Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta nu facem cunoștință cu cineva nou, ci ne reîntâlnim cu o cititoare care a mai ținut un Money Diary anul trecut, dar a cărei viață s-a schimbat semnificativ de atunci. Dar o las pe ea să vă povestească. 🙂

***

A lot can change in a year.

În aprilie 2018 scriam primul meu Money Diary pe blogul Inei. Munceam destul de mult, înlocuiam informal o persoană care a plecat din companie cam de 7-8 luni și speram să pot obține acel rol. Nu s-a întâmplat. Mi s-a mulțumit și mi s-a prezentat un domn care urma să ocupe acea poziție și pe care l-am ajutat să se pună la punct cu ce era nevoie, el provenind din altă industrie. Ne înțelegem bine, ceea ce pentru echilibrul general al lucrurilor e ok.

Când scriam primul Money Diary locuiam deja de doi ani și ceva cu prietenul meu de atunci, crezând că pasul următor ar fi acela de a avea copii. Well… nici asta nu s-a întâmplat. Țin minte că în săptămâna în care ne-am despărțit o colegă m-a întrebat “Dar de ce? Tu nu știi că e o junglă în dating în perioada asta?” M-am simțit ca și cum nu fusesem la curent că piață imobiliară era sus , iar eu “vândusem” sub standard . De fapt, adevărul e că nu prea conta – relația dintre doi oameni e un pic mai complexă decât atât.

Pentru a complica un pic lucrurile, toamna trecută, la câteva zile după despărțire, am scris un eseu cu care am câștigat o bursă pentru un MBA britanic. Apoi am primit și vestea unui program de dezvoltare pe care urma să mi-l ofere compania pentru care lucrez. Poate că era vremea pentru a învață. Let’s go with the flow, mi-am zis.

Iar pentru a complică lucrurile și mai mult, în martie anul acesta mi s-a oferit, de pe-o zi pe alta, opțiunea de a lucra timp de șase luni în Germania, la sediul companiei. Știam că e o ocazie bună pentru a-mi da seama dacă aș fi compatibilă cu ideea de a trăi în altă țară. Proiectul era pe perioada determinată, deci pe de o parte știam că ar fi posibil să mi se ofere șansă să rămân, iar dacă nu îmi va plăcea, mă voi putea întoarce. Fast forward cinci luni, iar în prezent îmi împart timpul între Germania (în timpul săptămânii) și România (unele weekend-uri), respectiv Cluj și UK (alte weekend-uri).

Job: Consilier juridic senior
Domeniu: Energie
Vârstă: 33 de ani
Locație: Dortmund / București
Salariu lunar: 10.500 lei + 1000 lei (part time)
Diurnă delegații internaționale / lună: aprox. 3000 lei
Prime /bonusuri anuale: aprox. 30.000 lei

Cheltuieli lunare

Benzină: aprox. 250 lei. În Money Diary-ul de anul trecut scriam că mașinuța mea veche trebuia schimbată. Ceea ce s-a și întâmplat: am cumparat tot un VW, din 2016, cu 11,350 EUR. Dacă prețul vi se pare un pic ciudat (cei 50 EUR) este din cauza faptului că am tot negociat până când tipul de la reprezentanță a zis că mai are un pic și pune bani de la el. Iar după aceea am mai negociat încă un pic. 😊 În perioada aceasta cheltuielile cu benzina sunt însă mai mici, deoarece stau destul de puțin timp în București.
Întreținere: 220 lei (apă, îngrijirea spațiilor comune, pază) + 160 lei (abonament consum mediu gaz+electricitate)
Telefon: 70 lei
Internet: 70 lei
Mâncare pentru acasă: aprox. 500 lei / lună, însă nu este relevant deoarece îmi petrec în București doar unele weekend-uri
Donații: 2 euro sms Magic Home, 50 lei virament bancar Safari Ya Upendo
Mani/Pedi: aprox. 300 lei
Cosmetică: aprox. 150
Coafor: aprox. 600 lei
Masaj: 150 lei
Produse de îngrijire, cosmetice, parfumuri: aprox. 600 lei
Cărți/reviste: aprox. 500 lei (am făcut o medie ținând cont de cărțile cumpărate pentru MBA și cele “pentru mine”)
Curățenie: 300 lei
Pensie privată pilon III:contribuție proprie 250 lei (suplimentată de companie)

Obs. 1: Dețin un apartament cu 2 camere pe care l-am luat din economii și credit (pe care l-am inchis în 2016). Sper ca în cel mult doi ani să reușesc să îmi vând apartamentul și să cumpăr unul mai spațios, poziționat mai aproape de biroul meu din București.

