Mi-am făcut o listă de rezoluții pentru noul an și pentru toți anii ce vor urma. Partea bună? Are un singur punct.
***
Finalul lui 2018 m-a găsit sănătoasă și liniștită, în mijlocul familiei mele, negociind dacă să ne uităm pe Netflix la ‘Bandersnatch’ sau la ‘Roma’ (a câștigat ‘Bandersnatch’).
În restul celor 11 luni și 2 săptămâni din 2018, însă, m-am simțit ca într-o versiune reală a jocului whack-a-mole. Cum ieșeam puțin la suprafață, cum mă trezeam cu un ciocan uriaș în cap. Iar jucătorul nu era doar un campion, ci părea că și-a propus să-și depășească propriul record.
Câteva dintre cele mai mari temeri mi s-au adeverit în 2018. Un membru al familiei mele a fost la un pas de moarte. Am pus capăt unei relații de trei ani, cu un om la care încă țin. Am ajuns iar pe fundul prăpastiei numită depresie. Am dus-o mai rău cu banii decât am dus-o vreodată (când ai zile în care abia te dai jos din pat și uiți să mănânci, e puțintel mai greu *a se citi imposibil* să ai ambiții profesionale, chiar dacă primești oferte de colaborare din plin).
Cu toate astea, am auzit de foarte multe ori anul trecut: ”Wow, ce puternică ești!” de la prieteni și apropiați. În majoritatea cazurilor respingeam respectivul compliment, pentru că nu simțeam că mi se potrivește deloc. Abia într-o ședință de terapie de la finalul anului (din care v-am redat un dialog mai jos), am realizat, de fapt, de ce mă simțeam inconfortabil cu apelativul ”puternică”.
– Foarte multă lume mi-a scris zilele astea și m-a felicitat pentru cât de puternică sunt. Cititori dar și prieteni, care chiar știu prin ce am trecut. Dar eu, sincer, m-am cam săturat să fiu puternică și aș vrea să fiu curajoasă. La mine puterea e, de fapt…
– Rezistență, îndurare…
– Exact, exact! Adică nu mi se pare o chestie de laudă. E prețul pe care îl plătesc pentru că n-am curajul să iau anumite decizii, așa că nu-mi rămâne decât să fiu puternică, să rezist, să îndur. Sigur în situația cu […] nu era o chestiune de curaj, că nu aveam de ales. Dar aia a fost o situație de viață și de moarte, rară. În majoritatea situațiilor… am fost super ”puternică” și apoi am plătit cu o depresie pe care uite ce puternică am dus-o în spate! Nu mi se pare un titlu de glorie să fiu puternică. Aș vrea să am mai mult curaj.
Am înțeles, atunci, în sfârșit, de ce mă simțeam ca o impostoare ori de câte ori cineva apropiat mă lăuda pentru ”puterea” mea. Pentru că operam cu definiții diferite ale termenului. Persoana respectivă se referea la forță, tărie sau energie, iar eu știam că adevărata mea putere era să suport (cu stoicism, ce-i drept) toate situațiile din viața mea care nu-mi făceau bine.
Pentru că una este să fii puternic în fața unei situații grave și neprevăzute, ca un deces sau un accident, și alta e să fii puternic alegând să rămâi într-o căsnicie nefericită, într-un job nepotrivit, într-un loc în care, pe zi ce trece, te simți tot mai mic și tot mai insignifiant.
***
”La sfârșitul zilei, putem suporta mult mai mult decât credem”, a spus la un moment dat pictorița Frida Kahlo.
Și când vine vorba despre a suporta, o cred pe cuvânt pe femeia care a trăit toată viața cu dureri cronice, care a suferit într-o căsnicie nefericită, care a fost operată de numeroase ori la coloană, care și-a pierdut piciorul din cauza unei cangrene, a suferit de sifilis, depresie, anxietate și care și-a petrecut ultimii ani din viață într-un corset de metal, înainte să se sinucidă (oficial, cauza morții a fost un embolism pulmonar, dar în realitate Frida a luat o supradoză de analgezice – era a doua ei tentativă de suicid).
