Printre locurile pe care nu trebuie sa le ratati daca vizitati Lyonul se numara Muzeul Miniaturilor si Decorurilor de Film (Musée des Miniatures et Décors de Cinema).

Am dat intamplator peste cladirea ce adaposteste muzeul si am intrat fascinata de ce vazusem in vitrina.

Mi-am petrecut urmatoarele 2 ore si mai bine scotand interjectii si fortandu-ma sa nu-mi lipesc nasul de fiecare vitrina ca un copil de 3 ani (recunosc ca asta nu mi-a iesit chiar de fiecare data).

Pentru mine, atractia principala a muzeului o reprezinta cele aproximativ 120 de miniaturi realizate de Dan Ohlmann. Pe cateva dintre acestea puteti sa le vedeti in imaginile (prost focusate, recunosc) din postul trecut. Ohlmann a inceput ca sculptor, a devenit apoi decorator de interioare si creator de recuzita pentru teatru si opera si, intr-un final, specialist in miniaturi.

E greu de explicat in cuvinte (si imagini prost focusate :P) ce impact vizual au lucrarile hiperrealiste ale lui Ohlmann. Miniaturile prezinta in detalii incredibile dormitoare, hale abandonate, puscarii, tipografii, muzee, garaje, sali de concert etc. iar absenta unor reprezentari umane accentueaza si mai mult senzatia de iluzie optica.

Pariez ca nu v-ati da seama ca imaginile de mai jos sunt miniaturi 🙂




Una dintre miniaturile mele preferate o reprezinta reproducerea la scara de 1/12 a restaurantului Maxim’s din Paris (ultima imagine din postul trecut). In realizarea ei, Ohlmann a respectat intru totul materialele originale (mahon, bronz, fresce pictate, tacamuri din argint), iar paharele minuscule au fost realizate din sticla suflata si gravate manual, in timp ce fiecare piesa de portelan englezesc a fost pictata de mana. In total 2700 de ore de munca.

L-am vazut, de altfel, pe Ohlmann la munca in atelierul sau de la ultimul etaj, zona interzisa turistilor, dar unde, cu binecunoscuta mea lipsa de orientare, am ajuns accidental. M-am uitat fascinata la el in timp ce muncea la o noua miniatura impreuna cu o asistenta. Dupa ce imi petrecusem mai bine de o ora cu ochii mari de uimire in fata operelor lui, mi se parea fascinant sa il vad in carne si oase. M-as fi dus sa-l felicit, daca nu m-as fi simtit deja ridicol pentru ca stateam si il spionam. N-am mai fost pana acum o groupie a unui miniaturist si nu prea stiam cum sa-l abordez. 🙂

In afara de lucrarile lui Ohlmann, muzeul de miniaturi mai adaposteste si lucrarile altor artisti de miniaturi, printre care se gasesc instrumente muzicale, arme, piese de mobilier,


pantofi pentru liliputani,


piese de lenjerie intima de marimea unei cutii de chibrituri etc.


Una dintre cele mai amuzante chestii mi s-a parut lucrarea unei artiste care si-a reprodus atelierul de miniaturi, atelier ce continea miniaturi ale unor proiecte la care lucra. Un fel de miniatura cu miniaturi. 🙂

Partea a doua a muzeului, cea de decoruri de film, este cel putin la fel de spectaculoasa ca prima. Printre altele, aici puteti vedea decorurile originale ale filmului Perfume: The Story Of a Murderer (imagini de calitate indoielnica mai jos)




dar si masti, arme sau alte elemente de efecte speciale dintr-o puzderie de filme arhicunoscute, printre care The Chronicles of Narnia, Pirates of the Carribean, X-Files, Independence Day, Terminator, 300, Gladiator, Blade, V for Vendetta, Matrix, The Last Samurai, The Da Vinci Code, The Mummy etc.

La iesirea din muzeu, undeva pe un perete, vizitatorii erau rugati sa duca mai departe vorba despre muzeu, intrucat acesta subzista strict din biletele vandute. In spiritul acestei rugaminti si pentru ca am fost cu adevarat impresionata de ce am vazut acolo, va recomand calduros sa il vizitati daca aveti ocazia. 🙂

Pana atunci insa, gasiti mai multe informatii pe site-ul muzeului.