Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu primul autor masculin al unui jurnal financiar pe Inoza, un consultant din domeniul IT, care locuiește împreună cu iubita lui în Cluj-Napoca. 🙂

***

Job: Consultant
Domeniu: IT
Vârstă: 31 ani
Locație: Cluj-Napoca
Venit lunar: 9500+ lei

Despre mine

Lucrez în domeniu de pe vremea pe când eram în liceu. Nu consider că am fost, teoretic, angajat până în prezent. Am avut însă, pentru o perioadă de câțiva ani, o activitate part-time în care eram angajat ca tot omul. Motivul principal este risipa și lipsa de viziune a sistemului românesc de pensii, cumulată cu natalitatea scăzută. