Acum câțiva ani am salvat un checklist găsit undeva pe tumblr. Era o listă de întrebări absolut banale, dar care m-a ajutat, de-a lungul timpului, să ies din stările negre, pasagere, conștientizând ce îmi lipsea. Îl împărtășesc azi cu voi, poate mai ajută și pe altcineva.

***

Azi dimineață, la 6.50, a fost cutremur în București. Știu asta pentru că eram în bucătărie atunci când și podeaua și masa au început să se miște.

Șocul și anxietatea pe care mi le-a produs s-au suprapus peste lipsa de somn din ultimele zile (de când s-a schimbat ora, câinele meu vrea afară la 5 în loc de 6), stresul cu un proiect și un program alimentar care ar putea fi descris doar ca ”haotic” și ”visul unui copil de 6 ani” (mulți carbohidrați, zero legume sau fructe).

Am clacat. Nu am avut un meltdown, corpul meu pur și simplu a refuzat să mai funcționeze. Aveam suficientă energie cât să stau în picioare, dar cam atât.

Mi-am adus aminte de checklist-ul de prim ajutor pe care îl aveam în telefon și l-am deschis. Iată ce întrebări conține:

1. Ce am mâncat în ultimele 24 de ore? E suficient? E sănătos?

Dacă nu, pune mâna și mănâncă ceva. Chiar acum.

2. Sunt hidratat/ă?

Dacă nu, bea un pahar mare cu apă.

3. Am dormit suficient în ultimele 24 de ore și în ultimele câteva zile?

Dacă nu, fă bine și dormi măcar 10-15 minute, pentru că e clar că ai nevoie de un reset.

4. Am ieșit afară/am făcut orice formă de mișcare?

Dacă răspunsul e nu, alege: fie o plimbare de 5 minute în jurul blocului, fie 5 minute de stretching ușor. Nu ai energie de stretching? E ok, poți face yoga în pat.

5. Am făcut duș sau m-am spălat pe față?

N-ai energie pentru un duș? Nu trebuie nici măcar să te speli. Lasă pur și simplu apa să curgă pe tine. Nu poți sta în picioare? E ok, șezi în cadă.

6. Am vorbit cu cineva în ultimele 24 de ore?

Dacă locuiești singur/ă și lucrezi de acasă, pot trece ore sau chiar zile până să vorbești cu cineva. Sună un prieten sau un membru al familiei; chiar dacă nu te simți în stare să le spui mare lucru, ascultă-le vocea.

Dacă ai bifat aceste 6 criterii (mâncare, apă, somn, mișcare, spălare și comunicare) și răspunsul e ”da” la toate, dar tot te simți rău, poți să te gândești la alte posibile motive (PMS, surmenare fizică/psihică, anemie, anxietate etc.).

De cele mai multe ori, însă, ai fi surprins/ă să vezi ce minuni poate face o masă sănătoasă, un pahar cu apă, câteva minute de stretching, un duș și un somn scurt.

De-a lungul timpului, am descoperit alte mici activități pe care, dacă le fac într-o zi low energy, mă fac să mă simt mai bine. Iată câteva dintre ele:

Fă ordine/curăță ceva

Alege ceva mic: fă ordine într-un sertar, pe birou, spală chiuveta sau șterge praful de pe un singur obiect de mobilier. Îți va da un sentiment plăcut și vei simți că ai făcut ceva util.

Gătește ceva

Prepară un fel de mâncare simplu, care îți place, chiar dacă e doar o omletă cu brânză și cu roșii sau un sandviș cald. Va fi mai hrănitor decât un baton cu cereale și vei avea sentimentul că ai realizat ceva.

Fă ceva artsy

Colorează într-o carte de colorat pentru adulți, scrie un haiku, desenează ceva, croșetează, sculptează, fă un origami. Important e să-ți pui creierul pe pauză și mâinile la treabă.

Alte mici activități care îți vor crește nivelul de confort sunt să te dai cu o cremă parfumată pe mâini, să te îmbraci în niște haine confortabile, să asculți muzică, să schimbi așternuturile sau să te joci cu animalele de companie, dacă ai.

PS: azi am dormit o oră la amiază, am gătit o porție delicioasă de paste cu somon, am băut 3 pahare cu apă, am văzut-o pe mama și mi-am ținut în brațe câinele. N-a fost o zi grozavă, dar, all in all, n-a fost nici o zi atât de rea.