Obs. 2: Față de anul trecut, când scriam că prefer să fac singură curățenie în apartament și că găteam uneori acasă, acum acest lucru nu mai este posibil. Ar fi păcat ca cele două zile pe săptămână petrecute acasă, în București, să fie ocupate cu gătit și curățenie, nu?

LUNI

În Germania locuiesc la un hotel situat la aproximativ 10 minute de mers pe jos de sediul firmei. Are un stil minimalist și mă simt bine în el, iar în plus are un mic dejun variat și bun, inclus în prețul cazării.

După ce mă trezesc beau apă, stau un pic în pat și ascult muzică. Îmi permit asta în general pentru că mă trezesc foarte devreme, fiind matinală. Apoi un pic de stretching, mă pregătesc și cobor să mănânc. Omletă cu ciuperci și zucchini, plus o salată.

La prânz mănânc întotdeauna la restaurantul din sediul firmei. Mâncarea este parțial subvenționată și costă doar 4 EUR. Plata se face printr-un card pe care trebuie să mi-l încarc din când în când, dar acum nu e cazul pentru că e deja încărcat. Am mâncat pui cu legume la wok și o salată.

După birou ies cu o colegă în oraș. În timp ce îmi povestește despre vacanța din care tocmai s-a întors mă gândesc cât de diferite suntem din punct de vedere financiar, ea provenind dintr-una din familiile cele mai înstărite din Polonia. Cred că e inedit să știi că orice s-ar întâmpla în cariera ta, în cel mai rău caz, vei fi moștenitoarea unei averi. Partea mea din notă + bacșiș a fost 17 EUR – 80 lei (salată cu creveți și o apă plată)

Total: 17 EUR (80 lei)

MARȚI

Azi la micul dejun am mâncat pancakes cu sirop de arțar. Știu, nu foarte nutritiv. Dar există zile care “cer” așa ceva.

Ajunsă la birou realizez că A., colegul meu din Austria, poartă aceleași haine ca și ziua precedentă. Rămăsese la birou toată noaptea pentru a încheia o negociere și pentru a pregăti actele care trebuiau semnate azi. Oscilez între a-l compătimi și a mă gândi că e foarte bine că nu sunt alocată pe acel proiect.

La prânz am mâncat ton și spanac, însă pe la ora 4 am coborât să-mi iau o banană și un baton de cereale (3 EUR – plătiți tot cu cardul reîncărcabil). Nu folosesc liftul la urcare decât foarte rar, astfel încât poftă asta m-a „costat“ 4 etaje.

Seara am petrecut-o la hotel, citind pentru ultimul modul de la MBA. Apoi am vorbit la telefon și între timp am băut un shake proteic, pe care îl aduc de obicei cu mine pentru serile când nu am chef/timp să ies.

Total: 0

MIERCURI

Pentru că ieri seară m-am gândit că îmi doresc tot mai mult să încep să mă pregătesc pentru un pelerinaj pe El Camino, probabil în prima jumătate a anului viitor, azi dimineață am început cu 20 de minute de exerciții. Am făcut opt ani de gimnastică ritmică, deci știu ce ar trebui să fac pentru rezistență, însă pasul de la a ști la a face e de multe ori o prăpastie.

La micul dejun am mâncat ciuperci sote, două pachețele de primăvară și roșii + ardei.

Prânzul îl iau în grabă pentru că în perioada asta înlocuiesc o colegă care e în concediu și am destul de multe pe cap. Aleg pui la cuptor, orez și broccoli.

Seara – shake proteic din nou, Netflix și vorbit la telefon. De fapt, a fost și o Cola din mini bar (pe care o s-o plătesc la check out).

Total: 0

JOI

Mă trezesc și mai devreme decât de obicei pentru că trebuie să mă spăl pe păr, iar asta ia ceva timp. La micul dejun tipul care face omletă e convins că eu sunt vegetariană pentru că nu m-a mai văzut mâncând carne. Îl conving cu greu să îmi facă o omletă cu șuncă și cașcaval, la care adaug salată.
Printre task-uri, mintea îmi tot fuge la vacanță și la faptul că dacă voi dori să plec undeva voi putea doar în a două săptămâna din septembrie. În rest, fie am cursuri, fie trebuie să fiu la birou.

