Nu credeam că după ani de colecționat cristale brute sau bijuterii cu cristale o să ajung să mă bucur ca un copil de unul, dar iată.
Ce vedeți în colajul de mai jos e același inel, cu aceeași gemă (fotografiile au fost făcute în aceeași zi).
Diasporitul e unul dintre foarte puținele cristale care își schimbă culoarea în funcție de sursa de lumină – naturală sau artificială, caldă sau rece (fenomen numit pleocroism).
L-am văzut schimbându-se din roz în zmeuriu, în culoarea șampaniei, în galben, în coniac, în verde oliv sau în verde kiwi. Și mă uit la el de fiecare dată cu aceeași fascinație.
View this post on Instagram
Descoperit în 1801, diasporitul a fost fațetat pentru prima dată în 1971 și abia din 2006 e comercializat pentru publicul larg (până atunci era tăiat ca piatră gemă pentru colecționari).
Cu o duritate de 6.5-7 pe scara Mohs (diamantul având duritatea 10), diasporitul este deseori vândut sub denumirea comercială de ”zultanit”. Asta deoarece există o importantă mină de diasporit în Turcia, iar proprietarul a botezat această varietate “zultanit”, în onoarea celor 36 de sultani care au condus Imperiul Otoman.
Diasporitul nu este, însă, singura piatră care își schimbă culoarea în funcție de lumină.
Mult mai scump și mai apreciat decât el este alexandritul, (prețul unei geme de un carat este aproximativ 15.000$). Alexandritul mai mare de un carat ajunge la 50.000-70.000$ per carat (sau chiar mai mult), asta și pentru că alexandritul natural e foarte rar, mai rar decât diamantele.
Și, având în vedere că rezervele de alexandrit sunt în scădere, dacă e să investiți în ceva, uitați de diamante și cumpărați alexandrit. 🙂
Închei astfel lecția (nesolicitată) de gemologie de azi și mă duc să fac ceea ce fac de câteva zile: mă uit vrăjită la inelul meu. 🤩
0 Comentarii