Pentru examenul de maine la Productia de Televiziune trebuie sa fac proiectul unei emisiuni TV. Am ales sa concep o emisiune despre street-art si interventii urbane 1. pentru ca, din cate stiu, nu exista asa ceva in grila romaneasca de programe si 2. pentru ca va fi distractiv sa lucrez la proiect.

Printre artistii stradali si performerii pe care vreau sa-i prezint (alaturi de Vlad Nanca, Irlo, Ciubi si Sinboy) se numara si Mircea Nicolae. Mircea, pe care l-am descoperit intamplator acum vreo 2 ani, face interventii urbane. Ce inseamna asta? Ca, la fel cum artistii stradali se folosesc de peretii cladirilor si de graffitti pentru a transmite mesaje, el se foloseste de diverse decoruri urbane, carora le confera un alt sens prin inscriptii, colaje, instalatii etc.

Majoritatea interventiilor lui imi dau un ciudat sentiment de bine, ca si cum, prin intermediul lor, mi-ar transmite o promisiune de normalitate. Exista una, insa, care m-a convins ca nu sunt ultima visatoare incurabila: cea cu numarul 60, „Calea Victoriei”.

Povestea acestei interventii e simpla si, pentru mine, foarte induiosatoare. Dupa doi ani de la despartirea de fosta iubita, Mircea inca ii mai pastra hainele. Si, pentru ca nu se indura sa le arunce, le-a inclus intr-o interventie artistica, in speranta ca ea, plecata pe alt continent, va afla de gestul lui.

A descoperit un magazin abandonat pe Calea Victoriei, caruia i-a spart lacatul cu cateva zile inainte de Craciunul din 2007. Dupa ce a pus propriul lacat pe usa, au urmat cateva zile in care a raschetat afisele din vitrina pana i-au inghetat maineile, a vopsit ramele magazinului si apoi a pictat firma, intr-o frumoasa si parca infantila caligrafie.

A doua zi de Craciun a pus hainele iubitei si textele explicative in vitrina, a ridicat firma si a pictat „inchis” pe manerul usii. Interventia a „trait” doar jumatate de ora, pentru ca, alarmati de paznicii blocului, au aparut politistii, care au demontat tot. A primit o amenda de 2 milioane, dar l-au lasat sa faca o poza cu rezultatul final.

Magazinul „Hainele iubitei” este acum un alt magazin parasit printre sutele care exista in Bucuresti. Singurul lucru care mai pastreaza amprenta lui Mircea e cuvantul „inchis”, pictat pe usa.

Intervenția ”hainele iubitei”
Magazinul în prezent

 

Mai multe despre interventie puteti citi aici. Va recomand sa cititi si explicatiile care au insotit hainele, spun o poveste minunata.

Ma intorc la proiectul meu acum, dar va las sa va imprieteniti si cu alte interventii de-ale lui Mircea:

16. la masute
26. ginecologie
42. magazin