Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o data scientist care locuiește într-un orășel la o oră de Londra, împreună cu prietenul ei și cățelul lor, G. Spune că săptămâna cât a ținut Money Diary a ajutat-o să ia câteva decizii bune de lifestyle. 🙂

***

Job: Data Scientist
Industrie: Finanțe
Vârstă: 31 de ani
Locație: Londra
Salariu: 3700 lire sterline (19.500 lei)

Cheltuielile lunare

Credit ipotecar: 500 lire (2636 lei)
Pensie privată: 400 lire (2109 lei)
Întreținere, apă, electricitate, internet: 150 lire (791 lei)
Curățenie: 55 lire (290 lei)
Dog walker: 130 lire (685 lei)
Asigurare câine: 8 lire (42 lei)
Asigurare medicală privată: 50 lire (263 lei)
Asigurare de muncă: 20 lire (105 lei)
Netflix (plătesc pentru toată familia, 4 conturi): 10 lire (52 lei)
Telefon: 12 lire (63 lei)
Sală: 183 lire (965 lei)
Amazon Prime: 8 lire (42 lei)
Tren: 420 lire (2214 lei)
Metrou: 58 lire (305 lei)

Economii cca 14.000 lire, în diverse conturi și valute diferite.

Despre mine

Sunt Data Scientist, lucrez în Londra în domeniul finanțelor, la o firmă de wealth management. De un an de zile locuiesc într-un orășel pe coasta de sud, la o oră de Londra. Merg la birou 2-3 zile pe săptămână, iar restul timpului lucrez de acasă. Locuiesc împreuna cu prietenul meu, M., și cățelul nostru, G.

MARȚI

6-7: Mă trezesc la 6 dimineața fiindcă azi lucrez în Londra. În drum spre tren mă opresc să îmi iau o cafea de la locul meu preferat, Small Batch Coffee Shop, o cafenea locală. Începe bine jurnalul, cafeaua e gratis pentru că am adunat 9 ștampile pe cardul de loialitate.

7-8: Biletul de tren spre Londra e 35.50 GBP (187 lei). Pe tren (călătoria durează o oră) citesc ”Idiotul”, o carte cu care mă chinuiesc de ceva vreme și The Economist, la care sunt abonată și pe care nu apuc să o citesc în întregime în weekend. Ajung în Londra, plătesc metroul spre birou (2.40 GBP – 12 lei) și îmi pun podcastul ”This American Life” în căști, pentru că pe metrou e aglomerație, nu e loc de stat jos sau de citit.

8-12: Ajung la birou la 8, mănânc micul dejun pregătit de acasă (lapte de ovăz, banană și nuci), dar pe la 11 mi se face foame iar și îmi iau un snack de la cafeneau din birou, triunghi de somon cu orez (1.75 GBP – 9 lei).

12-13: La prânz fug spre sală, unde am o ședința de 20 de minute cu un antrenor personal. Mă chinuiesc de ceva vreme să-mi intru în formă, însă 20 minute de 2 ori pe săptămâna nu e de ajuns. Tot la prânz mănânc o salată adusă de acasă.

13-19: După amiaza trece fără evenimente: muncă, mailuri, întâlniri. Aștept cu nerăbdare să termin ziua.

La 16 mă întâlnesc cu o prietenă. Mergem împreună la un ceai și o prăjitură negresă (12 GBP – 63 lei), apoi, pentru că e o seară frumoasă, ne plimbăm câteva ore pe canal și pe la 19 încerc să merg spre gară (autobuz 1.5 GBP – 8 lei + metrou 2.40 GBP – 12 lei).

19- 20: Pe tren în drum spre casă mi se face foame iar și îmi cumpăr sushi de la Wasabi (5.10 GBP – 26 lei)

20-23: Acasă îmi cumpăr 3 cărți de pe Amazon scrise de autori argentinieni (merg în Argentina în august și vreau să fiu inspirată): 8.90 GBP (47 lei). Termin de lipit/reparat un ceainic spart cu un kit kinsugi, dar iese ca naiba, nu arată delicat ca în poze.

Înainte de culcare încerc, fără succes, să îmi conving cățelul să se joace cu o jucărie inteligentă pe care o cumpărasem mai demult. Not the smartest cookie in the jar.

