10 minute și să poată fi făcut de un copil), vă aștept cu impresii în comentarii. 🙂