Aveam 14 sau 15 ani când am văzut pentru prima dată un penis erect. Bărbatul respectiv avea în jur de 40 și era un străin.
Era 7.30 dimineață și eu tocmai ieșeam din blocul în care stăteam în gazdă la un cuplu de pensionari. Mergeam spre liceu, pe o alee din spatele blocului, când am văzut în față un bărbat. A încetinit pasul când m-a auzit venind, așa că l-am depășit. Am continuat să merg vreo câțiva pași în fața lui, când am auzit niște icnituri și am fost bătută pe umăr. M-am întors speriată, crezând că a pățit ceva, doar să-l văd masturbându-se violent în fața mea.
Am țipat scurt și-am fugit. Tot drumul spre școală am plâns. Mă simțeam șocată, murdară, dezgustată. Am continuat să plâng și la școală, în bancă. Colegele mele (eram o clasă de fete) m-au ajutat să mă liniștesc și apoi, după ce am reușit să le povestesc ce se întâmplase, m-au asigurat că e o situație normală: că n-are de ce să-mi fie frică sau rușine, că toate au trecut prin așa ceva. Au început, apoi, să povestească, fiecare, situațiile în care li s-a întâmplat și lor și cum au reacționat.
Pe moment, corul acela de fete de 14-15 ani care vorbeau despre un episod de hărțuire sexuală ca despre o întâmplare banală, de zi cu zi, m-a liniștit, m-a făcut să-mi șterg lacrimile și să mă simt mai puțin ”murdară”. Șaisprezece ani mai târziu, îmi dau seama că așa arată o societate dezechilibrată, profund tarată, care și-a dezamăgit unii dintre cei mai fragili membri: un cor de fete de 14-15 ani care vorbesc despre hărțuirea sexuală ca despre ceva firesc, prin care trebuie să treci în viață la un moment dat.
***
Au urmat, de-a lungul anilor, mâini nedorite pe fund, coapse, șolduri, sâni, sute de obscenități strigate, șuierate sau șoptite pe stradă sau în mijloacele de transport, alți bărbați care se masturbau în locuri publice, seri în care mergeam spre casă tremurând, cu cheia ieșind din pumnul încleștat, între arătător și inelar, ca o armă, și la un moment dat o urmărire cu mașina, noaptea, urmată de o alergare până la ușa blocului. Dar știu că sunt extrem de norocoasă. Mult mai norocoasă decât foarte, foarte multe femei.
Dacă ați intrat ieri pe Twitter sau pe Facebook ați văzut, probabil, că multe femei au postat hashtag-ul #MeToo (#ȘiEu), urmat de o scurtă descriere a unui moment când au fost hărțuite, agresate sau abuzate sexual. Totul a pornit de la actrița Alyssa Milano, care, în urma scandalului monstruos despre abuzurile sexuale ale lui Harvey Weinstein, și-a dorit să arate gravitatea situației, încurajând femeile să-și împărtășească experiențele sub forma acestui hashtag.
Am văzut mulți bărbați comentând uluiți despre cum habar n-aveau că femeile au parte de acest nivel de agresiune sau postând reacții ca ”angry” și ”sad”. Evident că pentru mine, ca femeie, toate poveștile despre agresiuni și hărțuire n-au fost o surpriză – nu cunosc nicio singură femeie care să nu fi fost victima unui astfel de comportament din partea unui bărbat.
Am fost însă șocată și zguduită până în adâncul ființei mele să descopăr că o cunoștință a fost victima unui viol. Citind comentariile la mărturia anonimă pe care a făcut-o pe un blog, mi-am dat seama (încă o dată) de ce femeile nu vorbesc în urma unei astfel de experiențe traumatizante: pentru că din victime devin învinovățite. Vorbim despre o fată care avea 19 ani la momentul respectiv și care a fost lovită în cap și adormită cu o substanță în plină zi și apoi târâtă de agresor undeva într-un bloc.
În acest context am citit, cu furie și dezgust, cum oameni lipsiți de orice urmă de empatie și de umanitate au judecat-o pentru că n-a mers la poliție în urma agresiunii, cum i-au reproșat că scrisese că, înainte să meargă acasă s-a îmbrăcat și s-a ”aranjat”, cum au făcut tot felul de glumițe și comparații deplasate pe marginea unui subiect atât de dureros și de intim.