Total: 69.55 GBP (364 lei)

MIERCURI

7-8: Miercurea lucrez de acasă de obicei, așa că alarmă e setată mai târziu (8-9). Mă trezesc în schimb la 7 pentru că M. își caută o haină de ploaie. Afară plouă torențial și el merge cu bicicletă la birou. Îl ajut la căutări.

8-9: Micul dejun e haotic pentru că sunt încă adormită: brânză Philadelphia, fructe de pădure congelate, cafea și pui la cuptor. Hrănesc și cățelul, G., și mă bucur că a fost deja la plimbarea de dimineață până să mă trezesc eu.

9-11: Primul lucru pe care îl fac când mă așez la birou e să mă uit pe net după o haină de ploaie. Decid însă că sunt prea scumpe și cumpăr, în schimb, o geantă de voiaj pentru M., identică cu una pe care o am eu de vreo 10 ani de la Helly Hansen (40 GBP – 211 lei). Din nou pentru Argentina, să avem la fel. Câteva ore mai târziu, în pauza de muncă, mă răzgândesc și adaug și o haine de ploaie, galbenă, tot Helly Hansen (27 GBP – 142 lei). I just love that brand. Tot în pauză mă uit după meditatori de spaniolă online.

12-14: La prânz duc cățelul în parc, stăm o ora la soare și mă întâlnesc cu mama lui M., la o cafea.

14-17: După amiaza o petrec făcând muncă administrativă (destul de ineficient) și mai ies o dată cu G. în parc, spre seară. Ne oprim la supermarket să iau mâncare (17 GBP – 89 lei).

17- 21: În sfârșit, după 17 îmi crește productivitatea și pot lucra în liniște. Mă opresc să fac o salată, o mănânc în grabă și continui muncă până la 9 seara.

22-23: Pregătesc mâncarea pentru a două zi la muncă, cumpăr biletele de tren, fac puțin sport și mă pregătesc de culcare.

Total : 84 GBP (442 lei)

JOI

7-9: Mă trezesc târziu și obosită, la 7. Pierd deja 2 trenuri spre Londra și iau trenul aglomerat, de la 7:27 (35.50 GBP – 187 lei). Îhh, o să fie o zi tare lungă. Pe tren încerc machiajul meu nou cu highlight contour, apoi verific câteva haine pe ebay și mă apuc iar de ”Idiotul”. Greu se mai citește! Mă tot gândesc că ar trebui să îmi fac programare la cosmetică, pentru că față mea arată oribil. Noroc că am reușit să îmi iau un latte din gară (2.75 GBP – 14 lei și 2.40 GBP metroul – 12 lei).

9-12: La birou verific calendarul: întâlniri până la 12. Îmi iau micul dejun de acasă și ceai gratis de la birou și mă pregătesc mintal pentru câteva ore dificile.

12-14: La 12 fug la sală, din nou 20 de minute cu antrenorul personal, și apoi mănânc prânzul de acasă (tortellini cu salată). Mmmm!

14-18: O după-amiază luuuungă, fără niciun ban cheltuit pe prostii, doar 3 GBP (15 lei) taxe poștale pentru un colet Ebay pe care l-am vândut mai demult și trebuia să îl livrez.

18-20: Plec târziu de la birou (2.40 GBP metroul – 12 lei), așa că nu mai iau trenul expres spre casă. Din gara îmi cumpăr un scotch egg – 2 GBP – 10 lei (n.red: ou fiert tare, îmbrăcat în carne, dat prin pesmet și prăjit) și planific să citesc despre ”information value” și ”entropy theory”, fiindcă un consultant m-a făcut să mă simt tare mică și prostuță la birou că nu folosesc conceptele astea zi de zi (who does?!?). Probabil voi adormi. Într-adevăr, adorm după 20 de minute de browsing pe telefon.

20-23: Acasă îl scot pe G. în parc la plimbare, pregătesc cina (pâine cu maia homemade și brânză – mmm!) și avem o sesiune de duș și aranjat cățelul. În pat, înainte de culcare, verific niște haine online dar adorm fără să comand nimic, cu telefonul în mâna.

Total: 48.05 GBP (250 lei)

VINERI

8-10: Mă trezesc la 8.30 și mă enervez instant pe mine că trebuia să fiu trează mult mai devreme. Pentru că azi am o grămadă de chestii de făcut și casa e întoarsă cu susul în jos, decid că primul lucru pe care trebuie să îl fac e să mă sustrag din mediul meu.

