Dacă există o Lume de Dincolo, George Orwell stă acum cu o ceașcă de ceai în față și râde mulțumit. Asta pentru că ”1984”, distopia cu care și-a îngrozit contemporanii, este pe cale să devină realitate, într-o formă perversă: un imens joc în care scorul pe care îl obții dictează condițiile în care trăiești.
***
Acum vreo două săptămâni am mers cu un șofer Uber care, în afara faptului că nu mi-a făcut masaj la tălpi și nu mi-a gătit coq au vin, mi-a făcut de toate în timpul cursei. Mi-a vorbit extrem de reverențios, pe un ton suspect de vesel, mi-a oferit bomboane (”Sau poate vreți gumă de mestecat?”), o sticlă de apă plată (”Sa vă hidratați”), a schimbat canalul de radio până a găsit ceva care credea că mi-ar plăcea (”Păreți genul mai clasic, așa”), a insistat să-i spun dacă mi-e prea cald (”Să nu răciți de la diferența de temperatură de afară”), s-a asigurat de mai multe ori că traseul pe care mergem e ok, m-a ținut la curent cu timpul până la destinație, mi-a cerut până și permisiunea să răspundă la telefon (”N-aș răspunde, dar e soția, poate e ceva în legătură cu ăla micu’, mă scuzați”). Nu știu cine era mai epuizat la finalul cursei: el cu atâta deferență sau eu, încercând să-i parez politicos ofertele.
Deși omul părea bine-intenționat, ceva din efortul lui herculean de a-mi face pe plac părea fals. Când am ajuns la destinație, bănuiala mi s-a confirmat. Și-a dres vocea și mi-a spus că are ”o mică” rugăminte la mine: ”Dacă ați fost mulțumită de cursă, v-aș ruga să-mi dați 5 steluțe”. Mi-a explicat că în mod normal nu face așa ceva, dar două cliente din acea săptămână îi dăduseră un scor mic, din motive care n-au ținut de el (o doamnă îi dăduse 3 stele din cauză că mașina mirosea a mâncare – de la ultimul client, care venise cu cina la pachet – și o alta din cauză că a fost cursa prea lungă, deși problema era traficul, nu șoferul).
L-am asigurat că îi voi da cele 5 ”steluțe” gândindu-mă câtă energie consuma bietul om pentru a-și recupera punctajul ridicat. Dacă, însă, de scorul pe care i l-aș fi dat ar fi depins țara în care ar avea voie să plece în vacanță (Bulgaria sau Thailanda), grădinița la care ar putea să-și înscrie copilul (una de stat sau una privată), suma de bani pe care ar putea s-o împrumute de la o bancă (5.000 sau 50.000 de euro) sau spitalul în care s-ar putea opera (unul public sau unul privat)? Sună absurd? Nu și în China, prima țară din lume care implementează un sistem de rating pentru cetățenii săi.
Concret, fiecare om va avea un scor de cetățean, exact ca scorul pe care îl ai acum ca utilizator/șofer Uber, de exemplu, doar cu ramificații mult mai serioase și grave. În funcție de respectivul punctaj, oamenii vor avea drepturi și beneficii (dacă punctajul e ridicat) sau vor suferi consecințe în plan social și profesional (dacă e prea mic).
”Sistemul de Credit Social” (SCS) a fost creat de firma Sesame Credit (o subsidiară a gigantului de retail Alibaba) la inițiativa guvernului chinez și e menit să evalueze cei 1,3 miliarde de cetățeni în funcție de gradul lor ”de încredere”.
Cum e stabilit Scorul de Cetățean
Conform site-ului Wired, SCS acordă fiecărui cetățean chinez un scor între 350 și 950 de puncte, în funcție de 5 factori.
Primul factor care influențează rating-ul de cetățean este istoricul datoriilor sale: dacă își plătește la timp întreținerea, telefonul etc.
Al doilea este capacitatea unei persoane de a-și îndeplini obligațiile contractuale (plata chiriei la timp, respectarea unui contract profesional etc.).
