„Lux obscura“ înseamnă, în latină, lumina ascunsă. Lux Obscura e și numele proiectului meu de suflet, un brand de lumânări din ceară de soia 100% naturală, cu cristale semiprețioase, primul astfel de proiect din România/partea asta de lume.

***

Am spus „brand“, pentru că mi-am dorit să existe cât se poate de concret posibil – să aibă nume și logo și etichete și cartoline (toate făcute de mine). Cu toate astea, am creat doar 100 de lumânări cu cristale și nu știu dacă le voi continua.

Aceasta nu este o poveste despre antreprenoriat, ci despre cum, în viață, e important să asculți vocea aia mică din tine și să-ți materializezi ideile, oricât de improbabile sunt sau oricât de departe ar fi de cine ești tu. Să faci lumânări, dacă asta visezi, chiar dacă ești scriitoare. Sau să scrii, chiar dacă ești lumânăreasă. Să scoți la lumină comorile din adâncul tău, sub orice formă ar veni ele.

Povestea, pe scurt

Acum 2 ani mi-a venit o idee de produs de care nu mai auzisem niciodată: o lumânare parfumată care să aibă scufundată în ea unul sau mai multe cristale.

Un Google search mai târziu, îmi pierise tot entuziasmul: existau lumânări cu cristale în SUA și în Australia (există, probabil, și în Europa pe undeva, dar n-am mai căutat eu). M-am bosumflat și am renunțat la idee.

Un an mai târziu, lumânările cu cristale continuau să mă obsedeze. Știam exact cum voiam să arate, ce pietre voiam să folosesc și ce parfumuri să meargă cu ele. Dar tot nu-mi găseam energia și curajul să le materializez.

Vara asta, într-un moment de entuziasm, am făcut primele lumânări. Am comandat de peste mări și țări ceară de soia naturală și parfumuri speciale (știam că vreau să fie produse vegane, cruelty free și ecologice) și am învățat acest meșteșug de la zero. Am făcut zeci de teste până a ieșit cum voiam și am umplut apartamentele prietenelor și surorilor mele cu lumânări parfumate. Apoi, în toamnă, am renunțat la idee. Nu mă întrebați de ce, a fost un an greu.

La mijlocul lui noiembrie mi-am dat seama că dacă renunț acum, voi regreta. Ar mai fi fost încă o idee dintr-o lungă listă de idei minunate pe care n-am avut curaj să le realizez.

Așa că pe 18 noiembrie am dat comanda de materie primă și de mai bine de o săptămână lucrez non-stop. Am făcut totul singură: am turnat ceara, am ales și am combinat parfumurile, am ales bucată cu bucată 200 de cristale (sunt câte 2 în fiecare lumânare). Până și etichetele și cartolinele le-am făcut singură. Pentru că eram singura persoană care știa până la cel mai mic detaliu cum voiam să arate.

Suișuri, piedici, coborâșuri

Deși turnarea propriu-zisă a lumânărilor e, pentru mine, un proces aproape terapeutic, I’ve had my fair share of downs.

Am făcut zeci de teste până să găsesc temperatura potrivită pentru parfum, m-am ars de nu știu câte ori ba cu pistolul de lipit, ba cu ceară, mi-am înfipt o seringă cu parfum în mână (e ciudat, dar mișto să-ți miroase sângele a caramel cu piersici și iasomie), mă trezeam noaptea de stres pentru că literele de pe etichete erau prea mici și nu se vedeau și câte și mai câte.

Cea mai mare piedică n-a fost însă lipsa mea de îndemânare sau faptul că făceam totul singură. Cea mai mare piedică era vocea din mintea mea care îmi spunea mereu: „Și dacă n-o să iasă?“, „Ce-o să zică cititorii – scrii din an în Paște pe blog, dar te-ai apucat să faci lumânări cu cristale?“, „Ce treabă ai tu cu lumânările?“, „Ce-o să zică fetele care chiar fac asta for a living?!“, „O să eșuezi lamentabil, mai bine renunți!“, „Tata avea dreptate când ți-a spus că e o prostie“, „Și dacă n-o să iasă?“.

