În episodul de ieri v-am povestit despre cum am ales să mă operez într-un spital de stat și ce s-a întâmplat până în momentul în care am ajuns în sala de operații.
N-o să vă plictisesc cu prea multe detalii la partea asta: m-am urcat pe masă, o asistentă a aprins becul ăla uriaș deasupra (de ziceai că e nocturna de pe stadion), doctorița mi-a cerut să stau cu capul într-o parte și m-a anesteziat local și apoi chirurgul a venit să mă opereze, timp în care a vorbit aproape non-stop la telefon (cred că dacă eram anesteziată total făcea un picnic pe mine), și apoi a plecat, lăsând doctorița rezidentă să mă coasă.
Ei bine, jumătatea aia de oră cât a durat coaserea și bandajarea, ușa dinspre hol a sălii de operație a stat larg deschisă și diferiți rezidenți, medici sau asistente au intrat, s-au uitat la mine și/sau la operație și au ieșit. Alții doar treceau pe hol, aruncau un ochi înăuntru și apoi mergeau mai departe, plictisiți.
Nimeni nu a salutat, nimeni nu mi-a adresat niciun cuvând, nimeni n-a zâmbit (am încercat să le zâmbesc eu, dar după primii 2-3 care s-au uitat la mine ciudat, am renunțat). Mă simțeam ca și cum aș fi fost goală în mijlocul bulevardului (faptul că aveam pe mine niște ațe care se țineau precar unele de altele sub numele de ”halat” nu-mi era de ajutor). Dar, pentru că-mi lipsește total partea aia din creier care se ocupă de asertivitate, n-am îndrăznit să rog pe nimeni să închidă ușa.
Și, oricum, părea că treaba asta cu ușile larg deschise la sălile de operație era o chestie de-a casei. Vizavi de sala în care eram era o altă sală, tot cu ușa deschisă, în care avea loc o altă operație, mai complicată (cum am dedus după desfășurarea de forțe plus sfârâitul care indica o cauterizare). Mă uitam din când în când curioasă acolo, mai mult ca să-mi distrag atenția de la condiția mea deloc de invidiat.
La un moment dat, văd pe unul dintre doctorii de vizavi ridicând cu niște clești, în aer, ceva ce părea o cârpă udă, roșie. ”De ce ține oare cârpă aia udă între clești?”, mă întreb. Mijesc ochii și realizez, îngrozită, că acea ”cârpă” era o bucată de piele. Înainte să leșin de greață, îmi găsesc curajul să-i zic asistentei:
– Nu vă supărați, puteți, vă rog, să închideți ușa? Văd în sala de operații de vizavi și aș prefera să n-o fac.
Asistenta se uită la mine cu privirea pe care eu o păstrez pentru borcanele cu murături stricate, apoi, cu o silă infinită, merge spre ușă și o închide. Câteva minute mai târziu, iese și ”uită” să o mai închidă.
Pentru că nimeni nu îmi adresa niciun cuvânt și pentru că senzația mea era ciudată (nu simțeam nicio durere, dar simțeam cum cineva trage de pielea mea cu un ac), încerc o tentativă de dialog/glumă cu doctorița.
– Pot să vă pun o întrebare?, o întreb zâmbind.
– Spuneți.
– Nu vi se pare ciudat să coaseți oameni? Pe viu, adică.
– Nu.
– Ah. Eu mă simt ciudat, de parcă aș fi un sac de cartofi.
Am așteptat zadarnic să-mi mai răspundă ceva. Așa că am decis să abandonez orice tentativă de a mă simți umană în situația respectivă și am tăcut. Abia atunci mi-am dat seama că la radioul din sala de operații se auzea vocea Deliei:
”Cine m-a făcut om mare?!/Nu m-a-ntrebat și mi se pare, /Mi se pare că-i nedrept, nu mi se pare că-i corect/Cine m-a făcut defect?”
Mda, nici dacă le făceam eu playlist-ul nu se nimerea mai potrivit. Cu toți cei 31 de ani proaspăt împliniți ai mei, în acele momente chiar voiam la mama.
După operație, doctorița m-a anunțat că mi se va pune o perfuzie în salon și doamna cazonă s-a întors cu sacul meu cu pijamale. M-a ajutat să mă îmbrac (n-aveam voie să îmi folosesc brațul operat și mă mișcam ca Robocop) și apoi un domn m-a dus cu un scaun cu rotile înapoi în salon (am încercat să-i spun că eram ok și puteam merge pe picioarele mele, dar mi-a zis că așa e protocolul și că își riscă slujba altfel).