Al treilea factor sunt informațiile personale (adresă, telefon etc.).
Al patrulea factor combină comportamentul și preferințele individuale (localuri în care iese, ce își cumpără etc). Oameni care se joacă pe calculator 10 ore pe zi vor fi considerați leneși, în timp ce persoane care cumpără scutece vor fi considerate responsabile, pentru că au copii.
Al cincilea și ultimul factor care determină scorul personal sunt relațiile interpersonale. Dacă te împrietenești cu oameni cu un scor mic, propriul tău scor va scădea. Același lucru se va întâmpla dacă vei posta comentarii negative online sau chiar dacă prietenii tăi vor posta astfel de mesaje.
Managerul Sesame Credit, But Hu Tao, avertizează că sistemul e menit să împiedice ”oamenii care nu sunt de încredere să închirieze o mașină, să împrumute bani sau să găsească o slujbă”. Printre altele, cei cu un scor de cetățean scăzut vor avea o viteză mai mică de internet și nu vor putea intra în anumite restaurante sau cluburi.
Mai mult decât atât, un rating personal inferior va împiedica respectiva persoană să cunoască potențiali parteneri romantici (pe site-urile de matrimoniale), să călătorească spre anumite destinații, să-și înscrie copiii la școli private, să încheie o asigurare sau să primească anumite beneficii sociale.
Sistemul de Credit Social va deveni obligatoriu din 2020, dar milioane de chinezi s-au înscris deja în varianta lui pilot, de bunăvoie, fie dorind să-și arate obediența, fie pentru beneficiile și privilegiile pe care le primesc.
”Noul sistem reflectă o schimbare șireată de paradigmă. În loc să încerce să impună stabilitatea sau conformismul cu un băț sau prin frică, guvernul încearcă să transforme supunerea într-un joc”. (Wired)
Dacă povestea descrisă mai sus vă pare cunoscută este pentru că e fix episodul ”Nosedive” din serialul ”Black Mirror”, transferat de pe ecran în viața reală. Ca o paranteză, dacă n-ați văzut încă episodul respectiv sau serialul, vi le recomand mai mult decât călduros, cu atât mai mult cu cât episoadele sunt, de fapt, mini-filme, fără legătură între ele și puteți începe cu oricare. Vă avertizez, doar că, deși e în top 3 seriale pe care le-am văzut în ultimii ani, episoadele pot fi destul de dark și twisted.
O satiră socială caustică, episodul ”Nosedive” urmărește o tânără pe nume Lacie, care e disperată să-și mărească rating-ul social (4.2 din 5) pentru a putea închiria un apartament într-o zonă rezidențială accesibilă doar celor cu un rating de peste 4.5. Șansa lui Lacie este o invitație la nunta unei foste colege de școală, eveniment la care participă doar persoane cu un scor ridicat, care i-ar putea ridica și ei rating-ul.
Am urmărit episodul cu o senzație neplăcută, cu atât mai mult cu cât anxietatea vizavi de cuantificarea personală nu-mi este străină (cine n-a urmărit niciodată numărul de like-uri primite de o poză sau de un status să arunce prima piatră). Și, în pofida decorurilor și a ținutelor pastelate, lumea din ”Nosedive” este unul dintre cele mai negre coșmaruri ale mele transformat în realitate (ca idee, am făcut testul de pe Telegraph, care îți arată ce fel de scor ai avea în lumea respectivă și eu cu gura mea mare aș fi o paria, ahahaha).
Ne putem declara șocați de ce se întâmplă în China, dar sistemele de rating au devenit parte din viața noastră de zi cu zi fără să ne dăm seama. Ori de câte ori călătoresc, caut restaurantele cu cea mai mare notă de pe Trip Advisor, n-aș cumpăra o carte care are o notă mai mică de 3 pe Goodreads, n-aș urmări un film cu un scor mai mic de 70% pe Rotten Tomatoes și am evitat, de multe ori, să urc în taxiuri ai căror șoferi au 3 stele.