Același tratament lipsit de empatie l-au primit și Gwyneth Paltrow sau Angelina Jolie, când au mărturisit că au fost agresate sexual de Weinstein, abia după 20 de ani de la eveniment. Rețelele sociale au explodat cu acuze la adresa lor: de ce n-au vorbit atunci, de ce au păstrat secretul atâta timp? Nicio singură acuză la adresa lui Brad Pitt, de exemplu, care era iubitul lui Gwyneth în momentul respectiv și aflase despre incident și care, ulterior, a devenit soțul Angelinei Jolie.
Chiar și acum, deși sunt de acord că hashtag-ul #MeToo poate ajuta bărbații să înțeleagă amploarea fenomenului (pentru că, să fim serioși, orice femeie o înțelege deja), mi se pare nedrept că povara cade tot pe victime. După ce că au suferit din cauza unei agresiuni sau a unui atac sexual, tot victimele sunt cele care trebuie să își retrăiască trauma, povestind despre ea și asumându-și toate învinuirile și lipsa de empatie și de înțelegere care poate însoți acest tip de confesiune.
M-am bucurat însă când am descoperit că, deși mai firav ca amploare, un alt hashtag a apărut pe Twitter: #IWill. Postat atât de femei, cât și de bărbați, acesta urmărește să atragă atenția asupra acțiunilor pe care le putem face să luptăm împotriva hărțuirii, agresiunii și abuzurilor sexuale.
Printre altele, bărbații au promis că vor întreba o femeie care pare speriată cum o pot ajuta în loc să-și ”vadă de treaba lor”, că vor reacționa atunci când sunt martorii unor scene de agresiune sexuală (ca idee, niciodată când am fost atinsă în autobuz nimeni n-a zis nimic când am ridicat vocea la agresor, cel mult au făcut loc în jurul nostru), că nu vor mai accepta la locul de muncă glume sau remarci misogine sau sexiste etc..
Până în acel viitor utopic în care cu toții vom reacționa prompt atunci când suntem martorii unei agresiuni sau hărțuiri sexuale și în care victimele vor fi înțelese și crezute, cred că e important să ne luăm toate măsurile de precauție pentru a preveni un potențial abuz.
Printre măsurile pe care le recomand oricărei femei sunt:
🚩 Să ai la tine în geantă mereu un spray lacrimogen (eu am un Pfeffer KO, primit cadou de la fratele meu)
🚩 Atunci când ieși în oraș, asigură-te că ai mereu mobilul încărcat și cash pentru un taxi, dacă ai nevoie.
🚩 Dacă trebuie să mergi cu taxiul noaptea, niciodată nu-l lua din stradă, doar la comandă, prin aplicație. Sau folosește uber/taxify.
🚩 Dacă trebuie să mergi pe jos singură, instalează-ți o aplicație ca bSafe, prin care niște contacte pre-setate ca ”Guardians” te pot ”urmări” acasă prin GPS. În cazul în care apeși butonul de alarmă, vor primi o alertă cu locația ta exactă, și o înregistrare audio și video.
🚩 Android are opțiunea ”Send SOS Message” la Settings (la fel și iOS). Îți alegi una sau mai multe persoane de contact în caz de urgență și persoana/ele respective primesc un mesaj de alertă, însoțit de coordonatele tale exacte atunci când apeși butonul de power de 3 sau de 5 ori (în funcție de telefon). Eu mi-am dezactivat opțiunea (după ce mi-am speriat de moarte prietena cea mai bună, folosind-o fără să-mi dau seama), dar vă pot spune că funcționează foarte bine.
🚩 În caz că nici spray-ul, nici aplicația nu ți se par opțiuni viabile, poți avea măcar un fluier extrem de puternic asupra ta, când știi că trebuie să mergi pe jos noaptea.
🚩 Nu purta căști în urechi dacă ești pe stradă seara/noaptea, pentru a putea reacționa în cazul unei agresiuni.
🚩 La petreceri nu-ți lăsa paharul nesupravegheat și nu accepta băuturi alcoolice sau non-alcoolice din partea unui străin (oricât de bătrănicios ar suna, mama are dreptate la capitolul ăsta).
🚩 Dacă ești la volan, ține-ți ușile închise tot timpul, mai ales la semafor (n-ai vrea să știi ce povești de groază am auzit, apropo de #MeToo).
🚩 Dacă crezi că ești urmărită în autobuz, coboară cu o stație după stația ta sau unde te simți în siguranță.
