Vrei sa-l vezi pe maestrul Victor Rebenciuc jucand in “Legenda Marelui Inchizitor”, la un metru de tine, nu pe scena unui teatru, ci intr-un cadru intim, sufrageria unui bloc, cu un public foarte restrans? Vrei sa participi la un brunch cu tineri actori si dansatori contemporani? Vrei sa devii o mica parte dintr-un proiect cultural unic in Romania? Tot ce trebuie sa faci este sa donezi o suma pornind de la 25 de lei si vei face posibila desfasurarea HomeFest, primul festival cultural din Romania care are loc in case, garsoniere si apartamente.

In 2008, Jean Lorin Sterian a creat primul teatru de apartament din Romania – lorgean theatre. Am participat la multe spectacole de teatru/dans contemporan/performance in spatii independente, ca Green Hours, Godot, unteatru, MTR, ZonaD, WASP etc. si, in continuare, spectacolele pe care le-am vazut in sufrageria lui Lorin, pe Sipotul Fantanilor, raman printre preferatele mele.

Pentru energia unica dintre artisti si public intr-un spatiu atat de mic, pentru intimitate, pentru tensiunea care apare uneori din partea publicului care nu stie la ce sa se astepte, pentru emotia actorilor/dansatorilor, care e mult mai vizibila decat in spatiile culturale clasice, pentru un amalgam de trairi pe care va recomand calduros sa le experimentati ca sa le intelegeti.

Anul acesta, dupa 6 ani de lorgean theatre, Lorin duce lucrurile la urmatorul nivel si organizeaza, intre 12 si 20 aprilie, primul festival cultural din Romania care are loc in apartamente si case, HomeFest. De pe Magheru si Dorobanti pana in Pantelimon si Vitan, oameni obisnuiti isi deschid sufrageriile si dormitoarele celor 40 de artisti care vor juca/dansa/canta in cele 20 de spectacole ale festivalului.

DSCN3787-706x529

Pentru ca intrarea la spectacole nu se face contra cost, Lorin a apelat la o platforma de crowdfunding pentru a strange suma necesara desfasurarii festivalului. Desi a setat o suma modesta (spun eu, pentru o asemenea desfasurare de forte), de doar 6.000 de lei, deocamdata a strans abia 47% din ea. Daca in urmatoarele 6 zile nu strange restul de 53%, va pierde intreaga suma, iar donatorii isi vor recupera banii (asta e regula sistemului de crowdfunding).

Ce poti face tu? Poti dona pe pot si eu.ro o suma cuprinsa intre 15 si 400 de lei (sistemul e foarte simplu, mie mi-a luat vreo 5 minute) si, pe langa faptul ca vei face posibila realizarea HomeFest, vei primi si o serie de recompense pentru generozitatea ta.

preview-homefest-why-so-serious-8718

Pentru 25 de lei sau orice suma mai mare, vei primi automat o invitatie la unul dintre spectacolele festivalului. Pentru o donatie de 50 de lei, pe langa invitatie, primesti cartea lui Lorin “Teatrul din sufragerie”, cu autograf. Pentru 80 de lei, cartii si invitatiei la teatru i se adauga si un borcan cu bunatati de casa. Daca donezi 100 de lei, tuturor acestor lucruri li se adauga si un obiect special marca HomeFest. La 150 de lei primesti 2 invitatii, cartea si un desen personalizat, iar in schimbul sumei de 200 de lei vei putea participa la un brunch cu cativa dintre actorii si dansatorii din cadrul festivalului. Nu in ultimul rand, o donatie de 400 de lei iti aduce 2 invitatii la HomeFest si un spectacol marca lorgean theatre chiar la tine acasa, anul acesta. Nu-mi pot imagina un cadou mai original pe care sa-l faci cuiva drag la o aniversare (mai ales daca e pasionat de teatru) sau, de ce nu, chiar tie.

Daca te-am convins ca acest proiect mic dar ambitios merita sustinerea ta, sper sa ne vedem luna viitoare intr-o sufragerie din Bucuresti si sa ne bucuram impreuna de un spectacol din cadrul HomeFest! 🙂

Donatii: aici.

Mai multe informatii despre HomeFest: facebook sau blog.