Ai doar 2 minute pe zi să ai grijă de tine? Perfect (mă rog, nu chiar perfect, dar e un început). Am câteva sugestii de obiceiuri care, dacă le practici constant, îți vor schimba viața.
***
Râd singură, uneori, când aud vreun influencer sau vreo vedetă care povestesc, nonșalant, cum își încep dimineața cu o oră de cardio, urmată de jumătate de oră de Kundalini yoga, apoi un duș revigorant, un masaj corporal cu unt de cacao, unul facial cu gua sha, 20 de minute de meditație, încă 20 de minute de afirmații și journaling și apoi o încheie cu un mic dejun care include budincă de chia și smoothie-uri din kale.
Nu zic că toate obiceiurile astea nu sunt foarte sănătoase și dezirabile. Dar, plajă, te rog (a se traduce în engleză). Când reușește o femeie obișnuită (care mai are sau nu și un copil) să facă toate astea? Sigur, dacă te culci la 21-22 și te trezești la 5 dimineața, ai toate șansele. În cazul în care faci asta, articolul ăsta nu e pentru tine. O să revin cu varianta ”Obiceiuri de 200 de minute care îți vor schimba viața”.
Dacă nu ai la dispoziție 200 de minute pe zi pentru obiceiuri sănătoase, îți recomand, mai jos, câteva obiceiuri de 2 minute. Dacă le practici regulat, însă, te vei bucura de beneficiile lor pe viață.
Bea apă cu oțet de mere înainte de masă
Dacă n-o urmărești încă pe Glucose Goddess pe Instagram, dar urmărești cățelul care arată ca un ursuleț sau pe Grumpy Cat, gurrrl, you gotta get your priorities straight!
Pe numele ei real Jessie Inchauspé, aceasta este o biochimistă care a început să studieze efectele glucozei asupra corpului, atunci când s-a confruntat cu niște probleme de sănătate.
Între timp și-a rezolvat problemele de sănătate, a strâns în jurul ei o comunitate de peste 1 milion de oameni și a lansat o carte de succes despre tot ce a învățat în domeniul nutriției.
Îți recomand să-i citești toate postările dacă vrei să descoperit mici schimbări care te vor ajuta să slăbești, să-ți reduci acneea, anxietatea, riscul de diabet și multe, multe alte probleme. Dacă nu ai timp, aici ai cele mai importante 6 recomandări ale ei.
View this post on Instagram
Unul dintre ”trucurile” de sănătate cu cele mai mari efecte pe care le recomandă Jessie este să bei un pahar cu apă în care ai diluat o linguriță de oțet (pe care să-l bei folosind un pai, pentru a proteja smalțul dinților) cu 10-30 de minute înainte de fiecare masă.
ATENȚIE! Înainte de a adopta acest obicei, discută cu medicul tău de familie și asigură-te că nu ai nicio problemă de sănătate și că ai acordul ei/lui pentru acest lucru. Pentru majoritatea oamenilor acest obicei are efecte benefice, dar dacă ai anumite probleme de sănătate, e important să urmezi sfatul medicului.
Jessie explică aici, pe larg, beneficiile științifice ale acestui obicei. Pe scurt: mușchii absorb glucoza din sânge mai repede, arzi mai multe grăsimi, reduci vârful glicemic (creștere bruscă a glicemiei, urmată de o scădere bruscă). Efectele: ai o piele mai curată, inimă și organe mai sănătoase, risc scăzut de diabet, stare psihică mai stabilă, nu te mai simți obosit/ă după mese etc.
Nu îți place gustul oțetului în apă? E ok, Glucose Goddess are niște recomandări de băuturi cu același efect, în care gustul oțetului e diminuat de alte ingrediente.
Poți citi aici și aici mesaje de la oamenii care i-au citit cartea și i-au urmat sfaturile. Și, încă o dată, îți recomand să discuți despre toate astea cu medicul curant.
Folosește cremă cu SPF tot anul
Cititorii și cititoarele mele vechi știu povestea, dar pentru cei noi: welcome & story time. 🙂 Pe scurt, în decembrie 2016 am aflat că o mică pată roz de pe umăr era o leziune cancerigenă.
Totul s-a terminat cu bine (mă rog, cu o operație și cu faptul că voi merge la dermatoscopii digitale bianuale pentru tot restul vieții). Dar de atunci știu că SPF-ul nu e apanajul vacanțelor de vară la mare, ci al fiecărei zile.
Anul trecut am scris un articol destul de complex (și de amuzant, dar asta e doar părerea mea) despre razele solare și importanța SPF-ului (nu doar ca protecție împotriva cancerului de piele, cât și ca armă anti-îmbătrânire).
Vei găsi acolo toate informațiile despre când, cât, ce fel de, cât de des și cum să folosești crema cu SPF. Iar dacă mai ai nevoie orice alte informații, îți recomand acest grup de Facebook despre îngrijirea pielii. Pentru mine, informațiile învățate acolo au fost game changers.
Respiră profund
E amuzant cum o acțiune pe care o facem mecanic, ca respiratul, poate avea niște beneficii atât de mari asupra fizicului și psihicului nostru, dacă am face-o conștient.