De asemenea, îți recomand să cauți pe YouTube câteva video-uri cu tehnici simple de auto-apărare.
Închei cu speranța să nu ai niciodată nevoie să pui în practică recomandările de mai sus. Și să nu uiți că, indiferent de câte ori ai fost în situația de #MeToo, nu e niciodată prea târziu să fii în cea de #IWill.
12 Comentarii
boo
si eu am fost victima unui viol cand aveam 18 ani, si honestly abia dupa 20 (20!) de ani am inteles ca nu a fost vina mea. one of the hardest burdens i ever carried. multumesc ca ai scris <3.
Inoza
Am citit comentariu tău și am înlemnit. Am putut să revin la el abia după aproape 12 ore și simt groază, durere, furie și o tristețe infinită… Întotdeauna am crezut că ești o femeie puternică, dar abia acum îmi dau seama cât de puternică ești, cu adevărat. Din inimă mă bucur că ai reușit să faci pace cu tine, apropo de vină, și te îmbrățișez tare!
Anca
MeeToo, la varsta de 10 ani. Un tip deghizat in politist. Plus inca un abuz la 9 ani din partea instructorului de ski
🙁
Inoza
Anca, mărturia ta m-a urmărit azi toată ziua. Am vrut de nenumărate ori să scriu ceva, dar ca și în cazul de mai sus, mintea mea a înghețat. Îmi plânge inima, mă doare capul de nervi, îmi vine să vomit. Cam asta simt, concomitent, de fiecare dată când citesc ce ai scris. N-am cuvinte să-ți spun cât mă doare că ai trecut prin așa ceva. Vreau doar să sper că ai spus cuiva și că nenorociții ăia au ajuns după gratii, dar nu-ți cer, în niciun caz, să-mi mai dai vreun detaliu. Te îmbrățișez strâns și abia aștept s-o fac într-o bună zi și în realitate.
Alina
Am povestit si eu cateva pe Facebook, dar cea mai dura am pastrat-o pentru mine – aveam vreo 13 ani cand un vecin de bloc de vreo 18 m-a asteptat in scara, dupa un colt, cand veneam de la scoala si a sarit pe mine. Aveam sanii destul de dezvoltati si pe atunci si ma observase prin cartier, probabil voia foarte mult sa puna mana pe ei, asa ca asta a facut. M-a prins de la spate si i-a strans foarte puternic, eu m-am speriat foarte tare, i-am dat un cot in gura si am fugit.
Din fericire nu a mers mai departe, dar m-a zguduit asa de tare experienta incat ani de zile intram cu frica in scara de bloc, uneori asteptam in fata blocului sa mai apara un vecin si sa nu intru singura. Si desigur ca nu am spus nimanui.
Si azi cand intru in scara de bloc am un mic sentiment de frica – chiar saptamana trecuta am fost in vizita pe la mama si, in timp ce asteptam liftul, am auzit pe cineva intrand in bloc. Timp de o fractiune de secunda am vrut sa fug pe scari. 17 ani mai tarziu…
Inoza
Îmi pare rău că a trebuit să treci prin așa ceva, Alina! Faptul că ai reacționat atât de bine (cotul în gură) mi se pare însă foarte important. Eu ani de zile am visat că sunt atacată de un bărbat și nu pot să fug, nu pot să mă lupt, nu pot să țip. Și știu ce zici cu intrarea în bloc, mie nu mi s-a întâmplat să fiu atacată astfel, dar sora mea a pățit un episod urât și, în plus, aveam tot felul de dubioși în zonă, așa că și eu mă uitam în toate părțile înainte să intru. Nu știu, până să apară #MeToo-urile pe Facebook credeam că sunt eu exagerat de precaută, prea speriată, că sunt mereu în alertă serile sau în locuri întunecate. Acum mi-am dat seama că suntem milioane de femei care trăim așa. Mereu cu teamă, mereu cu grijă. E îngrozitor.
Anonim
#metoo Tata, când aveam 7 ani. Prin somn. 34 de ani mai târziu încă ma strădui sa ma vindec.
Inoza
Anonim, îmi caut de 2 zile cuvintele să-ți răspund și nu le găsesc. Orice ți-aș spune ar fi, oricum, prea puțin. Mărturia ta m-a șocat și m-a îndurerat cel mai mult din toate pe care le-am auzit sau citit zilele astea. Nu pot decât să-ți doresc din tot sufletul să te vindeci și să îți transmit toate gândurile mele bune. Dacă ai nevoie să-ți recomand un psihoterapeut bun, cu care să vorbești, te rog să-mi spui.
