*
– Am înţeles: fără cicatrice. Având în vedere că mai am câteva comenzi pentru săptămâna asta, de-a dumneavoastră aş putea să mă ocup abia de luni. Da, cam de azi într-o săptămână. E în regulă aşa?
Îmi simţeam degetele puţin umflate şi sugrumate atât din cauza celor doua inele pe care nu le dădeam jos niciodată cât şi din cauza oboselii acumulate. M-am uitat la mâinile ei în timp ce îşi punea ochelarii în geantă. Avea pe mâna dreaptă trei pistrui mari, o constelaţie, o Centură a lui Orion.
– Ah, şi ca să nu uit, cifra mea norocoasă e opt. Sunt născută pe opt august, în copilărie am crescut opt papagali. Mă gândeam că…Nu ştiu, poate că ar conta. Sunt şi foarte superstiţioasă.
– Bineînţeles. O secundă să notez: opt ci-fră no-ro-coa-să. Voi nota totuşi şi papagalii despre care aţi amintit. Atunci, rămâne să ne întâlnim luni.
După ce am rămas singură în birou, m-am aruncat pe canapea şi cred că am şi aţipit vreun sfert de oră, trezindu-mă la timp pentru următorul client, un tip în jurul vârstei de 50 de ani care mi-a vorbit aproximativ o oră despre…– Tata a dispărut când eu aveam 23 de ani. Nu am făcut facultatea pentru că…pentru că… Părea jenat de subiect şi începu să-şi rupă nervos pieliţa din jurul inelarului. Degetul mare avea sânge închegat pe unghie. Atenţia lui se îndrepta acum către acea bucată de piele care se încăpăţâna să se desprindă. A rupt-o cu dinţii.
– Îi placeau ciupercile? Încercam să-i ofer întrebări ajutătoare, să-l determin să-mi ofere mai multe informaţii, detalii. Părea absent. I-am întins cutia cu şerveţele pentru că rana începuse să sângereze.
– Îi place porumbul. Conserve. Este o fabrică. Doar de la ei cumpăra. Nu-mi amintesc numele. X… . Porumbul şi zmeura pe jumătate coaptă, ca şi mie. Nu îi plac şoarecii şi muzica clasică. Nu a înţeles-o niciodată. Toţi compozitorii i se par demenţi, iar şoarecii dezgustători; şoarecii şi şerpii. Nu îi place senzaţia pe care o simţi atunci când atingi hârtia creponată direct pe piele. Mama împacheta mereu cadourile de Crăciun în hârtie creponată, dar în cutia lui erau întotdeauna fâşii colorate din materiale textile; de cele mai multe ori de satin.
Mă uitam subtil la meşa lui şi nu ştiam cum să-l atenţionez, fără să creez un moment penibil, că e puţin strâmbă. Mi-a surprins privirile şi s-a pipăit jenat, aranjând-o. Am tuşit la fel de încurcată şi am schimbat subiectul.
– Dar poza nu e necesară, am încercat să-i spun, în timp ce-mi întindea un mic album foto scos din buzunar.
– Am stat ieri toată ziua şi nu am reuşit să mă decid asupra pozei, m-a întrerupt puţin tulburat. Ştiţi, nu am mai făcut asta niciodată. Pot să vă las albumul. Când aproximaţi că va fi gata?
Mi-am verificat agenda, iar săptămâna asta lucram deja la două comenzi dintre care una trebuia sa fie gata până luni.
– La sfâr…
– Xadzel! Porumbul, conservele, fabrica! Ăsta e numele!
7 Comentarii
Alex
Well fragmentul mi-a placut foarte mult 🙂 Acum sper diseara sa am timp si liniste cat sa citesc tot textul.
roberta ionescu
Am citit tot pe nerasuflate ,m-a prins ,m-au involburat imaginile ,trairile ..mi-a placut atat de mult..o felicit din suflet si-ti multumesc si tie Ina,pentru bucuria acestei descoperiri.
andreeame
of, se ofera va rog cineva sa ma ia pe genunchi si sa-mi explice sfatos despre ce e vb? ce-am inteles eu: un scriitor se indragosteste de o sculptorita la prima vedere, ea la randul ei se cam indragosteste de el, dar nu apuca sa vorbeasca unul cu celalalt; scriitorul se multumeste cu A, iar “sculptorita” se multumeste cu phoreea. cine spune “Poate că mă vede pe mine stând în prag, aruncându-le o ultimă privire. Dacă nu aş cunoaşte-o, aş spune că doarme, că e fericită stând aşa, cu capul pe umărul lui.” sunt cumva cuvintele lui D? daca da, de ce nu sunt in acelasi paragraf? si cine spune “Curentul izbeşte uşa. Tresar.” – sculptorita?
Diana
As tinde mai degraba spre o MARE bucurie literara, sincer. Felicitari si la si mai mare, Lia! Incantator!
lia
Alex, Roberta si Diana, va multumesc mult pentru aprecieri si cuvinte frumoase >:D<. Andreea, povestea pe scurt arata cam asa: el e scriitor, ea realizeaza phoree. Fiecare, prin ceea ce face, il creaza pe celalalt (o phoree si un personaj literar), dar fara sa se fi cunoscut inca in realitate. Desi suflete pereche (imi displace exprimarea asta, dar nu gasesc pe moment alta), ei isi rateaza momentul (vezi intalnirea lor din cafenea) si fiecare se complace intr-o relatie alaturi de altcineva.
Pe final am incercat o dedublare a ei. Nu e D. cel care vorbeste, e tot ea.
Iti multumesc pentru interes si sper ca acum lucrurile sunt mai clare 🙂
andreeame
multumesc. *me blushing* da, ai dreptate 🙂 e ea dedublata, ca doar tot textul fusese scris exclusiv din perspectiva celor doi.
si o sa ma abtin de la alte intrebari tampitele! 🙂
Madelin
Daca vrea sa scrie si in format tipari, revista de povestiri o asteapta!
http://www.revistadepovestiri.ro/