Am ascultat vocea asta mult și bine. Încă o aud, de fapt. Dar ceva în mine a fost mai puternic. Poate nevoia să-mi demonstrez că pot. Poate dorința să văd că-mi duc măcar o idee până la capăt. Poate chiar lumânările astea care se voiau create – altfel nu-mi imaginez de ce m-au obsedat timp de aproape 2 ani.

„there is light somewhere.
it may not be much light but
it beats the darkness.“

– spunea Bukowski în „The Laughing Heart“ . Nu știu de unde a venit acea lumină în mine, dar știu că, așa mică cum a fost, a învins întunericul îndoielii.

Lumânările Lux Obscura

Mi-am imaginat lumânările mele ca niște mici dispozitive terapeutice. E o triplă terapie, dacă vreți: cu lumină, cu parfum și cu cristale.

Ceara

Am ales să fac lumânările din ceară de soia 100% naturală din mai multe motive. În primul rând, e o resursă naturală, regenerabilă. În al doilea rând, spre diferență de lumânările din parafină (cum sunt majoritatea celor din comerț), cele din ceară de soia ard cu 90% mai curat, fără să emită fum toxic în atmosferă. De asemenea, lumânările de soia ard cu 25%-50% mai mult timp decât cele din parafină. Nu în ultimul rând, ceara de soia se curăță foarte ușor, doar cu apă caldă și săpun/detergent.

Parfumurile

Știu că de Crăciun lumea alege lumânări cu arome specifice: scorțișoară, turtă dulce, brad etc. Și știu că veți găsi pe piața niște lumânări minunate cu aromele astea. Doar că eu nu voiam să creez o simplă lumânare parfumată, ci o poveste. Așa că parfumurile pe care le-am ales sunt combinații atipice, care vă vor da o stare aparte. Și care au, fiecare, legătură cu numele lumânării și cu cristalul ales.

Cristalele

Am ales 11 cristale care îmi plac mult, fiecare cu alte proprietăți. Dacă credeți în cristaloterapie și energia cristalelor, am curățat cristalele cu salvie și le-am pus la încărcat atât la lumina soarelui, cât și la lumina lunii. Dacă nu credeți în cristaloterapie și energia cristalelor, e perfect în regulă, eu tot le-am curățat cu salvie și le-am încărcat la soare și la lună pentru cei care cred. 🙂

Înainte să trec la prezentarea pe scurt a fiecărei lumânări în parte, o să vă spun ritualul meu cu aceste obiecte. Îmi aprind o lumânare dimineața, când încep să scriu Morning Pages, iar apoi iau cristalul respectiv în palmă și fie vizualizez ceva, fie meditez. Nu cred neapărat că respectivul cristal are puteri magice, cred că magia adevărată e în noi. Dar pentru mine e un reminder vizual superb să fac acele vizualizări și meditații zilnice. Și hei, dacă mai are și energie în el, cu atât mai bine! 😃

Alis Volat Propriis (She Flies With Her Own Wings) – SOLD OUT

O lumânare cu carneol dedicată celor care au nevoie de puțină încredere în sine și/sau motivație.

Parfumul e un amestec romantic și delicat de patchouli, mandarine și trandafir.

Ama Te Ipsam (Love Yourself) – SOLD OUT

O lumânare cu cuarț roz pentru cele care au nevoie să se iubească și să facă pace cu ele însele.

Parfumul e o îmbrățișare aromată de coacăze, vanilie și iris. N-ai cum să-l miroși și să nu zâmbești.

Post Tenebras Lux (Light After Darkness) – SOLD OUT

O lumânare cu cuarț fumuriu menită să alunge stările low și melancolia.

Parfumul e o combinație dulce și jucăușă de caramel, piersici și iasomie, care îți va schimba instant starea de spirit.

