Ana s-a nascut in prima zi a anului nou, la Braila, fiind mezina unei familii cu patru copii. La 16 ani, viseaza sa devina pilot, mai apoi decide sa devina medic. Pentru a-si convinge mama, care se impotrivea ideii sa o lase sa urmeze Facultatea de Medicina, Ana tine greva foamei. A functionat.

Dupa ce termina Medicina, lucreaza ca medic la Spitalul Filantropia, la Spitalul CFR, dar si ca cercetator la Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti. Dupa ani de studiu asiduu, Ana descopera si patenteaza un tratament medical revolutionar, folosit de presedinti, dictatori, staruri hollywoodiene si artisti celebri.

Maria, spre diferenta de Ana, ale carei origini sunt mult mai modeste, s-a nascut intr-o familie extrem de bogata si influenta, pe o insula. Ca in cazul multor familii bogate si influente, Maria e fortata sa se casatoreasca din interes. Isi urmeaza sotul, care are o cariera politica, si se muta in Romania.

Bucurandu-se de pozitia ei, se implica in numeroase activitati filantropice si culturale, sustinand financiar tineri scriitori, pictori etc. Scrie si ea, de la povesti pentru copii si poezii, pana la articole in revista “Cosmopolitan”. Pentru ca, pe langa talentul artistic pe care il are, este si o femeie frumoasa, e invitata sa devina imaginea unei creme de fata, ceea ce accepta incantata, aparand intr-o reclama.

Dincolo de pasiunile ei, insa, Maria isi sustine sotul in cariera politica, facand lobby in numele lui si al Romaniei. Ajunge chiar sa cineze cu primarul New York-ului si sa fie invitata de Presedintele Americii la Casa Alba, unde se organizeaza o receptie in numele ei.

***

Este vorba, bineinteles, despre Ana Aslan si Regina Maria a Romaniei (Marie Alexandra Victoria de Saxe-Coburg-Gotha), doua dintre numeroasele personalitati feminine care au reprezentat Romania in lume mai bine decat legiuni intregi de diplomati si ambasadori.

La 55 de ani, Ana Aslan a preparat pentru prima Gerovital H3, un remediu anti-aging pe baza de antioxidanti, revolutionar la vremea respectiva. De la J.F. Kennedy, Sir Winston Churchill, Indira Gandhi, Charles de Gaulle si pana la Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Kirk Douglas si Salvador Dali, numeroase personalitati de renume ale epocii au urmat tratamentul cu Gerovital.

Ana Aslan a fondat Primul Institut de Geriatrie din lume, a fost membra academiilor de stiinte si a unor institutii medicale de prestigiu din SUA, Brazilia, Chile sau Filipine si a primit mai multe medalii si distinctii decat am spatiu sa insir in acest articol.

Cat despre Regina Maria, cred ca toata lumea stie despre munca ei de voluntariat din timpul Primului Razboi Mondial, cand a mers pe front ca sora medicala pentru Crucea Rosie, impartind mancare, paturi si medicamente si sfidand exploziile din jur.

Desi povestilor ei de dragoste extraconjugale le-au fost dedicate carti intregi, prea putini biografi au scris despre activitatea ei diplomatica fantastica, despre turneele ei europene si americane, despre negocierile politice darze (dar neoficiale) pe care le-a dus in numele tarii ei adoptive.

Multi istorici spun ca, datorita prezentei “Reginei Soldat” la Conferinta de Pace de la Paris, delegatia Romaniei a reusit sa obtina recunoasterea oficiala a Unirii din 1918 a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Romania (vazand ca pierde teren la negocieri, primul-ministru al Romaniei, Ionel Bratianu, a rugat-o pe Regina sa vina in Franta, ceea ce ea a facut numaidecat).

***

Pentru ca a revolutionat moda feminina si le-a eliberat pe femei de dictatura corsetelor, Coco Chanel este considerata un fashion icon si o adevarat legenda in Franta (si nu numai). Ana Aslan a revolutionat medicina mondiala. Renumitul medic si cercetator a creat Gerovital, un produs geriatric care amelioreaza efectele procesului de imbatranire atat la nivel fizic, cat si la nivel cardiovascular si mental. Cu toate acestea, numele ei abia daca este cunoscut datorita liniei de produse cosmetice Aslavital.

Desi s-a bucurat de luxul de a se casatori din dragoste si nu si-a condus poporul niciodata printr-un razboi, Regina Victoria a Marii Britanii este un simbol national pentru britanici. Regina Maria a Romaniei a adoptat o tara care nu era a ei si a luptat pe toate fronturile in numele acesteia. Pentru asta are parte de doar cateva randuri in manualele de istorie.

Continuand paralela, Ana Aslan si Regina Maria ar merita sa li se dedice productii hollywoodiene de milioane de dolari, cum au fost “Coco Avant Chanel” sau “The Young Victoria”. Pana sa ajunga in Cetatea Filmului, insa, cred ca un inceput bun ar fi sa le recunoastem noi meritele.

Sa le alegem ca primele personalitati feminine pe o bancnota romaneasca este doar inceputul. Si nu le facem lor un bine. Ne facem noua si generatiilor urmatoare de femei un mare bine. Romancele, spre diferenta de britanice sau frantuzoiace, au inca nevoie sa li se aminteasca faptul ca au un potential nelimitat.

“Romania are nevoie de un chip si eu voi fi acel chip”, a spus Maria de Romania atunci cand a plecat la Paris, pentru a negocia viitorul tarii ei. Au trecut aproape 100 de ani de la acel moment si cred ca a venit momentul sa transpunem in realitate cuvintele ei.

***

Doua ONG-uri si o agentie de publicitate au venit cu o propunere excelenta: tiparirea primei bancnote romanesti cu imaginea unei personalitati feminine. Textul de sus este editorialul pe care l-am scris pentru campania ALTFEM.