Timp de un an, sora mea, Lia, a avut grija de Raluca, o fetita cu autism.
In fiecare zi, la 8 dimineata, o lua de acasa si o ducea la gradinita, unde se juca impreuna cu ea si incerca, pe cat posibil, sa o integreze si in jocurile celorlalti copii. De multe ori, asta s-a dovedit o sarcina dificila, pentru ca, in timp ce colegii ei de 5 ani se jucau de-a hotii si politistii sau faceau placinte cu noroi, Raluca simtea o bucurie deosebita in a ordona cuburi de lemn unul langa altul, pana ce toate muchiile erau aliniate la milimetru. Si putea face asta ore intregi, fara sa se plictiseasca.
Cu multa rabdare, Lia a reusit s-o convinga sa abordeze si jocuri mai creative. La inceput, de multe ori, simtindu-se nesigura si speriata Raluca o lovea sau incerca sa o muste. Cu timpul, a ajuns insa atat de atasata de ea, incat o imbratisa dimineata cand venea s-o duca la gradinita sau ii spunea in weekend mamei ei ca i-e dor de ea.
Dastorita experientei Liei si a catorva studii pe care le-am citit despre autism, am realizat ca, desi mai putin sociabili si uneori incapabili sa-si exprime sau sa inteleaga sentimentele altora, copiii cu autism sunt la fel de inteligenti, de creativi sau de sensibili ca si cei “normali”.
Cazul Ralucai este unul fericit deoarece parintii ei isi permit sa-i plateasca un terapeut si un insotitor. Astfel, ea are o sansa sa se integreze la scoala, sa urmeze o facultate si poate sa devina intr-o buna zi o avocata sau o arhitecta de succes.
In Romania sunt insa zeci, poate sute de copii care sufera de autism dar, din cauza lipsei de bani, sunt condamnati sa creasca izolati de copiii de varsta lor si sa traiasca mai apoi pe urma unei pensii mizere de handicapat.
V-am povestit toate astea pentru ca zilele trecuta am primit un mail de la Ana Ciobanu (o minunata coleaboratoare a noastra la Tabu), in care imi cerea ajutorul pentru a face cunoscut un proiect.
Asociatia Invingem Autismul participa la un concurs de finantari oferite de Raiffeisen Bank. Daca proiectul lor, “Copiii cu autism merg la scoala”, se claseaza in primele 10, vor primi banii de care au nevoie pentru ca 16 copii cu autism din Bucuresti sa fie integrati in sistemul de invatamant (in acest scop vor fi instruite 30 de cadre didactice din scoli si gradinite).
Va ia 5 minute sa intrati pana pe 30 septembrie pe site-ul Raiffeisen Comunitati, sa va faceti un cont si apoi sa votati, la sectiunea ONG-uri din Bucuresti, proiectul “Copiii cu autism merg la scoala”. Nu vi se cer date personale, nu trebuie sa donati bani. In schimbul a 5 minute din timpul vostru si a unui strop de bunavointa, viata a 16 copii poate fi cu totul alta.
M-a impresionat foarte mult un fragment din mailul Anei:
“Dupa ce am auzit un baietel autist repetandu-i unei fetite “Nu-ti fie frica, nu-ti fie frica” si ea a prins curaj sa intre in activitatea propusa de psiho-pedagog, mi-am spus ca daca ar fi destui oameni care sa lupte pentru acesti copii, vietile lor ar putea fi frumoase si independente (nu condamnate la izolare si “alinate” cu o pensie de handicap)”
In final, n-o sa va reamintesc ca Albert Einstein a suferit de autism. Este o informatie care a devenit deja anecdota. Dar vreau sa va spun ca, de exemplu, actrita americana Darryl Hannah a fost diagnosticata cu autism in copilarie. Si ca, pe lista persoanelor care sufera de aceasta tulburare, se numara cantareti, dansatori, scriitori sau savanti de renume. S-a speculat ca inclusiv Mozart, Darwin, Thomas Jefferson, Lewis Carol sau Stanley Kubrick ar fi suferit de autism.
Cu 5 minute din timpul vostru, la anul pe vremea asta, 16 copii vor putea intra pe portile unei scoli. Si poate n-o sa devina niciunul savant, artist sau om de stat, dar se vor bucura de o copilarie si de o adolescenta normala. Si asta e de fapt, tot ce conteaza.
Sursa foto: blogul Anei.