”Declar pe propria raspundere” este un one woman show cu o actrita roma care vorbeste despre cat e de greu sa cresti ca copil rom printre romani, dorindu-ti sa fii si tu roman.

Desi premiza piesei este interesanta, prezentarea ei te pregateste pentru un spectacol cu multe sentimentalisme si patetisme:

Declar pe propria raspundere ca nu vreau sa ne mutam.
Declar pe propria raspundere ca nu vreau sa dorm aici.
Declar pe propria raspundere ca acum trebuie sa iau singura viata in piept si s-o inving.
Declar pe propria raspundere ca o sa ma marit, o sa fac o droaie de copii si o sa-l las pe ala sa ma bata pina-mi scoate toate visele din cap.
Vreau sa am si eu pielea alba. Doamne, fa-ma romanca!

N-am pornit, asadar, cu sperante prea mari ieri seara spre Green Hours sa vad piesa scrisa si interpretata de actrita Alina Serban si bazata pe experienta ei de viata. Nu ma intelegeti gresit. Sustin lupta impotriva discriminarilor de orice fel si cred ca cei care practica activismul prin arta au o misiune nobila. Dar am vazut la viata mea prea multe performanceuri-manifest lipsite de vlaga sa mai sper la ceva cu adevarat puternic.

Prima surpriza. Alina arata ca sora geamana a lui Norah Jones.

A doua surpriza. Piesa e buna. Nu, de fapt, piesa e a naibii de buna. Tipa e amuzanta si tonica, are nerv si umple scena aia cu prezenta ei de te face sa te simti ca la cinema. Nu stiu cand a fost ultima data cand am vazut un performance mai bun. Mai viu. Mai interesant. Am ras in hohote minute in sir, dar mi-am si sters, totodata, cateva lacrimi rebele, ce nu tineau cont ca mascara nu era waterproof si ca in jur erau oameni. Si, ce nu credeam ca ar fi posibil, m-am recunoscut in unele dintre replicile ei.

M-am uitat in jur la ceilalti spectatori. Cam o treime dintre ei erau romi, ceea ce banuiesc ca e o premiera pentru un club de jazz ca Green Hours. Reactiile lor mi se pareau aproape la fel de fascinante ca monologul actritei. Un cuplu de romi tineri, la vreo 30 de ani, ambii imbracati in costume elegante, el intr-unul negru, ea intr-un taior gri si o camasa cu flori, n-au ras aproape deloc. La unele replici, el isi inclesta aproape involuntar maxilarul. La fel si un pusti rom intr-un tricou marinaresc. La final insa, s-au ridicat sa aplaude in picioare. Un grup de fete rome au ras insa tot timpul, mai ales atunci cand Alina imita diverse voci de romi. Si ele au aplaudat frenetic.

Abia la final am inteles de ce un expat britanic o compara pe Alina din punct de vedere al charismei cu Damian Draghici si de ce o numeste „o noua stea, o forta luminoasa, de neoprit, care isi pune amprenta pe public”. Pentru ca merita. Pentru ca cineva care a avut forta sa porneasca dintr-o curte de spoitori si sa ajunga sa absolve UNATC-ul si sa studieze la New York, puteti fi siguri ca nu se va opri aici.

O puteti vedea pe Alina in „Declar pe propria raspundere” la Centrul Comunitar pentru Educatie si Arta Activa laBOMBA din Rahova, candva intre 23-26 mai, la un spectacol cu intrarea libera, sau in Green Hours, unde intrarea costa 15 lei.

Nu stiu daca v-am convins, eu una sigur o sa revin sa o vad. Spectacolul ei si spectacol din sala, la fel de uman si poate chiar mai emotionant. Pentru ca „Declar pe propria raspundere” e practic un dublu spectacol: al actritei care se comunica pe scena si al oamenilor din public, care se descopera cu vulnerabilitate in cuvintele ei.

Sursa foto.