Luceat Lux Vestra (Let Your Light Shine) – SOLD OUT

O lumânare cu citrin care încurajează optimismul, încrederea și bucuria.

Parfumul este o explozie dulce de pere, vanilie și bomboane. O să te simți iar copil mirosindu-l.

In Omnia Paratus (Ready For Anything) – SOLD OUT

O lumânare cu un superb malachit, pentru cei care au nevoie de puțină încurajare pentru a-și asuma riscuri și a face față schimbărilor.

Parfumul este un amestec narcotic de trufe, orhidee și patchouli. E prima din 2 lumânări pe care le-aș recomanda drept cadou atât pentru o femeie, cât și pentru un bărbat.

Luctor Et Emergo (I Struggle And Emerge) – SOLD OUT

O lumânare cu ametist, menită să acționeze ca un calmant natural și să reducă stresul și emoțiile negative.

Parfumul este cea mai relaxantă aromă naturală: fabuloasa lavandă.

Esto Quod Es (Be What You Are) – SOLD OUT

O lumânare cu pirită, menită să te ajute să-ți depășești timiditatea și să strălucești așa cum numai tu poți.

Parfumul este o combinație îndrăzneață de portocală, mimosa și vetiver.

Amor Vincit Omnia (Love Conquers All) – SOLD OUT

O lumânare cu un prețios smarald, perfectă atât pentru un cuplu la început de drum, cât și pentru cei care sărbătoresc dragostea de mai mult timp.

Parfumul este un amestec delicios de prosecco și mandarine. Ce aromă mai bună pentru a sărbători iubirea?

Vince Malum Bono (Overcome Evil with Good) – SOLD OUT

O lumânare cu turmalină, dedicată celor care au nevoie de o doză de energie pozitivă și care se încăpățânează să creadă că binele va învinge.

Parfumul este singurul care cred că va fi pe placul tuturor. 🙂 Este, de asemenea, și singurul sărbătoresc, o combinație minunată de citrice, pin și cuișoare.

Nunc Aut Nunquam (Now Or Never) – SOLD OUT

O lumânare cu aventurin, dedicată celor care au nevoie să iasă din zona de confort și să aibă mai mult curaj.

Parfumul este un amestec sexy de cuișoare, rodie și piper roz. Variantele de test au avut un succes nebun la domni, dar și eu îl găsesc irezistibil.

Carpe Noctem (Seize The Night) – SOLD OUT

O lumânare cu calcit, dedicată celor care au nevoie de puțină îndrăzneală, puțin curaj și poate puțină încredere în propria senzualitate. 🙂

Parfumul este o combinație dulce și refreshing de portocale roșii, miere și gardenia și pe mine, una, mă face să vreau să ies în oraș să dansez.

***

Pentru că vin Sărbătorile (și pentru că o lumânare nu pierde nimic aprinzând o altă lumânare), voi dona 10% din prețul fiecărei lumânări cu cristale Asociației Anais. Printre altele, această asociație umanitară sprijină femeile victime ale violenței domestice, le oferă consiliere psihologică gratuită femeilor diagnosticate cu cancer la sân sau de col uterin și organizează acțiuni caritabile pentru persoanele în dificultate.

Btw, dacă v-au plăcut pozele din acest articol, responsabil de ele e Octavian Ioniță. Vi-l recomand super călduros pe Octav dacă vreți să faceți un portret sau o fotografie de produs. Nu doar că e foarte talentat, dar e extrem de pasionat și de perfecționist. Mie mi-a depășit așteptările cu pozele și, credeți-mă, am avut așteptări mari.

Puteți comanda lumânările cu cristale Lux Obscura la luxobscura.candles@gmail.com sau puteți veni să le admirați și mirosiți (și s-o întâlniți pe creatoarea lor) sâmbăta asta, între orele 11 și 18 la showroom-ul de design românesc AlbAlb, unde o să am un pop-up store. Vă aștept cu drag! 😊

Găsiți lumânările Lux Obscura și pe Facebook și Instagram.