Există un cod al bunelor maniere pentru interacțiunile umane, de ce nu ar exista și unul pentru interacțiunile om-câine? După 10 ani de contacte exasperante cu trecători curioși, fricoși sau chiar duioși, vin cu câteva propuneri de dog etiquette. 🙂

Am un chihuahua, pe Lily (despre care puteți citi aici), de aproape 10 ani și jumătate. În tot acest timp, am interacționat cu mii de oameni, care, inevitabil, au atins-o, au glumit pe seama ei sau au drăgălit-o (deh, dezavantajele de a avea 3 kilograme și ochii bulbucați). Din fericire, Lily e un câine cuminte, așa că n-au existat episoade violente.

Mi-aș dori ca persoanele care nu au câini să citească recomandările de mai jos și să se gândească de două ori înainte să trateze un câine ca pe un obiect.

Nu atingeți câinele fără să întrebați

Nu ați pune mâna pe pantofii, fusta sau geanta unei străine doar pentru că arată ”drăguț”, de ce ați face acest lucru cu o ființă vie? Chiar dacă primiți ”binecuvântarea” stăpânului, dar vedeți că animalul se ferește disperat de atingere, nu vă transformați într-un Harvey Weinstein al patrupedelor și nu insistați.

Nu-i strigați numele repetitiv

Nu înțeleg nevoia oamenilor de a întreba cum se numește un animal pe care îl văd pentru prima și singura dată în viață, dar le-o satisfac, din curtoazie. Mai mult decât atât, nu-i înțeleg pe cei care întreabă cum îl cheamă pe cățel, ca apoi să strige respectivul nume de 10-20 de ori. E stresant pentru câine, care nu înțelege ce vreți de la el/ea și e enervant pentru stăpân, care trebuie să vă zâmbească forțat și să se abțină să vă spună ce exasperant e.

Nu-i puneți întrebări câinelui

Vi se pare o recomandare ilară? Ei bine, mie mi se întâmplă aproape zilnic s-o plimb pe Lily și să se găsească câte un trecător care să întrebe (câinele, nu pe mine!): ”Câți ani ai?”, ”Unde ai fost?” sau ”Ce face fetița?”. Urmează vreo 5 secunde de tăcere jenată, după care răspund, cu jumătate de gură, în locul câinelui: ”10 ani”, ”La plimbare, în parc”, ”Bine, mulțumim”. Oameni buni, v-ați uitat la prea multe reluări de la Dr. Doolittle. Și, dacă de fapt nu vă așteptați ca animalul să vă răspundă, de ce nu-mi adresați mie direct întrebarea?

Nu oferiți mâncare câinelui

Există câini care au alergii, există câini care țin diverse regimuri alimentare pentru diferite afecțiuni și mai sunt câini care ar mânca orice, inclusiv alimente toxice pentru ei (ciocolată, avocado, struguri, ceapă etc.). Chiar dacă blănosul se uită la voi cu cea mai miloagă privire de pe Pământ, nu-i întindeți nimic de mâncare fără să consultați stăpânul.

Nu faceți remarci privind aspectul lui

Multă lume care se oprește pe stradă, să ne salute, îmi aruncă, nitam-nisam: ”E cam grăsuță, nu?”, ”E bătrânioară!” sau, preferata mea, ”E cam mărișoară pentru un chihuahua”. Nu știu care e reacția scontată cu aceste observații, dar vă pot spune care e senzația mea: iritare. Cum ar fi să mă opresc și eu pe lângă copiii sau nepoții lor și să întreb ”E cam grăsun pentru vârsta lui, nu?”, ”E cam corpolent pentru căruciorul ăla!” sau ”S-a cam lățit asta mică, nu?”. Știu că această comparație vă poate părea deplasată dacă nu aveți animale de companie, dar concluzia e aceeași: nimeni nu vrea să-i fie puiul insultat. 🙂