Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu șef de proiect IT care locuiește în suburbiile Parisului, împreună cu soțul și cu cei doi copii.

***

Job: Șef de proiect IT
Domeniu: IT Finanțe
Vârsta: 38 de ani
Locație: Ile de France – Val de Marne (10km de Paris)
Venituri lunare: 2200€ (10.465 lei (+ venitul soțului 3000€). Avem prime anuale amândoi ~ 3 salarii.

Cheltuieli lunare (medie făcută pe 2018, în mare)

Credit imobiliar: 2000€ (9513 lei)
Școala + activitățile copiilor: 200€ (951 lei)
Întreținere (electricitate, internet, apa, telefon): 100€ (475 lei)
Abonamente (spotify, presă): 70€ (333 lei)
Transport: 200€ (951 lei)
Alimentație: 700€ (3330 lei)
Vacanțe: 1300€ (6184 lei)
Hobby-uri + sport: 100€ (475 lei)
Servicii la domiciliu (baby sitter și femeia care ne ajută la curățenie): 400€ (1902 lei)
Haine + cadouri + Amazon: 800€ (3805 lei)

Despre mine:

Am 38 de ani, sunt căsătorită de fix 10 ani (sutem împreună de vreo 15 ani) și locuim în Franța. Avem 2 copii: un băiat de 8 ani (le Grand) și o fată de aproape 6 ani (la Petite).

Suntem angajați amândoi de mulți ani în multinaționale și locuim într-un orășel pe malul Marnei, în suburbiile Parisului.

De la începuturile noastre ca cuplu, eu și soțul meu am pus banii la comun (e ușor să faci asta când veniturile tind spre zero. 🙂 Acum avem un singur cont comun, alegere ce nouă ni se potrivește perfect. Suntem compatibili în felul de a cheltui și de a economisi și ne încurajăm reciproc să cheltuim pentru plăceri personale.

Rezumatul săptămânii mele (cheltuielile soțului nu le am):

LUNI

Trezirea la 6:30 (alarma sunt copiii), soțul pleacă devreme iar eu și copiii luăm micul dejun (rondele de orez + unt de cocos + ciocolată rasă). Pentru gustare le las pe masă câte o bucată de prăjitură făcută ieri și câte un măr.

Plecăm la școală. Școala e la 5 minute de mers pe jos, pe drum ne întâlnim cu prieteni (sau ”dușmani”) și eu socializez un pic cu părinții.

Las copiii și continui drumul spre serviciu (mai am cam 15 min pe jos). Ajung la serviciu, beau o cafea cu lapte cu prietena mea. Plătim cu rândul, azi eu (1.5€ – 7 lei) si vorbim despre vacanțe și copii.

La 12 fix cobor cu o colegă să mâncăm câte o salată și un iaurt cu fructe. (7.5€ – 35 lei) Muncesc și, într-un moment de slăbiciune îmi comand niște adidași pe Sezane (110€ – 523 lei).

Mă uit pe Junique.com ca să comand niște afișe pentru a decora pereții casei, dar nu mă decid, așa că nu comand nimic.

La 17.30 plec de la serviciu. Ajung acasă la 18, copiii se joaca cu ”Patatou”. Patatou (Cartofel) e porecla lui Fatou, bona care îi ia de la școală la 16:30. Fatou e o tânără africancă venită acum 3 luni în Franța, la studii, și e foarte simpatică, are un accent genial. Ne place mult de ea pentru că se joaca cu copiii și nu stă pe telefon.

După 5 minute de crize și reproșuri că viața e dură, îl conving pe cel mare să facem temele. Vine soțul la 18:30 și pleacă cu el la antrenament la hockey. Eu spăl vasele, o pregătesc pe cea mică de culcare și citim niște cărti.

Vin și băieții, culcăm copiii. Soțul se joacă iar eu citesc (Kundera – ”La vie est ailleur”).

Total zi: 119€ (565 lei)

MARȚI

Trezirea pe la 7, soțul pleacă devreme, eu ma ocup de copii. Le fac rapid paste cu lapte și miere și mâncăm.