Nu mă sperie atât de mult faptul că ni s-ar putea asocia un număr. Deja suntem asociați cu multe cifre, cum ar fi numărul de prieteni de pe Facebook, de urmăritori de pe Twitter și Instagram, scorul de utilizator Uber etc. Ceea ce mă sperie, cu adevărat, este caracterul limitativ al algoritmului care îți stabilește punctajul și faptul că nu ține cont de realitatea individuală și de toate acele incongreunțe care ne fac oameni.
O să revin la exemplul cu care am început acest articol, al șoferului hiper-politicos de Uber. Rating-ul pe care îl avea nu-i exemplifica, în niciun caz, calitățile de șofer (cum am descoperit ulterior), nici confortul mașinii, ci ținea cont strict de context și de subiectivismul celor două cliente (prima pentru că fusese deranjată de mirosul de mâncare, a doua de durata cursei).
Sunt conștientă că rating-ul personal va ajunge într-o zi și în Occident, fie că vrem sau nu, fie că suntem pregătiți sau nu. Atât timp cât algoritmul din spatele lui nu poate lua în calcul variabilele specific umane, însă, nu cred că poate sta la baza unui sistem corect și util.
Voi ce părere aveți despre ideea de rating social/personal/de cetățean? Și, apropo, cât v-a ieșit scorul la testul de pe The Telegraph? 😀
12 Comentarii
Andra
Mi se pare inacceptabil și f nepotrivit să nu pot face anumite acțiuni din motive care nu au nicio legătură cu acțiunile în sine. De exemplu, sunt un angajat slab (după anumite criterii, care nu neapărat sunt relevante pt. toate companiile sau conform tuturor principiilor). Nu-mi place să mă simt un salariu în portmoneul altcuiva, dar am nevoie de bani. Nu voi fi cel mai strălucit angajat că nu mă interesează job-ul în sine, eu am planuri antreprenoriale „on the side”. Și atunci, când plec în călătorie, de ce nu aș putea închiria o mașină?
Sau cum adică îmi scade scorul dacă sunt prieten cu oameni cu scor mic? Dacă unul dintre oamenii aceia e vărul meu care e dependent de droguri și are constant nevoie de ajutor? Să-i marginalizăm fix când au nevoie e atât de grav.
Mi se pare absolut îngrozitor. Într-o lume în care abia am început să învățăm că nu toți suntem la fel și să încercăm să ne respectăm reciproc chiar dacă nu suntem de acord, să fim judecați doar după principiile unora. Este extrem de limitativă gândirea asta și pur și simplu o să înrăutățească lucrurile. Ne jucăm cu viețile oamenilor. Oricum „scorurile” online fac deja atâtea victime, oameni care se simt inferiori din cauză că văd constant că alți oameni au mii de Like-uri și „trăiesc” viața perfectă. Nici nu vreau să-mi imaginez ce efecte ar putea avea un astfel de sistem asupra psihicului uman. Problema este f gravă din punctul meu de vedere.
„Boxes, little boxes”. Să aspirăm toți la „perfecțiunea” aceea, care nu există, dar care a fost schițată de câțiva oameni… Aș putea să mai scriu mult, dar încerc să mă opresc. 🙂
Știu că e de o sută de ori mai puțin relevent, dar, ca un alt exemplu, eu nu mă iau niciodată după părerile altora când vreau să fac ceva – când aleg un film, un serial, o carte, o destinație, un restaurant. Ascult și caut părerile altora, dar mereu vreau să-mi fac eu propria părere despre ceva. Chiar astăzi am scris despre un serial, care are doar review-uri negative online și care mie mi-a plăcut și îmi place în continuare și după ce am citit toate acele păreri. :)) Dacă m-aș fi luat după recomandările celor din jurul meu nu aș fi făcut facultatea pe care am absolvit-o, nu aș fi făcut voluntariat deloc, nu aș fi avut meseria pe care o am, n-aș fi încercat nimic din toate lucrurile faine care mi s-au întâmplat, nu aș fi avut telefonul pe care-l am și care-mi place, iar exemplele pot continua… Mai mult sunt unul dintre oamenii care se încurcă în taxi când toți ceilalți îmi fac semne să nu o fac, doar fiindcă omul pare „dubios”. Chiar sunt unul dintre cei care cred în oameni și toți pornesc cu „scor” maxim în ochii mei.