Povestea Fridei este una tragică și ea a avut, într-adevăr, o forță și o tărie de neimaginat, reușind să-și canalizeze durerea în artă. Din fericire, majoritatea dintre noi nu ne confruntăm cu astfel de circumstanțe de viață. Pentru mulți dintre noi, a suporta situații de viață dăunătoare/nefericite este o alegere. Suntem conștienți că stăm în relații nefericite sau abuzive, în job-uri care ne seacă de putere și de bucurie și în numeroase alte circumstanțe de viață care ne lasă epuizați, slabi, deprimați, blocați, neajutorați, șovăielnici, temători, confuzi, fără vlagă și fără rost. Rămânem însă în acele situații fie de teamă, fie din confort, fie din ambele motive.
Fiecare zi și fiecare lună petrecută într-o astfel de circumstanță toxică are un preț, însă. Nu-l plătești pe loc, pentru că atunci te-ar îngrozi enormitatea lui. Dacă țigările s-ar vinde doar en gros și oamenii ar putea cumpăra doar 1000 de pachete de țigări odată sau deloc, majoritatea s-ar lăsa de fumat. Cine are (sau vrea) să dea 20.000 de lei pe țigări?! 20 de lei pe zi, plătiți timp de 2 ani și jumătate, însă, ni se pare perfect în regulă.
Tot la fel, dacă orice situație nefastă pe care o suportăm/acceptăm s-ar solda încă de la primele semnale că nu suntem bine cu o depresie severă sau cu o cădere nervoasă, am ieșit imediat din respectivul context. O starea de oboseală permanentă, probleme cu memoria, tristețea tot mai apăsătoare, dereglări ale somnului, dureri cronice (de cap sau de abdomen) etc., resimțite pe parcursul câtorva ani, însă, ni se par perfect în regulă.
Depresia, de exemplu, nu se declanșează fără niciun motiv, așa cum naiv credeam acum 2 ani. Doar că, de cele mai multe ori, ca să-i găsești și să-i poți smulge rădăcinile, trebuie să te uiți nu în prezent sau în trecutul apropiat, ci în trecutul mediu sau îndepărtat.
Un job în care ai avut un șef abuziv, dar unde te-ai încăpățânat să rămâi (din teamă sau din confort material, nu contează) sau o relație toxică de lungă durată au două ”note de plată”. Una o primești pe loc sub forma stresului, nefericirii, temei, anxietății, durerii. O plătești și crezi că asta a fost tot. Cu cât ești mai ”puternic” și înduri mai multe, cu atât mai mare va fi cea de-a doua ”notă de plată”, care îți va fi livrată când nici nu te aștepți. Că putem îndura mai multe decât credem, e clar. A zis-o și Frida, o știm și noi. Având în vedere prețul final, merită, însă?
***
Sunt puternică de când mă știu, dar în ultimii ani am exagerat, parcă. Am încasat lovitură după lovitură și abuz după abuz fără să crâcnesc și am plătit fiecare notă în parte. Atunci când mi-a venit a doua notă de plată, însă, aia mare, am rămas perplexă. Acolo erau înșirate, ca într-o adevărată anti-orgie, tot ce consumasem fără să realizez: șampanie Stimă de Sine servită în pahare de argint, cocktailul exorbitant Liniște sufletească, din care am făcut cinste întregului club, shot-uri de Înțelegere, Răbdare, Altruism. Au curs toate în valuri, pe ritmuri amețitoare, până când m-am trezit singură pe ringul de dans, cu nota de plată în mână și nimic în buzunar.
Nu fiți ca mine. Spuneți stop, opriți muzica și plecați acasă. Nu mai fiți cei care plătesc toate paharele sparte (știu că în varianta originală era ”oalele”, dar de dragul analogiei work with me people). Nu mai rezistați acolo unde nu vă e bine. N-o să aveți cu ce achita nota de plată în urma dezastrului și o să ajungeți să vă luați credit de la Banca Nefericire sau Depresie (după caz) pe următorii 3-5-10 ani.
Eu, una, am terminat-o cu dovezile de putere și cu excesele de rezistență. Îi las pe alții să se bată pentru titlul de ”Stoicul Anului”. Am hotărât, în sfârșit, că nu mai vreau să fiu puternică. Vreau să fiu curajoasă.
23 Comentarii
Anca
Imi pare rau pentru ca ai trecut prin atatea situatii dificile. Nu imi pot imagina cat de greu ti-a fost. Sa stii ca 2018 a fost si pentru mine si pentru multi altii un an nasol, cu intamplari nefericite una dupa alta. Cred ca a fost ceva in aer care sa ne provoace si sa ne testeze limitele sau ceva de genul.