Înapoi în salon, m-am reunit cu băbuțele mele. Băbuța Unu își terminase compotul și era ușor melancolică, iar Băbuța Doi se întorsese de la operație și stătea acum cu perfuzia.
I-am trimis un sms Liei, care era pe hol. A intrat să vadă ce fac, dar a fost rapid interceptată și scoasă afară de o asistentă corpolentă.
– Nu aveți voie în salon! Vizitele se fac doar între orele 15 și 20!, ne-a admonestat scurt.
Am rămas întinsă pe pat, așteptând să mi se pună perfuzia, să pot pleca. Între timp, la Băbuța Doi veniseră, pe rând, doctorul care a operat-o, să se asigure că e bine, un tânăr rezident să vadă dacă e ok cu perfuzia și asistenta, să vadă dacă are nevoie de ceva.
După ce s-a terminat pelerinajul cadrelor medicale, a venit rândul rudelor. Au vizitat-o, tot pe rând, soțul, fiica și verișoarele. Sunt convinsă că ar fi venit și fostele colege de liceu și vecinii de la scara B, dacă ar fi știut că e acolo. M-am uitat la ceas. 12:30. Încă două ore jumătate și avea voie și Lia să mă viziteze. Nu m-am putut abține.
– Nu vă supărați, pot să vă pun o întrebare?
– Vai de mine, sigur că da!, s-a ambalat bucuroasă Băbuța Unu.
– Ăăă, de fapt, pe doamna voiam s-o întreb ceva.
– Cum să nu!, zice Băbuța Doi.
– Nu știu cum să vă întreb: i-ați dat doctorului…ăăă…ceva?
– Păi cum să nu-i dau, domnișoară! Doctorului, celuilalt domn doctor, asistentelor. Așa se face.
– Mda, știu, dar eu nu pot să fac așa ceva.
– Hehe, îmi aduceți aminte de nepoata mea. Și ea tot așa zice, că nu poate, că nu-i place. Dumneavoastră, ăștia tinerii, nu știu, zău, cum o să vă descurcați în viață.
– Mda.
M-am uitat la ecranul telefonului.
”Au venit cu perfuziile? Dacă e un efort să scrii, nu răspunde.”
Era Lia.
”Nu încă”, i-am răspuns.
”A trecut pe acolo vreo asistentă? Că dacă nu, scot pe una de pe Facebook și o trimit. Dacă vezi pe careva, amintește-i de perfuzie”, mi-a mai scris.
Am râs la gluma cu Facebook-ul, dar 10 minute mai târziu, asistenta corpolentă a intrat în salon. Părea că înghițise o conopidă murată. Mi-a pus perfuzia cu aceeași delicatețe cu care un taur ar face balet într-un magazin de porțelanuri și apoi a plecat trântind ușa.
Câteva zeci de minute mai târziu perfuzia se terminase, dar, pentru că Băbuța Doi nu avea nevoie de nimic în mod deosebit, nu ne ”deranja” nimeni. Pentru că știam că Lia mă așteaptă pe hol și voiam să plec acasă, am încercat să mă decuplez singură.
– Vai de mine, ce faceți?, a strigat Băbuța Unu.
– Vreau să-mi scot perfuzia, să pot pleca. Văd că nu mai vine nimeni.
– Nu se poate!, a strigat și s-a ridicat din pat, zglobie ca o căprioară.
– Vă rog, nu vă deranjați!
– Ce deranj, domnișoară, acum vă chem pe cineva!
Câteva secunde mai târziu, o auzeam strigând pe hol, de parcă îi ardea casa cu pisica înăuntru:
– Alooooooo! Ajutor! Cineva să ne ajute!
M-am pregătit pentru o muștruluială din partea asistentei corpolente pentru că îndrăznisem s-o deranjez. N-am fost departe de adevăr. Mi-a scos perfuzia cu aceeași ”grijă” cu care mi-a pus-o. Îi prevedeam un viitor strălucit într-o fabrică de cherestea, mânuind un motostivuitor.
Le-am îmbrățișat pe băbuțe, i-am promis Băbuței Unu că o să le spun cât mai multor oameni despre tratamentul cu venin de albine (cu plăcere, apropo!) și ne-am despărțit urându-ne reciproc sănătate.
La camera de gardă, unde trebuia să-mi scoată micul tub de la perfuzie, altă distracție.
– Cine v-a zis că puteți să plecați?, m-a luat în primire o altă asistentă.
– Domnul doctor.
– Când?
– Chiar la primul consult.
– Da? Mie nu mi-a spus!
– Vă asigur că mi-a zis că nu e nevoie să dorm la spital. Stau în zonă – dacă e nevoie, revin.