Andra
*urcă în taxi
Inoza
Andra,
Sunt perfect de acord cu tine și la partea cu criteriile profesionale (unele companii susțin statul în banca ta, altele vor oameni care să vină cu idei revoluționare, unele insistă pe program fix, altele sunt cât se poate de flexibile etc), și mai ales la cea cu prietenia care nu poate fi condiționată de un număr.
Mă gândesc că până o să se implementeze și în alte țări din lume sistemul ăsta, o să se perfecționeze, totuși, și o să ajungă într-o formă mai puțin absurdă la noi (spre diferență de statul chinez, nu toate guvernele vor marionete în loc de cetățeni, hopefully).
Mi se întâmplă de multe ori să încerc chestii pe care nu mi le-a recomandat nimeni, dar, în general, dacă o sursă sigură dă un review negativ unui loc/produs, de obicei îl evit. Am avut câteva situații în care n-am citit cu atenție review-urile (pe booking, de exemplu) si am regretat. Asa ca acum sunt better safe than sorry. Cu taxiul nu știu ce sa spun…am avut atâtea experiențe urâte, încât chiar nu mă risc. Cel puțin nu dacă sunt singură.
Cât despre Girlboss, cu părere de rău, și eu sunt în tabăra căreia nu i-a plăcut serialul. 🙂 Mi-a plăcut actrița, decorurile și vibe-ul, dar mi se pare că au caricaturizat-o pe Amoruso, într-un fel în care nu părea în carte. Cartea, în schimb, mi-a plăcut, mi s-a părut refreshing față de alte asemenea autobiografii de fashioniste. Mai straightforward, cu mai puțin bullshit. 🙂
Dacă nu l-ai văzut încă, îți recomand Black Mirror, în special episodul de care am scris în text. O să te îngrozească, dar o să-ți placă. E excepțional realizat.
Andra
hello din nou 🙂
mulțumesc frumos de răspuns 😀 încerc să fiu scurtă de data aceasta.
legat de Sophia, la un moment dat chiar ea a zis asta despre personajul din serial. că au caricaturizat-o. 🙂
Am început să mă uit la Black Mirror și cu siguranță o să văd și episodul din acest articol.
Dar da, în general review-urile sunt bune dacă te ajută să eviți ceva neplăcut, doar că nu mereu se potrivesc cu ce vom crede noi despre… o formație, de exemplu. 🙂
Cristina
1984 al lui Orwell mi s-a parut un cosmar, tocmai pentru ca poate deveni mai mult sau mai putin realitate! Faptul ca asta se intampla acum in China ma face sa ma simt (foarte putin) linistita pentru ca e totusi un stat comunist, foaarte indepartat (oare?). Dar, odata deschisa cutia Pandorei de catre China…
Mie la testul de pe Telegraph mi-a iesit 2.5 – do I need to say more? 😀
Inoza
Cristina, eu cred că e doar o chestiune de timp până ca genul ăsta de rating/organizare/grupare a cetățenilor să ajungă și în Vest. Suntem oricum monitorizați și catalogați de giganți precum Facebook sau Google, doar că nu atât de pe față și conștientizăm mai puțin, cred.
Cât despre test, eu am scos puțin peste 3, dar chestia asta m-a bucurat. 🙂 Mi-ar plăcea să cred că într-o lume totalitară de tipul ăsta mi-aș păstra decența și demnitatea și nu aș deveni un mic pion al statului.
Crengu
1984 e mic copil pe langa Minunata lume noua a lui Huxley. Pana si distopia lui Savatie Bastovoi, “Diavolul este politic corect” este inspaimantatoare.