Eu intotdeauna m-am gandit la tine ca la o persoana curajoasa pentru ca, cel putin din ce reiese de pe blog, ai cautat mereu sa-ti faci viata asa cum iti place. Nu te-ai ingropat intr-o corporatie sau intr-o relatie confortabila, calatoresti, te implici in tot felul de proiecte interesante, scrii pe blog cu succes, ai publicat o carte, lucrezi la a doua (sper). Chiar sunt curioasa cum ar arata in viziunea ta o Ina curajoasa. Cum ti-ar placea sa fii si ce ti-ai dori sa faci, dar nu ai curajul?
Inoza
Dragă Anca,
Să-mi spui că nu-ți poți imagina ce greu mi-a fost mă face să mă simt groaznic de prost. Mai ales când știu cum a fost 2018 pentru tine! *Eu* nu-mi pot imagina cum ai reușit să treci peste toate și să închei anul atât de optimistă. Ești extraordinară! A fost un an urât pentru mulți, am concluzionat după mesajele pe care le-am primit – bine că s-a terminat (sau bine că avem noi iluzia că s-a terminat ceva și a început altceva, grație construcției sociale care este măsurarea timpului în ani :)) ).
Nu știu cum ar arăta o Ina curajoasă. 🙂 Pot să-ți spun ce ar fi făcut până acum, însă. Ar fi făcut un vlog în 2015 și un podcast în 2017. Ar fi acceptat mai multe proiecte pe care le-a respins crezând că she doesn’t have what it takes (turns out, she did). Ar fi stat cu cel puțin 2/3 mai puțin la majoritatea job-urilor pe care le-a avut. Nu-ți mai zic de viața personală, că nu mă mai opresc. :))
O Ina curajoasă în 2019 și-ar face un podcast (de video content încă n-am curaj 😀 ), ar face live-uri pe Insta și FB, ar încerca (măcar o dată) stand-up comedy (o să mor cu asta de gât – o să-mi scrie pe lespede ”here lies a sit-down comic =)) ), poate și-ar publica niște lucrări pe Saatchi Art.
Când le scriu, par niște chestii atât de mărunte și de doable. :)) Hai să ne recitim în feed-ul ăsta anul viitor pe vremea asta, să vedem cât curaj am avut, after all. 😀
Dana
Mult curaj, Ina! :*
Inoza
Mulțumesc mult, Dana! >:D<
Roxana Cretulescu
Am regasit pe cineva drag in textul tau. Am inteles mai bine perspectiva sa, dupa ce l-am citit si iti multumesc pentru asta, pentru ca ne deschizi ochii si pui probleme reale, cu care putem rezona. Problema e ca viata (dar si noi) ne pune mereu in circumstante in care e necesar sa ne dovedim puterea. Curajul, insa, tine exclusiv de noi si ne marcheaza mai putin decat o face puterea, uneori chiar nu mai are loc de ea. Csf…
Inoza
Roxana, mă bucur dacă textul te-a ajutat să înțelegi și o altă perspectivă. 🙂
Cât despre ce spui în partea a doua, cred că e diferența aia dintre situațiile de viață asupra cărora n-avem niciun control (moarte, accidente, îmbolnăviri etc.) și cele pe care le putem controla (relații cu iubit/prieteni/familie/prieteni, job etc.). Într-adevăr, într-o situație din prima categorie nu poți decât să fii puternic (fie înțeles ca rezistență, fie ca tărie, fie ambele). În cea de-a doua situație, însă, ai de ales. Nu-ți poți schimba părinții, de exemplu, dar poți alege să te raportezi diferit la ei, poți să faci terapie, poți să îi elimini complet din viața ta (dacă situația e atât de gravă) sau poți să-i ierți și să te împaci cu ei, de exemplu. Dar să ieși dintr-un cerc vicios de nefericire îți trebuie curaj, mai mult decât putere. Eu despre asta am scris.
Ana-Maria Popescu
Te admir pentru curajul de a discuta deschis despre astfel de subiecte.
Te îmbrățișez!
Ana-Maria
Inoza
Mulțumesc mult, Ana-Maria! Te îmbrățișez și eu! 🙂
Maria
M-am obisnuit sa suport cu stoicism,spunand ca si maine e o zi si ca ,poate,va fi mai bine …am suportat si inca suport …o singura data am avut curajul de a iesi si m-am trezit undeva ,in afara cercului dar, pustiu a fost in jurul meu …la momentul respectiv daca as fi avut un singur om care sa-mi spuna mergi mai departe pe drumul acesta as fi ramas curajoasa …dar din nefericire nu am avut pe nimeni 🙂 Curajul tine de propria persoana ,dar si de oamenii de care esti inconjurat,de sprijinul moral pe care ti-l pot da….de intelegerea familiei,de sprijinul ei..asa cred eu ..