Îl iau pe G., cățelul, cu mine și mergem la o cafenea să îmi beau cafeaua într-un loc curat (acasă în bucătărie nu aș fi avut loc) și să iau micul dejun (oricum nu am nimic de mâncare în casă). Iau și ”Idiotul” cu mine, sunt hotărâtă să-l termin.. Poate nu a fost o idee așa de bună să îl iau pe G. cu mine, pentru că se oprește în drum la fiecare floare. Îmi ia de 2 ori mai mult să ajung la cafenea (7.70 GBP – 40 lei).

10-11: Mă întorc înapoi pe la 10, uit de întâlnirile mele de dimineață, dar ajung înapoi fix la timp pentru un call. Pfew! Verific mailul și plătesc prima ședința de spaniolă (23.99 GBP – 126 lei). După întâlniri, sun veterinarul să duc cățelul pentru că merge șchiopătând. Bietul băiat!

11-13 Urmează un conference call de 3 ore, în care, evident, încerc să multi-task: să ascult, să lucrez, să contribui la conversație și în jurul lui 12 să și merg spre fizioterapie (mă doare spatele). Mă simt ca un super erou.

13: Înapoi spre casă de la fizio, mă opresc la supermarket și cumpăr bere, lapte, ouă. Îmi iau și niște biscuiți să mănânc pe drum (13 GBP – 68 lei).

14-15: Acasă, plătesc online pentru un workshop de respirație corectă de luni la birou (5 GBP – 26 lei) și comand un uber să îl duc pe G la veterinar (nu am timp să ajung la programare dacă aș merge pe jos). Mă costă 7.92 GBP uberul (41 lei) plus 15 GBP veterinarul (79 lei). G. e okay, trebuie doar să evite plaja o perioadă. Mergem pe jos înapoi acasă și ne ia o grămadă pentru că, din nou, fiecare floare trebuie mirosită. Hmmm.

15 -17: Înapoi acasă, deschid diversele colete comandate mai demult: The Body Shop (miroase divin!) și niște jucării pentru copiii surorii mele. Mă așez să mănânc ceva mai consistent decât biscuiți. Aleg din nou tortellini cu salată și îmi pun și un video despre information entrophy să mă lămuresc cum e treaba. Uneori, la muncă, sufăr de sindromul impostorului și cred că nimic din ce fac nu e bine.

Îmi blochez calendarul după amiază să mai lucrez la prezentări, mailuri etc. etc. Încerc să închei săptămâna și să termin tot (îmi mai rămân câteva chestii pe săptămâna viitoare). Între timp vine M. de la muncă și mergem în parc să vorbim de ziua noastră și să plimbam cățelul.

17-19: M. mai rămâne în parc, eu am o ședință la un masaj de relaxare (0 GBP că era book-uit și plătit cu câteva săptămâni înainte). Când mă întorc acasă mâncăm pâine cu maia, avocado și ouă.

20-22: Fiind vineri seara, ieșim în oraș la drinks, eu am chef de cocktailuri. Încercăm câteva baruri, ne bucurăm de happy hour, în final e 40 GBP drinks (211 lei) și free tapas. Plătește M din banii dați de mătușa lui pentru casă noastră nouă, deci 0 GBP.

În drum spre casă ne oprim la supermarket: eu îmi iau înghețată, M cookies (2.75 GBP – 14 lei, plătește M.).

22-01: Încep să fac ordine în casă, mă pregătesc să vină sora mea la mine să stea câteva zile și încerc să fie cât mai primitoare. Trebuie oricum să stau până la 1 noaptea până vine ea.

01-03: Vine Uberul pentru sora mea, plătesc eu (5.35 GBP – 28 lei). O zi lungă.

Total: 77.96 GBP (408 lei)

SÂMBĂTĂ

9-11: În sfârșit, sâmbătă! Mă trezesc la ora 9, pentru că plânge G., care vrea atenție. Mă trezesc eu, sora mea, M., toată casă e în picioare. Grozav. Fac cafea să o luăm în parc cu noi. G aleargă fericit, noi stăm pe bancă la soare. O dimineață leneșă.

12-13: Mergem să luăm micul dejun/brunch, classic English breakfast, plătește M., nu știu cât e. Eu sunt fericită că e sâmbătă și e soare.

