Acest articol este susținut de Nespresso și este dedicat iubitorilor de cafea și de povești.

Cu sute de ani în urmă, un tânăr de viță nobilă a pornit într-o lungă călătorie, peste mări și țări. Într-o bună zi, acesta a ajuns într-o regiune tăinuită și magică, numită Tărâmul de Dincolo de Păduri. Acolo, nobilul a întâlnit o preafrumoasă fată de care s-a îndrăgostit pe loc. Deși fata era săracă și nu vorbea limba lui, tânărul a fost fermecat de frumusețea și de bunătatea ei și a cerut-o de soție. Cei doi s-au căsătorit și au rămas împreună pe Tărâmul de Dincolo de Păduri, unde urmașii lor trăiesc și astăzi.

Deși pare o poveste ticluită de frații Grimm, aceasta este, de fapt, legenda care stă la baza întemeierii familiei mele.

***

– Vezi strada asta și toate casele de pe ea? Și strada din dreapta?
– Da!
– Vezi și toate casele de pe deal? Și pădurea?
– Da!
– Tot pământu’ ăsta a fost a lu’ tata, străbunicu’ tău. Și a lu’ tata lu’ tata. Și tot așa.
– Tata?
– Da, păpușă?
– Îmi spui Povestea?

Și atunci bunicul începea să-mi povestească (pentru a o mia oară) despre tânărul nobil german, fie ”Landgraf” (conte), fie ”Herzog” (duce), nimeni nu mai știa exact, care a venit cu sute de ani în urmă în Transilvania, numită pe atunci ”Ultrasylvania” (din latinescul ”ultra silvam”, adică ”dincolo de pădure”). Cum nobilul a întâlnit într-o bună zi o frumoasă păstoriță, de care s-a îndrăgostit nebunește. Și cum, în pofida familiei lui, care s-a împotrivit căsătoriei cu o fată fără rang și avere, cei doi și-au unit destinele și au pus bazele familiei Hofner.

Rămași orfani de mici, bunicul meu și frații lui au pierdut cea mai mare parte din pământurile care aparținuseră odată familiei lor. Singurul lucru care a fost transmis din generație în generație, până la mine, a fost povestea de iubire dintre nobilul german și modesta păstoriță.

V-am povestit astăzi, pentru prima dată, legenda familiei mele la invitația Nespresso, cu care am în comun nu doar dragostea pentru cafea, ci și fascinația pentru poveștile fondatoare.

Pornind de la miturile despre locul de baștină al cafelei, cei de la Nespresso și-au propus să descopere originile soiurilor de cafea Arabica și Robusta. Această călătorie i-a purtat tocmai în îndepărtata Etiopie, locul de naștere al cafelei Arabica, și în Uganda, leagănul cafelei Robusta.

Mitul păstorului Kaldi

Potrivit unei vechi legende etiopiene, un păstor pe nume Kaldi își păzea într-o zi caprele, când a observat ceva ciudat. După ce mâncau niște bobițe roșii dintr-un tufiș, caprele începeau să sară și să danseze. Kaldi a gustat și el din ciudatele cireșe și a fost brusc cuprins de energie.

Mirat, păstorul a dus boabele roșii unui călugăr de la o mănăstire din apropiere, dar acesta, suspicios, le-a aruncat în foc. Arzând, boabele au eliberat o aromă atât de delicioasă, încât călugărul le-a scos din foc, le-a zdrobit și le-a băut, amestecate cu apă. Astfel, spune legenda, s-a născut aromata cafea Arabica, pe care o savurăm și astăzi.

Romanticul ritual Kwnajula

Potrivit unei legende din Uganda, boabele de caea Robusta făceau parte dintr-un ritual sacru, prin care se uneau două familii. Astfel, în cadrul ceremoniei tradiționale de căsătorie, era desfăcută o cireașă de cafea și câte un membru din fiecare familie mânca una dintre cele două boabe de cafea din interiorul ei. Boabele de cafea legau în acest fel cele două familii, care-și promiteau prietenie și loialitate.

Arabica Ethiopia Harrar și Robusta Uganda

Inspirați de miturile fermecătoare din spatele acestor soiuri de cafea, cei de la Nespresso au călătorit în Africa, de unde au selecționat cu atenție boabele de cafea și au creat două sortimente de cafea pure origin, de calitate excepțională, în ediție limitată.