Plecăm la școală si serviciu. Eu beau un ceai cu prietena mea, muncesc. De obicei marțea la prânz mă duc să alerg, dar azi am prevazută o vizită a cantinei de la școala fetei (sunt reprezentat al părinților la școală și avem diferite acțiuni de genul acesta).

La școală vizitez sălile unde fac copiii activități la prânz și cantina, apoi mănânc cu copiii: entrè salată de cartofi cu ceapă și jambon, felul principal morcovi la abur și miel în sos, apoi brânză camembert cu pâine și, la desert, o tarta cu mere. O îmbrățișez pe cea mică, îl văd un pic și pe băiat și ne facem cu mâna, apoi fug la serviciu.

Vin acasa pe la 18:30, găsesc copiii jucându-se. Facem un pic temele cu cel mare și apoi fac mâncare de linte.

Mâncăm, cel mare exersează un pic la contrabas, le citesc 2 povești și îi pregătim de culcare. Copiii citesc în pat câte 15 min și la 20:30 stingem lumina.

Soțul spală vasele, apoi pleacă la antrenament la hockey și eu rămân acasă și citesc. Mă culc devreme.

Total zi: 0€/ 0 lei

MIERCURI

Miercurile nu lucrez, stau acasă cu copiii pentru că ei nu au școală. Mâncăm câteva tartine de pâine cu brânză și eu beau un ceai.

La 9:15 plecăm la conservator, în centrul orașului: cea mica are balet iar cel mare instrument.

Între timp, eu fac cumpărăturile intre timp: legume și fructe de la piață (16€ – 76 lei) și alte cumpărături într-un magazin bio (42€ – 200 lei). Parcarea ma costa 2€30 (11 lei).

Iau copiii de la cursuri și mergem acasă. Pregătesc prânzul (gnocchi cu Roquefort și cu smochine decongelate la cuptor) și mâncăm. La desert mâncăm pere. Eu fac temele cu cel mare, cea mică se joacă.

La 14:00 plecăm iar, cel mare are cursul de solfegiu și cor (obligatorii dacă vrea să facă instrument). Nu prea îi convine, dar nu are de ales pentru că prezența e obligatorie. În timp ce el e la curs, eu cu cea mica mergem la bibliotecă și ne alegem o groază de cărți amândouă.

Venim acasă; cea mică aude voci în curtea unui coleg de clasa vecin cu noi și se duce la el. Rămâne o oră acolo, timp în care eu gătesc carne de porc la cuptor (decongelată: noi comandăm carnea de la ferme din zona și o congelăm) cu varză de Bruxelles (de la piață). Fac și o prăjitură raw (cu alune de pădure, curmale, unt de cocos, cacao, banane și fructe de pădure, pe deasupra).

Mă duc să îl iau pe cel mare de la muzică, o iau și pe cea mică de la vecină, vine și prietenul ei la noi. Le dau prăjitura raw la gustare: băiatului meu îi place, ceilalți doi îmi zic că e super bizară prăjitura mea și nu mănâncă. 🙂

Copiii ies apoi pe stradă să se joace cu încă 2 fetițe vecine, iar eu spăl vasele și termin de pregătit cina. Vine si soțul, mâncăm, ca de obicei, la 19:00 și apoi citim un pic. Copiii sunt în pat la 20:00 și citesc pana la 20:30.

Eu sunt înscrisă într-o asociație și miercuri seara ne adunam mai multe fete ca să facem croitorie. Fiecare vine cu mașina ei de cusut, materialele ei și proiectele ei și lucrăm împreună. În prezent eu lucrez la o husă pentru un puf din camera băiatului. Mă întorc foarte târziu acasă, la 23:30 și mă culc direct.

Total zi: 60,3€ (287 lei)

JOI

Ne trezim, mâncăm sandvișuri de pâine cu carne rămasă de aseară și castraveți. Pentru gustare le las câte o pară și câte 2 biscuiți.