Iti doresc din suflet sa ai mult curaj ca sa poti face alegerile pe care ti le doresti,Ina!.Curaj si incredere !.
Inoza
Maria, îmi pare nespus de rău că n-ai avut oameni care să te susțină atunci când ai avut mai mare nevoie de ei. 🙁
Ai mare dreptate când spui cât contează cei din jur atunci când vrei să schimbi ceva. Acum realizez că în textul de mai sus pare că am luat decizii singură și că am fost un monument de independență, dar dacă n-aș fi avut suportul necondiționat al celor din jur (familie, prieteni, terapeut) n-aș fi reușit să fac aproape nimic.
Îți mulțumesc mult pentru urare și ți-o întorc, cu speranța ca data viitoare când vrei să părăsești cercul, să ai pe cineva alături. Te îmbrățișez!
Cristina
Nu am reusit sa scriu nimic pana acum pentru ca articolul asta m-a pocnit ca o caramida. Mi-am dat seama ca asa mi-am impus sa fiu si eu mereu – puternica, in loc sa fiu curajoasa. Iti multumesc pentru ca ai scris asta! 🙂
Te imbratisez si iti doresc sa fii curajoasa mereu!
Inoza
Cristina, și eu îți mulțumesc că ți-ai luat timp să-mi scrii. Și sper să schimbi balanța putere/curaj dacă nu-ți servește. 🙂 Îmbrățișare și de la mine!
Alina
M-au rascolit tare randurile tale! Imi pare rau ca ai trecut prin atatea in ultima vreme, adevarul este ca anul 2018 a fost crunt pentru familia mea si toti prietenii nostri. Iti doresc mult curaj, ceea ce imi doresc si mie! La inceputul anului am luat decizia sa merg si eu la psiholog in urma unei depresii care ma macina de ani buni… Te imbratisez si curaj !
Inoza
Alina, decizia de a reîncepe terapia (după o pauză de câțiva ani) în iunie anul trecut e cea mai bună pe care am luat-o în 2018. Te felicit și-ți doresc din inimă să găsești un terapeut potrivit și să reușești să te vindeci!
Te îmbrățișez și eu, ai grijă de tine!
Maria
Wow, a picat la fix postarea ta, din care multe paragrafe mi se potrivesc si mie. Multumesc, Ina! Si mult curaj, tie si noua tuturor!
Inoza
Maria, mă bucur că spui asta. Dacă a picat la fix, înseamnă că erai pregătită s-o citești. 🙂 Curaj să schimbi tot ce trebuie schimbat și să păstrezi tot ce trebuie păstrat!
Diana
Buna 🙂 Iti citesc blogul de cand l-ai relansat, nu mai stiu cum am dat de el. Dar te citesc cu regularitate de atunci, uneori imi iau timp si citesc articole mai vechi de la cele sugerate.:) Felicitari pentru acest blog!
Sper din suflet ca intrebarea mea sa nu fie impertinenta, dar aceeasi intrebare mi-o pun eu in aceasta perioada, dupa o despartire recenta : Voi mai gasi vreodata pe cineva? La fel de … si … cum a fost X?
Frica de singuratate este, cred, una dintre cele mai crunte experiente, poate mai grea decat despartirea in sine. Mi-ar placea sa ne povesesti cum gasesti curajul sa initiezi o despartire cand nu mai ai 20 de ani ,cand balta nu mai are atat de mult peste cum se zice. In special cand, din ce vad eu in jurul meu, lumea isi gaseste iubirea vietii in facultate, se casatoresc dupa finalizarea studiilor si pana la 30 ani au si copii.
Inoza
Bună, Diana!
Îți mulțumesc pentru apreciere și mă bucur dacă îți plac textele mele.
Întrebarea ta nu e impertinentă, doar că abordările noastre diferă destul de mult, cred. Eu știu, deep down inside, că nu voi fi singură niciodată. Am o familie mare, am o a doua familie formată din prieteni fantastici, într-o bună zi îmi propun să am copii, cu sau fără un soț. Și chiar de nu ar fi așa, pe mine nu mă sperie singurătatate, cât mă sperie nefericirea. Asta m-a motivat întotdeauna să ies din relațiile în care nu-mi era bine. Am fost single și ok cu viața mea și am fost în relații în care m-am simțit singură și nefericită. Prefer oricând prima variantă.