Anca
Ina, din pacate nu au ajuns dupa gratii. De tipul imbracat in politist nu am spus nimanui, nu stiu de ce, de rusine, de frica sa nu fiu certata, de frica sa nu mi se reproseze ca n-am fugit, din dorinta de a-mi proteja familia si pentru ca eram socata de ce s-a intamplat si nu intelegeam exact daca eu am fost de vina sau nu. In plus, stiam ca nu avem un barbat in familie care sa ne apere, in afara de bunicul din partea mamei. Cu tatal meu nu am tinut legatura aproape deloc, locuieste in alt oras, iar cand tipul respectiv m-a intrebat unde e tatal meu, ia-am raspuns involuntar ca eu nu am tata (ceea ce e oarecum adevarat). Eram mica si influentabila, tipul a scos catusele si mi-a spus ca mi le pune, daca nu merg cu el. M-a dus intr-o cladire nefunctionala, intr-o sala la etaj si m-a pus sa ma dezbrac ca sa ma “verifice”. Mi-a pus mana pe sani si a “verificat” cu degetul sa vada daca sunt sau nu virgina. In scurt timp a venit si al doilea tip si a intrebat cine sunt. “Politistul” i-a raspuns ca sunt ok si m-a indemnat sa plec. Mai fusesem cu o colega de scoala, dar ea fiind mai dezghetata, a inventat o minciuna, m-a bagat pe mine in fata si a fugit in directia opusa fata de unde locuia.
De instructorul de ski i-am spus mamei dupa cateva luni. El nu a mers atat de departe ca celalalt, in sensul ca m-a prins singura in camera (aveam 9 ani, dar eram mai dezvoltata decat celalalte fete), am ras, ne-am jucat si apoi a inceput sa imi puna mana pe sani si sa ma sarute cu limba. Am tinut dintii atat de stransi incat nu a reusit. Treaba asta s-a repetat de mai multe ori in tabara respectiva. Nu a fost agresiv, m-a luat cu frumosul si fiind adult, iar eu fiind invatata sa ascult de adulti, mai ales de el ca instructor, aveam impresia ca are dreptul sa faca asta. In plus, nici nu aveam cui sa spun. Mama nu a facut nimic cand a aflat. Probabil i s-a frant inima, a considerat ca am avut ghinionul sa o patesc, dar nu l-a confruntat, nu a mers la politie, nu a povestit si altora ca sa nu-si mai trimita fetele la el in tabara. E cumva de inteles, pentru ca a avut o casnicie cu batai, cu plecat noaptea cu mine in brate, iar legea era impotriva femeilor care isi paraseau caminul, nu conta motivul. Inainte sa divorteze, avocatul i-a spus ca indiferent cat de rau o bate tata, trebuie sa se intoarca mereu acasa, pentru ca risca sa piarda custoria copilului.
Nu m-am gandit prea mult la intamplarile astea ca sa nu le retraiesc si probabil sa ma apar, am incercat sa nu ma simt vinovata, desi de putinele ori cand mi-am adus aminte, m-am intrebat cum am fost atat de batuta in cap incat sa nu fug, sa nu tip, sa nu ma zbat mai mult, sa nu merg la politie.
M-am mai desteptat pe parcurs. Intr-o seara in clasa a XI-a cand veneam de la un spectacol si nu era nimeni pe strada, am trecut pe langa un baiat care se vedea clar ca tremura incontrolabil. Mi-a zis niste cuvinte obscene, dar am trecut mai departe. La un moment dat am auzit pasi in urma mea si m-am dat seama ca m-a urmarit si exact la mine pe strada, la cateva case de a mea, m-a prins si m-a pus la zid. Am incercat sa ii vorbesc, sa ma zbat, sa il lovesc, dar era atat de puternic incat nu m-am putut misca. Atunci am tipat atat de tare, incat un vecin a deschis geamul si el s-a speriat si a fugit. Din momentul acela am rugat mereu un coleg sa ma insoteasca acasa la ore tarzii, iar la facultate, am purtat cu mine un spray lacrimogen pe care, din fericire, nu l-am folosit niciodata.
