La Cannes tocmai s-a incheiat conferinta de presa pentru “Blue Is The Warmest Colour”, cel mai recent film al lui Abdellatif Kechiche. Ati putut urmari imagini live de la Festival pe site-ul Orange.ro sau pe Portalul Orange de mobil.

Cinefilii au asteptat nerabdatori ultima pelicula a lui Kechiche (cunoscut pentru La graine et le mulet si L’esquive) atat datorita intrigii ofertante (o poveste de dragoste intre doua adolescente), cat si datorita prezentei seducatoarei Léa Seydoux (pe care o stiti pentru rolurile episodice din “Midnight in Paris” sau “Inglorious Basterds”).

Filmul (in original “La vie d’Adèle”) are la baza romanul grafic “Le bleu est une couleur chaude”, al lui Julie Maroh. Adèle este o tanara de 15 ani a carei viata este data peste cap de intalnirea cu Emma, o seducatoare adolescenta cu par albastru. Emma o va ajuta sa-si exploreze sexualitatea, dar, mai mult decat atat, sa se afirme ca femeie si sa se descopere ca adult.

***

Se pare ca in cinematografie exista o adevarata fixatie pentru culoarea albastru. Fara sa ma gandesc prea mult, imi vin in minte Krzysztof Kieślowski si al sau minunat “Bleu”, in care regizorul ii da nenumarate valente acestei culori. Apoi Lynch si genericul bantuitor de la “Blue Velvet”, cadrele cu Romy Schneider din “L’Enfer”, pelicula neterminata a lui Henri-Georges Clouzot (click aici pentru cateva dintre cele mai senzuale imagini filmate vreodata 03:38-04:08), dar si parul albastru al lui Kate Winslet din “The Eternal Sunshine of the Spotless Mind” sau doamna cu peruca albastra din “Mullholand Drive” (Lynch are, cu siguranta, o predilectie pentru albastru). Si exemplele pot continua.

****

LIVE BLOGGING:

13:43: Adèle Exarchopoulos (una dintre protagoniste) a spus ca in timpul filmarilor ea si Lea au avut foarte multa libertate de actiune. Nu doar ca au improvizat mult, dar au putut si schimba finalul anumitor scene. De asemenea, Adèle a mai povestit ca regizorul le-a lasat sa-si aleaga singure garderoba.

13:48: Intrebat daca ar fi de acord sa-si cenzureze filmul, astfel incat sa poata fi vazut in SUA, unde exista o sensibilitate fata de problema homosexualitatii, regizorul a raspuns: “In SUA dragostea, sexul, violenta sau aventura sunt prezentate diferit in filme fata de cinematografia europeana. Mi s-a mai cerut sa tai scene care ar putea deranja oamenii, asa ca pot discuta asta cu distributorii. N-am vrea ca un film sa nu fie vazut din cauza unei singure scene. Daca este vorba despre mai multe scene sau despre intreg filmul, e alta poveste. Se pot face compromisuri – cu regret, dar se pot face”.

13:51: Vorbind despre tematica homosexuala, regizorul a explicat “N-am facut filmul pentru a se potrivi cu contextul actual din America. N-am vrut sa fac un film militant despre homosexualitate. Daca e vazut astfel, nu ma deranjeaza.”

13:55: Kechiche spune ca este prima data cand adapteaza un roman grafic pentru marele ecran. “Ce mi-a placut la banda desenata, in afara de povestea de dragoste, e momentul in care cele doua fete se intalnesc. Cum aceasta intalnire le schimba viata complet. Traversezi strada, vezi pe cineva, si omul respectiv iti poate schimba viata. Am fost profund miscat de aceasta idee simpla. Ceea ce am vrut sa fac in film a fost sa ma concentrez pe aceasta intalnire, pe dificultatile relatiei si apoi, pe despartire”.

14:02: O jurnalista a remarcat ca, in titlul original, filmul se numeste “Viata lui Adele: capitolul 1 si 2”. Regizorul a povestit ca, inca de cand a inceput sa scrie scenariul, s-a indragostit de personaje. “As vrea sa le revad, sa vad ce fac dupa 8, dupa 10 ani. Asa ca mi-am imaginat cateva capitole in plus. Nu stiu daca o sa le filmez vreodata, dar imi place ideea.”

14:06: “Cand fac un film cu Abdell, e mai mult decat atat. Devin parte din familia lui”, a povestit Léa Seydoux, adaugand ca se simte “foarte apropiata” de regizor.

14:10: Intrebate daca ar fi dispuse sa filmeze si o continuare a peliculei, Léa a spus “Niciodata nu ajungi la finalul unei povesti. Sunt mereu milioane de posibilitati pentru a continua. E adevarat ca filmarile au durat mult – au existat mii de duble – daca am pune laolalta materialul taiat, ar iesi un alt film. Abdell e un regizor minunat, iar filmarea alaturi de el e o experienta unica”. Adèle a adaugat si ea “Abdell are un mod de a regiza care iti permite sa atingi noi culmi. As fi incantata sa filmez si capitolul 3 si 4. Filmarea a durat 4 luni – am continuat sa evoluam pe parcursul ei, dar au existat si momente in care eram foarte obosita. M-am maturizat prin intermediul acestui film.”

14:18: “Sunt plin de admiratie pentru tinerii de azi fata de cei din generatia mea. In filmele mele le arat spectatorilor cum vad aceasta generatie – e o viziune tandra si admirativa. Am petrecut zile intregi filmand ore in scoli – unele n-au ajuns in varianta finala a filmului, dar intentionez sa le folosesc la un moment-dat. Am descoperit lumea intr-o noua maniera lucrand cu actori tineri.”, a povestit regizorul.