Și poate ai dreptate cu lumea care își găsește iubirea în facultate, dar din păcate o să-i vezi pe mulți dintre ei divorțați la 30 și ceva de ani. Cred că sunt norocoși cei care se căsătoresc la 20 și ceva de ani și rămân împreună, pentru că, psihologic vorbind, o astfel de uniune, într-un moment în care tu încă ești în proces de maturizare, nu prea are șanse de durată a la longue. Proverbiala baltă va avea întotdeauna pește și paharul va fi mereu pe jumătate plin, depinde doar cum privești lucrurile.
Narcisa
Ce spui tu aici se leagă mult de ceva la ce mă gândeam de curând. Ce urare le faci oamenilor care trec printr-o perioadă grea? Multă lume spune ‘fii puternic!’ Și o vreme mi s-a părut și mie o urare frumoasă. Dar mi-am dat seama că și eu ca și tine înțelegeam prin asta ‘nu plânge, nu te enerva, put on a brave face’. Și nu mi se mai pare OK.
De acum în colo o să le urez să plângă, să se enerveze, să aibă curajul să simtă ce au de simțit și să meargă mai departe un pic schimbați.
Alina Ioane
Desi poate fi putin ciudat, mie mi-a placut enorm acest articol: https://www.damnearlydays.com/blog/befor-i-die-days.
M-a ajutat sa ma gandesc la 5-6 lucruri pe care vreau neaparat sa le fac in viata… si sa ma motivez sa le fac. Poate te inspira si pe tine, vazand raspunsul tau la cateva comentarii…
Gabita
Felicitari pt. curaj! Am inteles atat de bine randurile tale, deoarece si eu trec acum prin ceva asemanator. Mult succes in tot ceea ce faci!
lidia
Imi amintesc f bine cand am citit textul asta in Ianuarie si am zis: wow, nasol! si ma consolasem cu gandul ca eu sunt intr’o pozitie privilegiata pt ca aveam pe cineva alaturi si stateam confortabil in casa pe care ne’am dorit’o atat de mult. Dar, iata, surpriza dupa sase luni relatia cu ”iubirea vietii mele’ e spre sfarsit, desi tinem inca f mult unul la altul, m’am mutat din casa … Singurul lucru ”bun” este ca am plecat de la job’ul care ma termina din punct de vedere fizic si psihic fara nici o satisfactie de nici un fel doar ca plateam creditul si un wk pe ici pe colo. In fine, vroiam sa am o concluzie la mesajul meu, dar sunt pierduta. E o durere acum pe care, sincer, nu stiu in ce se va transforma. Dar nothing is for granted, din pacate viata parca ne spune din ce in ce mai mult : fii prevazator, stai calm, nu te bucura prea mult ca o sa treaca. In fine, e ceea ce simt acum. Mult curaj, tuturor, avem nevoie!!
Lary
Buna!Vad in tine o persoana puternica…Nu stiu cum sa incep,efectiv ma simt ca o leguma nu stiu ce sa fac sa-mi revin…Ma simt trista,neputincioasa,obosita de tot si de toate…Vreau sa ma angajez si nu am curajul de a face acest pas parca nu mai apartin acestei lumi in care traim.Nu mai am nervi de otel,i-am secatuit energia mamei mele si a familiei.Am ajuns la o varsta in care imi este teama de viitor.Am tot luat antidepresive,dar parca nu ma mai ajuta.Ma bufneste rasul in situatii in care nu este cazul.Mie frica uneori de mine ca plec cu avant sa fac anumite lucruri si apoi intru in carapacea depresiei,a tristetii…Am zile cand sunt plina de viata si zile cand o frica intensa ma paralizeaza.Tot timpul ma simt fara vlaga,fara pofta de viata …Ma enervez foarte repede…incerc din rasputeri sa nu ma enervez dar cu greu in mine se macina niste monstruleti.Nu ma mai simt bine in propria casa,casa parintilor…Vreau sa fiu cea care am fost inainte care ma trezeam optimista,plina de viata …Am tot luat vitamine,efectiv nu stiu ce sa iau ca sa ma motiveze.Iti multumesc ca mi-ai citit postare.