Joi iau prânzul de obicei cu colegii români. Suntem în jur de 15 în companie, dar de obicei ne adunăm doar vreo 7-8. Cu unii dintre ei am amintiri de acum 10 ani, pe alții i-am cunoscut abia recent. Mă simt bine cu ei, mă simt “acasă”. Seara ies cu alți colegi, pentru că e ziua unuia dintre ei. Contribuția mea pentru cadou e 15 EUR (71 lei), iar consumația e 20 EUR (94 lei).

Total: 35 EUR (165 lei)

VINERI

Azi e zi de împachetat și de mers acasă (în a doua parte a zilei). Mănânc un pic mai consistent la micul dejun pentru că nu îmi place să mănânc din aeroport – e scump și nu atât de bun, de cele mai multe ori. La plecare din hotel plătesc consumația de la minibar (3 EUR – 14 lei).

La prânz am râs o grămadă cu colegii mei, însă mâncarea de azi nu a fost prea grozavă. Îmi reîncarc cardul pentru mâncare – 50 EUR (236 lei).

Ziua de vineri e mai scurtă pentru mine, iar pe la ora 14 mă îndrept spre aeroport. Drumul până acolo durează cam o oră, pentru că zborul e din alt oraș. Iar apoi încă 2 ore și jumătate până în București, dacă nu sunt întârzieri. În fiecare săptămâna, timp de 6 luni.

Partea bună e că pot să-mi fac unele cumpărături în aeroport – de data asta am luat un cadou pentru o prietenă – 29 EUR (137 lei).

În timpul zborului îmi cumpăr o apă plata (2,5 EUR – 12 lei) și mănânc banană pe care o am la mine încă de la micul dejun.

La sosire comand un Uber – 28 lei. Ajung acasă pe la 21:00 și mă simt prea obosită să mai fac altceva.

Total – 84,5 EUR (399 lei) și 28 lei = 427 lei

SÂMBĂTĂ

Deși fac eforturi pentru a dormi un pic mai mult în weekend, nu îmi iese. Mă trezesc la 7,30 AM, fac exerciții, citesc, beau un shake (deoarece nu am nimic altceva în casă), pun hainele la spălat și o aștept pe doamna care mă ajută la curățenie. În acel timp, mă duc la manichiură și la masaj. Ambele activități sunt pe “abonament” deci nu trebuie să plătesc nimic de data asta.

Prânz – salată cu somon, avocado și mango de la Avocadoo (36 lei). Cumpărături pentru acasă – 60 de lei. Având în vedere că stau foarte puțin în București, încerc să nu cumpăr multe alimente pentru a nu ajunge în situația de a le arunca.

Seara am ieșit la o plimbare și un film+cină. Partea mea e 70 de lei.

Total: 166 lei

DUMINICĂ

Azi e din nou zi de călătorie. Însă până atunci încerc să mă bucur de ce e aici. Îmi dau seama tot mai clar că îmi place viața mea din București, deși în urmă cu câțiva ani mi-ar fi fost greu să anticipez asta. Îmi place până și să conduc aici. Incredibil. 😊

E vreme foarte faină și iau brunch-ul cu o prietenă într-o grădina. Fac cinste – 130 lei.

Mă întorc acasă și îmi fac rapid bagajul – știu exact ce și cât îmi trebuie, astfel încât nu durează mult. Pentru a fi convenabil ca orar pentru mine, zborul de duminică este cu o altă linie aeriană față de cel de vineri. Săptămânal văd două “Românii” foarte diferite care fac acest periplu anual / sezonier sau săptămânal, ca mine. Fiecare cu povestea lui, trăind “călătoria” proprie.

După ce aterizez îmi cumpăr sushi și apă plată pentru seara asta (12 EUR- 57 lei). Ajung pe la 19,00 ora Germaniei la hotel și în timp ce savurez sushi îmi dau seama că încep să îmi formez o părere destul de clară pe un subiect important: sub nicio formă nu ar trebui să se mai pună crema de brânză în sushi. 😊 E bine că mi-am dat seama de acest aspect relevant, sunt atâtea altele de explorat săptămâna care urmează.

Total: 130 lei, 12 EUR (57 lei) = 187 lei

***

Economii

In aceasta perioada pun deoparte 7000 lei/luna pe care ii virez in contul de economii la primirea salariului (deci nu pe sistemul “ce imi ramane”). De asemenea, incerc sa fiu atenta la preturi si perioade de reduceri.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.