– Să știți că dacă plecați, trebuie să semnați c-o faceți pe propria răspundere!
– Cu cea mai mare plăcere.
– Noi nu răspundem de ce vi se întâmplă!
– Îmi asum orice risc.
Când am pășit afară din spital, mă simțeam ca Andy Dufresne când a ieșit din conducta care l-a scos din Shawshank. Știam că trebuie să revin în următoarele zile la pansat și la scos firele și apoi, regulat, la controale, dar mi-am promis că aia va fi ultima dată când mă voi opera la un spital de stat din România. La nevoie, prefer să mă injectez cu venin de albine.
10 Comentarii
Maria
Intamplarile nefaste prin care ai trecut mi-au readus in minte atmosfera unui film cu un domn Lazarescu….
Inoza
Maria, of, așa-i, scenariștii filmelor românești cu tematică medicală n-au nevoie de imaginație. Sau, mai degrabă, uneori viața de zi cu zi le depășește imaginația.
Cristina
Of, bine ca ai scapat, iti doresc sa nici nu mai ai nevoie vreodata! Da, din pacate, mai bine uiti ca platesti in fiecare luna asigurari de santate si mergi la privat. Si acolo mai dai peste o asistenta sau infirmiera tot asa (serios, am patit anul trecut intr-un spital privat), dar acolo macar se rezolva rapid daca le spui ca o sa vorbesti cu managerul. Am fost operata de vreo 4 ori in spitale de stat, dar in copilarie, iar Budimex-ul se pare ca era mai ok pe vremea aia. Sau mama mai “ancorata in realitate” decat mine! 😛
Altfel, mi s-a intamplat sa mi se reproseze intr-un anume spital ca, desi mi-a dat rezultatul de la tomograf mai repede, eu nu m-am “simtit”. Mda, pe bune!
Inoza
Cristina, mă bucur că nu-ți mai aduci aminte episoadele din copilărie sau că mama a făcut minuni, cum fac toate mamele. 🙂 Cât despre public vs privat, am iar niște mici probleme de sănătate, dar dacă se ajunge la discuții despre operație, merg la privat fără să clipesc. Știi cum zic americanii: ”Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.” 🙂
Danarozmarin
Of, ce amintiri neplacute imi trezeste acest articol. Tratamentul din spitalele de stat… Cand a fost mama mea operata si am stat cu ea in spital, am reusit sa trec peste marea jena de a le baga ceva in buzunar, pentru ca altfel ne uitau complet. Ca sa nu mai zic ca am fost “draguta” si m-am dus si le-am cumparat si suc si tigari asitentelor (s-au oferit sa imi dea banii, ce-i drept, cu juma de gura, dar nu am indraznit sa-i iau ca nu stiam care-i eticheta in acele cazuri, asa ca am preferat sa nu risc. Trist. Si trist e si ca esti tratat ca un sac de cartofi. Sper sa nu fii nevoita sa mai ajungi pe acolo curand.
Inoza
Dana, să știi că discutam chestia asta cu niște prietene. Că eu n-aș putea să dau șpagă pentru mine, dar că, dacă cineva drag ar fi în spital, probabil mi-aș încălca orice normă etică personală. Îți mulțumesc, sper ca nici tu sau mama ta să nu mai ajungeți în spital (de stat sau nu).
Danasimi
Imi aminteste de nasterea copilului la municipal. Imi facea controlul dr obstreto gino intr-un cabinet improvizat in camera unde stateau toti doctorii. Diferenta era ca acest cabinet aveau niste paravane din jaluzele verticale care numai trase nu erau. Ele doar delimitau spatiul nu asigurau si intimitate se se falfaiau de cate ori treceau doctorii pe langa ele. Adica f des. Era ca si cum stateam in mijlocul intersectiei cu picioarele desfacute. Eram rosie stacojie prima data . A doua data rosie de furie. A treia oara m am automotivat cu lasa ca scap eu de voi. N_oi muri . Se plangeau asistentele ca ce greu e ce salarii mici au si eu le aprobam empatica. Ma intrebau ce lucrez. Le ziceam ca lucrez in politie. Se uitau ciudat la mine. Eu nu le dadeam spaga dar sotul la greu.
Inoza
Dianasimi, off, îmi pare rău. 🙁 Nașterea e un moment stresat în sine, e îngrozitor că personalul medical și condițiile de la noi o fac traumatizantă. Bine că ai depășit momentul și sper să nu mai fii nevoită niciodată să treci prin așa ceva!
io
Mda, din pacate inca mai exista la noi comportamentul asta al unora de zeu in halat alb.
iar batranica avea dreptate, astia tineri nu mai dau. Ceea ce e foarte bine.