Inoza
Anca, Doamne, citind povestile tale mi-am dat seama cât de puțin ne pregătește familia când suntem mici pentru astfel de situații! Chiar am citit un articol zilele trecute pe un blog de parenting (din păcate nu țin minte unde, cred că la Ioana Chicet-Macoveiciuc) în care spunea să nu-ți forțezi copiii să se lase atinși de adulți atunci când nu vor (știi, cum unii părinți insistă ”Pupă-l pe unchiul X/pe doamna Z, dă-i o îmbrățișare lui W etc., chiar dacă copilul nu vrea), pentru că atunci copii cresc cu impresia că corpul nu le aparține doar lor, că adulții au drepturi asupra lui. Să știi că și eu probabil aș fi făcut exact ca tine – și multe alte fete la fel. Așa am fost educate: să fim drăguțe, să ascultăm de adulți, să avem încredere în ei (mai ales în cei în uniformă!).
Mi se rupe inima gândindu-mă că-ți reproșezi modul în care te-ai comportat atunci, cu atât mai mult cu cât mama, singurul adult menit să te protejeze, nu ți-a arătat (din cauza propriilor ei nefericiri, biata de ea) cum ar trebui să reacționezi corect în situația respectivă.
Singura parte bună la toate poveștile din ultima săptămână cu #metoo este că mi se pare că începem să ne deșteptăm, ca societatea (chiar dacă unele comentarii de bărbați mă fac să cred că trăim în Paleolitic, dar asta e, nu există pădure fără uscături) și că fetele noastre n-o să mai treacă prin aceleași situații prin care am trecut noi. Pentru că n-o să mai permitem ca așa ceva să se întâmple. Cel puțin nu nepedepsit. Te îmbrățișez tare!
Schatzi
#metoo
Agresată de un vecin din cartier când eram cred că de 5 ani. M-a dus intr-o grădină dintre blocuri să-mi arate jucării. S-a dezbrăcat şi mă atingea. Ştiu că am fugit. Amar moment. Apoi un văr a repetat acelaşi moment urât. De coşmar. Ştiu că l-am spus mamei şi a fost un scandal în familie.
Aveam 18 ani şi tocmai terminasem liceul. Eram suplinitoare la o şcoală primară şi m-am dus să dorm la două fete care stăteau în gazdă. Eu locuiam în satul în care predam, ele locuiau în oraş. Spre seară, când ele erau la seral şi eu singură în casa lor, aud ciocănituri în uşă. Deschid ca o naivă şi un bărbat cam de 50 de ani îmi spune că a venit să aducă cuțitul împrumutat de la fete. A intrat, m-a amenințat cu acel cuțit şi m-a violat. Imediat am mers la fereastră. Eram la etajul 5 şi am vrut să sar. Mi-au venit în cap mama şi tata. Doar cu trei ani în urmă le murise fiul cel mare într-un accident stupid. Cum aş fi putut să îi distrug şi eu? Mi s-a frânt inima de mila lor, inima mea era deja sfâşiată. Am povestit fetelor, una mi-e verişoară. Cealaltă era iubita vărului meu. Am vrut să merg la Poliție şi m-au oprit argumentnd că o să-mi distrug părinții şi se va afla la şcoala unde lucram şi mă vor da afară. Mă opresc aici. Mi-e greu şi acum după 27 de ani…
Inoza
Schatzi, comentariul tău mi-a frânt inima, m-a înfuriat și mi-a pus un nod în gât. Nu doar pentru durerea ta, pe care nici nu pot să încep să mi-o imaginez, ci și pentru mentalitatea din perioada respectivă, în care rușinea unui asemenea act atroce nu cădea pe autorul ei, cum e normal, ci pe victimă. Din păcate și în ziua de azi, aceeași rușine ține multe fete și femei tăcute și mulți nenorociți în libertate, dar eu sper din toată inima să se schimbe lucrurile.
Îți mulțumesc mult că ai împărtășit povestea ta cu noi, pe mine, una, m-a făcut să-mi dau seama că n-am suficientă grijă de mine (la 31 de ani încă răspund la ușă fără să mă uit pe vizor de multe ori). Și cred că ești o femeie extrem de puternică și de curajoasă. Simplul fapt că atunci n-ai ales calea ușoară, ci ai pus binele părinților înainte, demonstrează asta.
Îți doresc tot binele din lume și liniște în suflet!