Stiu ca o sa suferiti un mic soc, dar astazi o sa va vorbesc despre rugaciune. Inainte sa inchideti fereastra, va asigur ca, mai ales daca sunteti single and looking, la finalul textului o sa ajungeti la o revelatie. Daca nu, promit sa va dau o cantitate de ciocolata direct proportionala cu timpul pierdut. 🙂

Noi, oamenii, ne rugam gresit. Nu ma refer aici doar la faptul ca ne rugam numai atunci cand avem nevoie de ceva, ci la faptul ca nu ne rugam targetat. E lesene de inchipuit ca Atotcuprinzatorul are si chestii mai importante de rezolvat decat sa ne ajute pe noi sa luam un examen, sa primim o marire de salariu, sa gasim o pereche de pantofi la reducere sau sa impacam cu iubitul cu care ne-am certat.

De-asta a si creat Atotputernicul Departamentele de Sfinti.
Ok, poate nu le-a denumit astfel, dar in mod cert asta e rolul lor: de a inregistra fiecare rugaciune unde se incadreaza si de a avea un sfant care sa se ocupe de treaba. Ganditi-va doar ca, daca lucrati la Microsoft Romania, de exemplu, si vreti sa plecati in vacanta, nu va asteptati ca cererea de concediu sa va fie aprobata chiar de Bill Gates.

Am avut revelatia asta zilele trecute, in timp ce un prieten mi-a povestit cum, intr-o zi, se invartea de cateva minute cu masina printr-o parcare, fara sa gaseasca un loc. Cand a gasit in sfarsit locul de parcare, bunica, care statea pe bancheta din spate, i-a zambit triumfatoare si i-a spus ca a rezolvat ea problema cu Sfantul Mina, patronul pagubitilor. That’s what I’m talking about, people! Targetare si eficienta maxima.

Asa ca m-am gandit la cea mai mare problema cu care ne confruntam zilele astea noi, fetele single. Fara doar si poate, este vorba despre gasirea barbatului potrivit. Observati, va rog, ca nu am spus “ideal” si nici “perfect”, desi la calitatile pe care le cerem, am putea sa-i spunem si “barbatul imposibil”.

Asadar, care ar fi sfantul protector al fetelor single?
Cea mai usoara optiune ar fi Sf. Valentin si sunt convinsa ca intr-o vreme chiar era. Mai nou, din pacate, Sf. Valentin a trecut la un alt departament si e protectorul buticurilor care vand baloane si pernute in forma de inimoara si al sex shop-urilor. Si, in caz ca nu sunteti patronul unuia dintre cele doua, cred ca n-are rost sa-l deranjati.

M-am mai gandit si la Sf. Nicolae, care, dupa cum se stie, e un batranel romantic si siropos. In fond, nu a fost el cel care a pus banuti in papucii unei fete indragostite, dar fara zestre? Si totusi, e suficient sa va ganditit la fetisoarele triste ale copiilor atunci cand nu vor mai gasi nimic in ghetute pe 7 decembrie, ca sa realizati ca nu il putem reorienta profesional pe Sf. Nicolae.

O optiune ar fi si Sf. Mina, patronul pagubitilor, mai ales ca, trebuie sa recunoasteti, cand iesim dintr-o relatie, iesim cam sifonate si de multe ori pagubite. Ceva imi spune insa ca Sf. Mina e destul de ocupat.

Si apoi am gasit sfantul perfect. Un sfant al carui departament promite, printr-o metafora, ce-i drept, sa ne ajute in demersuri. Sunteti gata? Sunet de tobe, va rog! Este vorba despre… Sfanta Rita, patroana cauzelor imposibile. Daca nici ea nu vi se pare entitatea potrivita, atunci nu stiu cine e.

Ok, Sf. Rita e putin spooky, dar hei, cine e perfect?

Inainte de a va lasa sa-i transmiteti doleantele voastre Sfintei Rita, va avertizez ca s-ar putea sa mai dureze putin pana sa va raspunda. Ma gandesc ca, avand in vedere specialitate ei, tot la ea se roaga si romanii care vor autostrazi, un sistem de invatamant normal, salarii decente si politicieni cinstiti.