13-17: Mergem să bem bubble tea (4 GBP – 21 lei), pentru că mi se face poftă și eu & sora mea mergem prin oraș să facem chestii turistice. Luăm magazinele la rând. După câteva ore bune de mers, ne oprim la un restaurant italian, pentru înghețată (3.90 GBP – 20 lei) și la supermarket pentru esențiale (8 GBP – 42 lei).

18-21: Seara ieșim la un restaurant japonez, pentru cel mai bun ramen din lume (25 GBP – 131 lei).

22-23: Încerc să merg pe jos cât mai mult, să fac 15K pași pentru o aplicație de fitness pe care am instalat-o. Bietul G, îl scot la plimbare la miezul nopții să îmi ating targetul de mers înainte de 12 noaptea.

Total : 40,9 GBP (214 lei)

DUMINICĂ

09-10: Mă trezesc târziu iar, dar e okay, e duminică. Micul dejun constă în cafea, căpșuni și frișcă. Glamorous life.

12-17: Lăsăm cățelul la mama lui M., luăm mașina și mergem la o rezervație naturală din afară orașului, pe coastă. E o zi minunată și ne lungim leneși la soare. Luăm prânzul acolo, cartofi copți și supă (14 GBP – 73 lei).

18- 20: Seara comandăm fish and chips (10 GBP – 52 lei) și stăm acasă, uitându-ne la un episod din Poirot, care a fost filmat pe plaja unde am fost.

21-23 Aproape de 12 noapte îl scot pe G în parc, încercând să fac cei 15k pași pentru competiția mea de mers.

Total: 24 GBP (125 lei)

LUNI

6-7: Mă trezesc la 6 dimineața, pregătită de muncă în Londra. Micul dejun constă în 3 clementine și o banană, nu chiar mic dejunul campionilor. Bietul G. are stomacul supărat și e mega sensibil de dimineață. Îi scriu tipului care îl plimbă ziua să îl informez că nu o să fie cel mai activ azi.

7-8: Reușesc să iau trenul spre Londra la 7 și adorm citind ”Idiotul”. O să termin și eu cartea asta cândva (tren 35.50 GBP – 187 lei, cafea 2.90 GBP – 15 lei).

8-12: Ajung la birou și aflăm că nu mai avem acces la cafea gratis. E, practic, evenimentul zilei, care are prioritate în fața oricărei alte discuții. Cum o să supraviețuim?

Toată dimineață am întâlniri, e dificil să mă concentrez pe muncă dacă la fiecare 30 de minute trebuie să fiu întreruptă.

12-14 La prânz mă văd cu o prietenă, îmi cumpăr thai chicken rice bowl de la Itsu (6.90 GBP – 36 lei) și mergem împreună la workshopul de respirație. Nu învățăm mare lucru acolo decât că trebuie să ne lipim gură cu bandă adezivă noaptea, să nu respirăm pe ea.

15-17: Pe la 15 merg la sală cu antrenorul personal și fac 20 de minute de cardio. După sală mi se face foame și îmi iau din coșul de fructe de la birou o banană și o clementină.

17 -20: Plec să mă întâlnesc cu sora mea la cină, undeva pe lângă birou (7.90 GBP – 41 lei). Ne lungim la povești și luăm trenul spre casă destul de târziu (metrou – 6.60 GBP – 34 lei). Ajungem înapoi la 10 seară.

22- 24 Mă opresc la supermarket în drum spre casă pentru că M. a dat comandă de dulciuri. Iau gogoși, ciocolată și înghețată (4.70 GBP – 24 lei). Acasă mă joc cu cățelul un pic, mănânc din prostiile cumpărate și mai verific niște magazine online, dar nu cumpăr nimic încă, aștept reducerile.

Total: 64.5 GBP (337 lei)

***

Cum încerc sa fiu chibzuită financiar?

În primul rând, haine nu cumpăr la preț întreg. Am lucrat o perioada în pricing în retail și știu că dacă aștept câteva săptămâni, scade prețul.

Încerc să economisesc bani și încerc să diversific investițiile. Aloc bani în contul de economii, dar și în conturi de investiții.

Ce am învățat din experiența Money Diaries? O să anulez, probabil, câteva servicii lunare (Amazon Prime și sala). Citind, mi-am dat seama că antrenorul personal nu îmi aduce bucurie în viață și e un stres în mijlocul zilei.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.