Plecăm la școală și la serviciu. Beau o cafea (1.50€ – 7 lei). La prânz mă duc la cosmetica (28€ – 133 lei), trec prin Auchan să fac niște cumpărături (45€ – 214 lei) și apoi mănânc cu o colegă o salata (6€ – 28 lei).

Vin acasă la 18, găsesc copiii jucându-se afara. Le fac rapid o omletă cu roșii, avocado și ardei și le dau să mănânce. La desert, fructe de pădure.

Vine și soțul la 18:45 și pleacă cu ei la antrenament. Spăl vasele și mă uit la televizor. Ei ajung acasă târziu, pe la 21:30 (așa e joi), îi pregătim de culcare și la 22 dorm.

Total zi: 52,5€ (249 lei)

VINERI

Vinerea lucrez de acasă. Azi lucrează și soțul tot de acasă, așa că luam micul dejun în familie: tartine cu unt și gem. El duce copiii la școală, eu plec la un jogging de 40 minute.

La prânz ieșim amândoi la un bistro de lângă casă, unde mâncăm o mâncare portugheză de pește cu legume și un mousse de ciocolata la desert (25€ – 118 lei).

La 16:30 soțul ia copiii de la școală iar la 18:30 duc eu copiii la piscina o oră, pentru că le-am promis. (9€ – 43 lei)

Pentru cină, soțul a pregătit cartofi prăjiți cu carne de vită.

Total zi: 34€ (161 lei)

SÂMBĂTĂ

Mic dejun: cereale cu lapte. De dimineață, soțul pleacă la o tură mai sportivă cu bicicleta. Eu rămân cu copiii, facem temele și ne jucăm puțin.

Pregătesc niște vinete și niște fasole făcăluită (bătută) si niște muffins sărate cu resturi de carne, brânză și roșii, iar copiii se uită la desene animate.

Mâncăm în grabă și soțul pleacă cu cel mare la un turneu de hockey care le va mânca tot weekendul. Eu fac o siesta scurtă și apoi plec cu cea mică pe la magazine.

Cumpărăm un cadou pentru un nepoțel care a venit pe lume zilele astea 🙂 (50€ – 239 lei), plătim amendă de staționare 17€ (81 lei). 🙁 Apoi mergem la un salon de ceai cu un grup de mămici de la școală, cu care ne organizăm să ieșim o dată pe lună. Parcarea costă 2.5€ (12 lei) și consumația 6€ (28 lei).

Seara mâncăm resturi și niște paste făcute rapid, plus fructe.

Total zi: 75,5€ (360 lei)

DUMINICĂ

Băieții pleacă la hockey de dimineață, înainte ca eu și cea mică să ne trezim. Ne trezim pe la 7, mâncăm micul dejun (tartine) apoi cea mică se joaca și eu fac un pic ordine.

La 9 vine o mămică a unei prietene să o ia pe cea mică la ziua unui băiețel. Eu profit și mă duc să alerg un tur mai mare, de o oră, mai ales că e frumos afara. Apoi gătesc orez cu fructe de mare și muffins cu ciocolată și citesc. La prânz mă sună mama prietenei fetiței, să mă întrebe dacă o mai las pe cea mica cu ele, că fetele vor să mănânce împreună. E ok pentru mine, așa că mănânc singură.

Pe la 15 mămica îmi aduce fetele, pentru că o invităm la noi pe prietenă. Plecăm la plimbare în parcul floral (autobuzul costă 6€ – 28 lei). Acolo ne întâlnim cu 2 prietene de-ale mele, românce, cu băiețeii lor. Stăm până se închide parcul, pe la 17:30. Apoi mergem la o terasă, unde vine mai târziu și soțul cu băiatul, care a terminat între timp turneul de hockey. Bem: eu un mojito și soțul o bere, pentru că e cald afară și ne e dor de vară iar copiii mănâncă înghețată (15€ – 71 lei).

Ajungem acasă târziu și mâncăm orezul cu fructe de mare. Culcăm copiii și eu și soțul ne uităm la un episod ‘This Is Us’, pentru că aveam chef de ceva ușurel. 🙂

Total zi: 21€ (99 lei)

***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.