Acest articol este susținut de SUN Plaza și este dedicat feministelor, mamelor de fete și fetițelor de odinioară. 🙂

***

Nu cred că mi-am dorit o jucărie mai mult, copil fiind, decât o Barbie. Aveam o Sindy dar vedeam cu ochiul liber diferența dintre păpușile ”originale” pe care le aveau prietenele mele, cu părul lor blond mătăsos și fața perfect machiată și verișoara lor săracă, de la țară, care era păpușa mea.

Am plâns când am primit prima mea Barbie, într-o cutie strălucitoare din Germania, unde continuam să o pun după fiecare partidă de joacă. Cred că eram echivalentul pensionarelor care își țin canapeaua în țiplă, să n-o murdărească.

Abia ca adult am înțeles standardele nerealiste de frumusețe pe care superba păpușă le inocula, inconștient, în mintea fetițelor care se jucau cu ea. Dar Barbie, ca orice alt produs al vremii, nu făcea decât să reflecte standardele societății.

Din fericire, tot respectând standardele vremii, acum 3 ani Mattel, producătorul celebrei păpuși, a adăugat 3 noi siluete colecției: înaltă, voluptoasă și minionă. Tot atunci au fost adăugate și 7 noi culori ale pielii, 22 de culori noi de ochi și 24 de noi tipuri de păr. Barbie a devenit mai diversă și mai reprezentativă etnic decât niciodată.

Noile siluete ale păpușilor Barbie

Dincolo de aspectul fizic, însă, Barbie a fost, probabil, cea mai feministă jucărie pe care am avut-o vreodată. Și asta deoarece, în cercul meu de prietene, aveam Barbie doctoriță, Barbie pompier și Barbie polițistă, chiar dacă nu cunoșteam în viața reală nicio femeie pompier sau polițist.

Barbie a învățat fetițele că femeile pot avea orice meserie și asta nu doar din anii ‘90. În 1960, Barbie era director executiv, în 1965 era astronaut, în 1973 era chirurg, în 1989 ofițer în armată iar în 1992 candidat la președinție. A devenit și președinte al Americii în 2000, de altfel. 🙂 Pe Wikipedia puteți vedea o listă completă cu toate meseriile pe care le-a avut Barbie de-a lungul anilor (peste 200, în total).

Barbie la 60 de ani

Dar poate niciodată progresul feminist al lui Barbie n-a fost mai evident decât anul acesta, când celebra păpușă aniversează 60 de ani.

Pentru a marca acest moment, Mattel onorează 20 de femei extraordinare, dedicându-le câte o păpușă Barbie care le reprezintă. Modelele de caracter și de comportament pe care Mattel le propun fetițelor vin din 18 țări și au cariere în domenii extrem de diverse, precum activismul social, boxul, jurnalismul sau conservarea naturii. Aici le puteți vedea pe toate.

Colecția Barbie Role Models, 2019. De la stânga la dreapta: Maya Gabiera, surfer, Brazilia; Naomi Osaka, jucătoare de tenis, Japonia; Kristina Vogel, campioană de cycling, Germania; Tessa Virtue, patinatoare, Canada; Yara Shahidi, actriță, SUA; Adwoa Aboah, activistă și model, Marea Britanie; Dipa Karmakar, gimnastă, India; Chen Man, fotografă, China; Ita Buttrose, jurnalistă, Australia.

Tot în cadrul aniversării a 60 de ani, Mattel a lansat ieri și un video foarte simpatic și inspirațional, despre convingerile negative care le sunt inoculate fetițelor încă de mici (apropo de ce pot face sau deveni când cresc mari) și cum pot fi oprite.

Aniversarea Barbie în România

Celebra Barbie va avea parte de un eveniment aniversar și în București, la care sunt așteptați toți copiii care o îndrăgesc.

Sâmbătă, 9 martie, SUN Plaza organizează o petrecere în cinstea iconicii păpuși. Distracția va începe la ora 16:00, la etajul 1, în zona centrală.

Fashionistele în devenire se vor bucura de sesiuni de pictură pe față și de un photo shooting într-un decor special amenajat. Iar distracția va fi asigurată de entertaineri profesioniști, care vin cu cele mai interactive și amuzante jocuri, dar și de coregrafi talentați, care au pregătit două momente artistice pe melodiile lui Barbie.

Evident, fanele și fanii celebrei păpuși se vor putea juca cu mai cool playset-uri Barbie, într-o zonă special amenajată.

Dacă sunteți din București și aveți fiice, nepoate, verișoare sau prietene mici, faceți-le o bucurie și duceți-le la acest eveniment special. Și, în timp ce vă jucați cu Barbie, amintiți-le că, la fel ca pioniera păpușă, pot arăta absolut oricum și pot deveni absolut orice își doresc ele.