Primul este Arabica Ethiopia Harrar, un espresso cu note bogate de fructe coapte, flori proaspete și cereale, cu gust mătăsos, realizat în totalitate din boabe de cafea Arabica din regiunea Harrar a Etiopiei.

Cel de-al doilea este Robusta Uganda, un espresso puternic, dar totodată fin și dulce, bogat în note aromatice de pudră de cacao, realizat 100% din boabe de cafea Robusta din Uganda.

Puteți degusta aceste două sortimente în ediție limitată în Nespresso Boutique (Calea Dorobanți, nr. 210), la punctele de vânzare de la parterul Băneasa Shopping City și AFI Palace Cotroceni sau le puteți cumpăra online, pe www.nespresso.com, până la data de 3 martie.

Creați-vă propriul ritual

Când mă gândesc la modul în care bunicul meu obișnuia să își bea în fiecare dimineață cafeaua, îmi vine în minte un singur cuvânt: voluptate. Era o cafea simplă, făcută la ibric, dar modul în care se bucura de gustul ei, în fiecare dimineață, m-a fascinat toată copilăria.

Am împrumutat bucuria lui de a bea cafea – o retrăiesc în fiecare dimineață când dau drumul espressorului și simt aroma cafelei umplând bucătăria și apoi, în timp ce scriu în jurnal, cu ceașca de cafea în mână și cu câinele moțăindu-mi la picioare.

Fie că aveți sau nu un ritual prin care vă savurați cafeaua, nu e niciodată prea târziu să vă creați noi ritualuri. Cei de la Nespresso au două propuneri de rețete pe bază de cafea pornind de la Arabica Ethipia Harrar sau Robusta Uganda, care sună delicios.

Cappuccino-ul cu banane și semințe de susan ar putea deveni noul vostru ritual de sâmbătă dimineața cu iubitul sau de duminică la brunch, cu fetele. Iar prin cocktail-ul de cafea cu grapefruit și cimbru ați putea sărbători faptul că ați făcut față, cu brio, unei noi zile de luni. V-am pus rețetele mai jos, eu, una, abia aștept să le încerc!

Cappuccino cu banane și semințe de susan

INGREDIENTE:

– Sirop de banane
– Lapte
– Semințe de susan

PREPARARE:

– Preparați spuma de lapte cu aparatul Aeroccino.
– Amestecați ușor spuma de lapte cu siropul de banane.
– Turnați spuma în ceașcă.
– Turnați o cafea espresso (40 ml).
– Decorați cu câteva feliuțe de banană uscată și semințe de susan.

Cocktail de cafea cu grapefruit și cimbru

INGREDIENTE:

– Cuburi de gheață
– Sirop de vanilie
– Frunze uscate de cimbru
– Suc de grapefuit

PREPARARE:

– Turnați siropul de vanilie în pahar.
– Adăugați frunzele uscate și zdobite de cimbru, sucul de grapefruit și două cuburi de gheață într-un shaker și agitați câteva secunde. Turnați în pahar.
– Separat, pregătiți un espresso (40ml) și agitați-l câteva secunde în shaker cu două cuburi de gheață. Turnați în pahar.
– Decorați cu frunze uscate de cimbru și serviți.

La final, vă recomand să vă invitați părinții sau bunicii în vizită, la o cafea (poate chiar o Arabica Ethiopia Harrar sau o Robusta Uganda), și să-i rugați să vă povestească despre vechile povești sau legende de familie. Cercetătorii au ajuns la concluzia că amintirile sunt transmise din generație în generație prin ADN, ceea ce explică fenomene ca fobii iraționale, anxietăți sau chiar senzația de déjà vu.

De aceea cred că important să știi cine sunt oamenii de la care ai moștenit nu doar forma nasului sau culoarea părului, ci mai ales predispoziția către melancolie sau teama de tunet. Experiențele strămoșilor noștri, chiar dacă uitate, nu dispar niciodată cu adevărat, ci devin parte din noi.

Acum, mă scuzați, mă duc să-mi fac un espresso aromat și s-o sun pe mama. 🙂