Cat despre sistemul de rating, in Carrefour casierii au doua butoane, unul cu o fata vesela verde, altul cu una nemultumita, rosie. Ghici pe care-l vaneaza ei! Yep, pe cel verde! Cand am auzit “Un like verde, va rog!” catre cel din fata mea, de la rand, nu stiam daca sa rad sau sa plang! Vai de noi!
Inoza
Crengu, n-am citit încă ”Minunata lume nouă”, dar o am pe listă de mult timp și chiar abia aștept s-o fac.
Cât despre sistemul de rating al casierilor de la Carrefour, dacă e gândit ca feedback-ul să se dea chiar în fața lor, mi se pare o inepție.
Cristina
Mie mi se pare complet ridicol si trist si sper din tot sufletul sa nu se intample niciodata asa ceva; cand evaluezi un rastaurant, o carte, un film, evaluezi un serviciu sau un produs care, intr-un fel sau altul, va consuma banii, timpul, energia unul altui om; cand evaluezi o poza pe Fb, o faci dupa ce omul ala, din proprie initiativa, s-a expus evaluarii, ca altfel ii arata poza doar maica-sii, care se topea de ce copil frumos are…
Cand evaluezi omul, ce naiba inseamna asta????ok, o sa ne spuna cineva ca si oamenii ne consuma energia, timpul si banii, dar relatiile interumane sunt atat de sensibile si de subiective, incat nu exista niciun sistem generalizat de evaluare, oricat de profesionist ar fi el, care sa nu mutileze efectiv suflete;
iti dai seama unde am ajunge? toti oamenii si-ar face PR personal si fix atat; nimeni nu ar mai revolutiona nimic de frica unui rating prost, nimeni nu ar mai fi creativ, asumat etc etc….Jesus, m-am enervat!!!:)))
Inoza
Mie mi se pare înspăimântător și cu niște consecințe pe care nici nu putem să le bănuim de pe-acum, Cristina, dar cred că vin niște vremuri cel puțin interesante din punctul ăsta de vedere.
Cât despre ultimul tău paragraf, sunt cât se poate de acord cu tine! Oamenii ar deveni toți niște mici marionete, preocupate să se comporte și să vorbească politically correct, astfel încât să nu fie depunctați.
Caută, te rog, episodul din Black Mirros pe care l-am pomenit în articol și spune-mi ce părere ai după ce-l vezi. Acolo e prezentată o lume diferită de ce se întâmplă în China (în sensul că nu e dictatură), dar nu cu mult diferită în ceea ce privește libertatea individuală și duplicitatea.
Anca
Black Mirror e unul din serialele mele preferate ever deși, cum spui, este de multe ori de-a dreptul înfricoșător. Mă gândesc adesea ca ideile din serial nu sunt prea departe de realitatea noastră, dar acum că am citit ce ai scris despre China mi s-a făcut frică cu adevărat.
2,5 e scorul meu de pe telegraph, “my social life is pretty much over” cică
Da, teribile vremuri par să vină și nu prea văd la cei din jurul meu dorința sau voința de a le rezista
Inoza
Anca, eu, dimpotrivă, când mă uitam la Black Mirror mi se părea că unele faze sunt mult prea SF și că se vor întâmpla într-un viitor prea îndepărtat ca să-mi pese. Acum, ca și pe tine, m-a curprins anxietatea.
Cât despre scorul scăzut, eu zic că e un lucru bun și nu doar pentru că am și eu unul. :)) Cred că arată interes pentru viața privată și dezinteres pentru a ”poza” așa cum dă bine.
Nu-mi fac griji pentru cum o să facem față vremurilor ce urmează – în fiecare perioadă mai tulbure a istoriei au existat oameni cu coloană și oameni aserviți sistemului. A fost valabil și pentru comunism și o să fie valabil, probabil, și pentru această societate nouă, digitalizată, care reinrepretează ideea de control și de libertate individuală.