O femeie a transformat mesajele și comentariile pline de ură/insulte pe care le-a primit în poezie. Vă arăt cum puteți să faceți și voi același lucru.

***

Am descoperit-o pe Kate Baer anul trecut, când am citit despre volumul ei, ”What Kind Of Woman”.

Cartea a avut un destin neobișnuit pentru o carte de poezie (și mai ales pentru un debut): a devenit bestseller New York Times.

Citind-o, am înțeles de ce a atins atât de multe femei. Textele ei despre ce înseamnă să fii femeie și soție, despre greutățile și singurătatea maternității sau despre relația de dragoste și ură cu propriul corp sunt crude, tandre și pline de nuanțe.

A doua carte a ei, ”I Hope This Finds You Well” a fost însă o adevărată revelație pentru mine. Nu atât prin poeziile propriu-zise (deși și ele m-au mișcat), cât mai ales prin felul în care a fost creată.

Kate a strâns mesajele pline de resentimente, ură, insulte și sfaturi necerute primite în social media și, folosind tehnica blackout poetry/erasure poetry, le-a transformat în poezii.

Dacă nu știți ce înseamnă ”blackout poetry”, am scris acum câțiva ani pe blog cum să faci blackout poetry sau poezie găsită.

Pe scurt: iei un text, te uiți razant asupra lui și te oprești asupra unui cuvânt care îți sare în ochi. Continui apoi să ”scanezi” documentul în căutarea altor cuvinte care au legătură cu primul cuvânt ales/găsit. Există doar două reguli: 1) să nu încercuiești mai mult de 3 cuvinte consecutive și 2) cuvintele poeziei să fie în ordinea în care apar în text.

Ce mi se pare fantastic la aceste poezii e că ilustrează, în cel mai concret fel posibil, menirea artei: de a transforma durerea, furia, frustrarea și ura în instrumente de vindecare, în îndemn la schimbare (politică sau socială) sau într-un memento a ceea ce e cu adevărat important.

Iată câteva exemple de hate mail primite de Kate Baer și poeziile în care le-a transformat:

***

***

***

***

***

***

La final, am folosit și eu tehnica lui Kate asupra unui comentariu primit în urma articolului de ieri. Nu îl consider ”hate mail”, dar e un mesaj care m-a mâhnit.

După ce am aplicat blackout poetry asupra lui, a reflectat o realitate cu care, ca scriitor, te confrunți deseori.

Dacă ați primit vreodată un comentariu/mail/mesaj plin de resentimente, malițiozitate sau insulte, vă recomand călduros să folosiți blackout/erasure poetry pentru a-l transforma. M-aș bucura să ne împărtășiți rezultatul.

Puteți găsi ”I Hope This Finds You Well”, ca și ”What Kind Of Woman” la noi pe elefant, libristo sau în afară pe bookdepository, Amazon etc. Luna viitoare apare și al treilea volum de poezii al lui Kate Baer, ”And Yet”.

Pe Kate o puteți urmări pe Instagram.