Am vazut in ultimele luni pe Facebook fotografii si filmulete de la zeci de nunti.
Majoritatea dintre ele erau petreceri modeste, dar de bun-gust. Pe de alta parte, am vazut si niste nunti grandioase, in care au fost investite bugete de zeci de mii de euro.
Ceea ce ma deranjeaza la aceasta categorie privilegiata de oameni, care investesc averi in organizarea unei nunti (in afara faptului ca eu nu fac parte din ea :)) ), e ca trec cu vederea un aspect foarte important. Se pune mare accent pe rochia miresei, pe locatie, pe mancare si pe formatie, dar se uita de echipa de filmare. Si culmea este ca, peste ani, filmul respectiv este tot ce-ti ramane din Ziua ce mare.
Si atunci, de ce sa nu investesti bani si atentie si la capitolul asta? Ce-i drept, in Romania sunt multi fotografi si cameramani de nunti talentati, dar inca nu exista oameni specializati in cinéma vérité, in filmatul in stil documentar, care sa transforme clasicul “filmulet” de nunta intr-o mini-capodopera antropologica. Dar specialisti de genul asta exista afara.

Asa ca daca tot importi vinul din Spania, aranjamentele florale din Olanda si mergi sa cumperi rochia de la New York, de ce sa nu angajezi cameramanii din alta tara? Doar pentru ca nimeni n-a mai facut-o inaintea ta? Daca as descoperi ca mi-a murit o matusa bogata (de a carei existenta nu stiam) si as dispune de un buget nerusinat pentru propria nunta, i-as angaja pe canadienii de la Cloud Nine Creative.

Sunt o echipa de producatori multi-media, operatori de imagine si editori care realizeaza “couture wedding films“. E drept, editarile pot dura pana la 3 luni, dar ce iese te lasa speechless. Cloud Nine Creative sunt in Top 25 video-fotografi de nunti din lume, conform revistelor de specialitate. In plus, filmele de nunta pe care le realizeaza castiga premii la competitiile internationale din domeniu. Pentru ca da, la nivelul asta de specializare, exista si premii.

Mai jos v-am pus filmuletul de prezentare al nuntii lui Jamie si Kirsten din Toronto. Este exact genul de nunta opulenta de care va spuneam la inceput, dar modul in care a fost surprinsa pe pelicula nu se compara cu nimic din ce am vazut in domeniu. Si ganditi-va cum arata filmul in sine, daca asta e doar un filmulet de prezentare de 4 minute.


Jamie + Kirsten // Highlights from Cloud Nine Creative on Vimeo.

Pentru mai multe mini-pelicule facute de ei (unele si mai modeste, slava Domnului) click aici.

PS: Se pare ca, oricum, canadienii ii concureaza serios pe americani cand vine vorba de nunti over the top. Intrati doar pe site-ul Cake Opera Co, sa va convingeti ce inseamna un tort couture, care poate include mici statuete, ramuri de pom sau chiar pasari impaiate. Iar cei de la Pantry Press din Toronto fac cele mai misto invitatii vintage. Nu doar ca includ desene si grafica personalizata si sunt lucrate manual, dar sunt si tiparite la o presa veche, cu fonturi de moda veche. Love!