Acest articol este susținut de Raiffeisen Bank și este dedicat celor care cred în importanța educației, sub toate formele ei.
***
V-ați gândit vreodată cum ar fi dacă tot ce am învățat la școală ar fi suficient în viață?
Iată, de exemplu, cum ar suna un anunț de angajare:
Agenția de PR Fancy Schmancy caută Project Manager.
Experiență: minimum 3 ani într-o poziție similară
Cerințe:
✔ Capacitate de a calcula diagonala unui paralelipiped dreptunghic
✔ Limba latină – avansat
✔ Cunoaște diferența dintre alcani, alchene și alchine
✔ Poate identifica mărcile lexico-gramaticale ale eului liric într-o poezie bacoviană
✔ Cunoștințe despre reflexia, refracția și difracția undelor mecanice
✔ Cunoștințe despre resursele litosferei
✔ Bonus: Capacitatea de a enumera în ordine invers cronologică lista bătăliilor lui Ștefan cel Mare reprezintă un avantaj.
Care sunt în realitate cerințele pentru un asemenea job? Iată câteva mai jos, luate dintr-un anunț real:
✅ Abilități de comunicare
✅ Planificare și organizare
✅ Lucru în echipă
✅ Capacitatea de a lua decizii
✅ Tehnici de negociere
✅ Leadership
✅ Gândire analitică
Există, așadar, 2 mari diferențe între abilitățile/cunoștințele enumerate de mine și cele solicitate în realitate pe piața muncii:
1. Cele menționate de mine se învață la școală. Cele căutate pe piața muncii se învață (de cele mai multe ori) în afara școlii.
2. Primele încă îmi dau coșmaruri, după mai bine de 10 ani de la terminarea liceului.
Ați fi tentați să spuneți că majoritatea lucrurilor pe care le-ați învățat în școală nu vă sunt de folos. În realitate, degeaba aveți abilități de comunicare dacă nu puteți conversa cu un client într-o limbă de circulație internațională. La fel cum, pentru organizarea oricărui eveniment aveți nevoie de cunoștințe elementare de matematică și de fizică. Încă nu mi s-a cerut să identific eul liric într-o poezie de-a lungul carierei mele, dar știți vorba aia: niciodată să nu spui niciodată. 🙂
Educația formală (ce înveți la școală) și cea non-formală (cursurile din afara școlii, în care înveți negociere, antreprenoriat, leadership etc.) sunt ca uleiul încins și cartofii cruzi. Nu poți hrăni un om cu niciuna dintre ele luate separat, dar dacă le pui împreună, obții o masă.
Mi-ar fi plăcut ca în liceu, pe lângă calcule cu logaritmi și funcții exponențiale, să fi avut posibilitatea să merg, după ore sau în weekend, și la un curs de educație financiară. Sunt convinsă că atât contul meu bancar, cât și viața mea, ar fi arătat altfel azi.
Mi-ar fi plăcut, de asemenea, să-mi completez cunoștințele de economie dobândite la școală cu un curs de educație antreprenorială. Chiar dacă nu mi-aș fi deschis un business niciodată, cred că mi-ar fi dat o altă încredere în mine și o altă perspectivă.
Susțin orice inițiativă în această direcție pentru că știu cât de importantă este și m-am bucurat, așadar, când cei de la Raiffeisen Bank mi-au scris despre programul lor de granturi ”Raiffeisen Comunități”.
Despre ce este vorba: orice ONG, asociație sau școală care are un proiect de educație non-formală îl poate înscrie, până pe 3 august, în Programul de granturi Raiffeisen Comunități. Vor fi selectate maximum 10 proiecte care vor primi fiecare câte 45.000 lei (aproximativ 10.000 euro).
Poate știți un profesor sau o profesoară care învață elevii, după ore, cum să vorbească în public sau care organizează cluburi de dezbatere sau de teatru. Sau vreo asociație/ ONG care face cursuri de dezvoltare personală, de leadership/ management/ negociere etc. Sau poate reprezentați un ONG sau o școală și vreți să obțineți voi respectiva finanțare. Oricum ar fi, nu lăsați oportunitatea asta să vă scape.
Sute sau mii de tineri care vor avea acces la educație non-formală vor fi angajați mai bine pregătiți și cetățeni mai bine informați. Imaginați-vă ce impact ar putea avea acești oameni asupra comunităților lor și asupra societății, în general.
Cine poate înscrie proiecte: ONG-uri de dimensiuni mici și medii și instituții de învățământ din România, care au minimum 2 ani de funcționare, un mecanism de raportare transparentă a rezultatelor și experiență în proiecte similare.
Domeniul proiectelor înscrise: educația non-formală (activități educative desfășurate în afara curriculei de învățământ): educație financiară, educație antreprenorială, educație civică, educație profesională.
Suma solicitată/ proiect: 45.000 lei (aprox. 10.000 euro)
Condiții de eligibilitate:
• Aplicantul să aibă contribuție proprie (din surse proprii sau alte surse de finanțare) de minimum 20% din valoarea totală a proiectului;
• Proiectul să se desfășoare în comunitățile în care există o agenție Raiffeisen Bank;
• Perioadă de desfășurare a proiectului: 4-12 luni, însă cu începere în ultimul trimestru din 2018;
• Rezultatele proiectului să fie măsurabile și să aducă schimbări pozitive în comunitate.
Etapele programului:
• 2 iulie – 3 august – depunerea proiectelor, prin completarea și trimiterea unui formular standard, disponibil online;
• 6- 24 august – verificarea eligibilității proiectelor înscrise, realizată de către Asociația pentru Relații Comunitare;
• 27 august – 21 septembrie – evaluarea proiectelor eligibile de către voluntari Raiffeisen Bank;
• 24-28 septembrie – sesiuni de susținere a proiectelor finaliste în fața un juriu extern, format din specialiști în evaluarea de proiecte comunitare (noutatea ediției din acest an (a opta ediție) constă în faptul că proiectele finaliste vor fi prezentate și susținute în fața unei comisii formate din specialiști în jurizarea proiectelor comunitare).
• 1 octombrie – anunțarea proiectelor câștigatoare (maximum 10 proiecte)
Este al optulea an consecutiv în care Raiffeisen Comunități susține proiecte care au un impact real în comunități și viețile a aproximativ 20.000 de beneficiari direcți au devenit mai bune de pe urma acestor finanțări.
Pentru orice nelămuriri sau întrebări, intrați pe site-ul Raiffeisen Comunități sau trimiteți un email la raiffeisen.comunitati@raiffeisen.ro.
Mult succes! 😀
0 Comentarii