V-am povestit recent despre 2 exerciții de respirat pe care le practic când am probleme cu somnul sau cu anxietatea.
View this post on Instagram
Practicate chiar și doar timp de 2 minute pe zi, atunci când te simți copleșit/ă sau stresat/ă, acestea vor avea un efect benefic asupra psihicului. Dacă ai la dispoziție 5 minute, cu atât mai bine.
Fă stretching
Știu ce vei spune: dimineața nu ai timp, seara nu ai energie, iar între ele ești la birou. Ei bine, pentru asta s-a inventat fitness-ul la birou. 🙂
Nu, nu mă refer la o sală de sport în clădirea în care lucrezi, ci la niște exerciții pe care le poți face chiar și fără să te ridici de pe scaun (deși, dacă poți, ar fi ideal să o faci, măcar o dată pe oră).
În acest articol, despre activități care te binedispun, am inclus și un video în care o antrenoare îți arată ce mișcări de stretching poți face la birou.
Îți sugerez să încerci și restul activităților din articol când ai mai mult timp la dispoziție – am primit doar feedback pozitiv în legătură cu ele de-a lungul timpului. 🙂
Scrie despre o experiență pozitivă
Am scris la un moment dat un articol despre factorii care ne influențează fericirea. Pe scurt:
– 50% din fericirea noastră e determinată genetic,
– 10% e dictată de împrejurări și
– 40% e influențată de acțiuni sau comportamente pe care le facem intenționat.
La capitolul acțiuni sau comportamente intenționate, un cercetător american (pentru mai multe detalii, intrați pe link-ul de mai sus) a scris o carte și le-a recomandat cititorilor ca timp de 21 de zile fie să scrie 3 lucruri noi pentru care sunt recunoscători în fiecare zi, fie să scrie 2 minute despre o experiență pozitivă pe care au avut-o în ultimele 24 de ore.
Ambele exerciții pot fi realizate cu succes în 2 minute, fie dimineața, înainte să îți începi ziua, fie la finalul ei. Dacă alegi să scrii despre o experiență pozitivă, o poți face pe un post-it/o bucată de hârtie, ca apoi să începi un Happiness Jar, cum a făcut Elizabeth Gilbert (am povestit și despre asta aici).
Aș putea continua mult și bine, cu obiceiuri care, practicate chiar și 2 minute pe zi, ar avea un efect incredibil asupra ta (exercițiile Kegel și periajul uscat sunt primele care îmi vin în minte, dar sunt convinsă că mai sunt și multe altele).
La modul ideal, ți-aș spune să le practici pe toate din articolul de azi (folosirea SPF-ului nu se negociază dacă ții la sănătatea ta), dar important e să alegi ceva ce răspunde unei nevoie pe care o ai și care se potrivește stilului tău de viață.
Niciuna dintre aceste activități nu presupune cine știe ce efort financiar sau de voință. Iar 2 minute reprezintă 0,13% din ziua ta. Dacă nu ai la dispoziție nici măcar 0,13% dintr-o zi pentru tine, poate vrei să te uiți peste micul ghid de reinventare personală pe care l-am scris și să-ți regândești prioritățile. 🙂
6 Comentarii
Ralu
Mulțumesc!
Nuedepublicatmesajul
P. S. Au scăpat două greșeli: “unul” dintre trucurile (nu “una”) și “cât de des folosești”- cu un singur “i”.
Inoza
Ralu,
Mă bucur dacă ți-au fost de folos informațiile din articol și îți mulțumesc pentru că m-ai atenționat în legătură cu typos de mai sus.
Apreciez tare mult că ai vrut să mă informezi de greșeli în privat (de unde și numele de mai sus, super sweet, haha), dar e ok. Vreau să devenim mai relaxați la ideea că oamenii greșesc, că e firesc și că cel mai important lucru e să recunoască asta și să îți corecteze greșelile, nu să le ascundă. Chiar și la nivel micro, cum sunt niște litere în plus sau în minus sau un dezacord într-un text. 🙂
Ralu
OK
Nu eram sigură dacă se va publica automat și al doilea mesaj sau aveai posibilitatea să oprești apariția sa pe site, dar îmi place deschiderea ta spre normal.
Mihaida
Azi ai făcut (încă) o faptă bună: ne-ai prezentat-o pe Zeița Glucozei. Primele două minute petrecute pe pagina ei de Instagram echivalează cu vizita la nutriționist, așa că de acum încolo chiar că nu mai avem de ce să să dăm vina pe bietul metabolism…
Ana-Maria Nastase
I love Glucose Goddess si ma bucur ca ai scris despre ea!
Totusi e ceva ce nu imi e clar la recomandarea legata de otet – si am observat ca ai interpretat ca mine – ca e bine sa bem o lingurita de otet in apa inainte de masa. Dupa o vreme am citit mai atent si am vazut ca ea zice “a tablespoon” – ceea ce e de fapt o lingura.
Si ca sa fie si mai ambiguu, in spaniola e cucharada, ce pare sa fie lingurita.
♀️
Deci cat otet bem? :)))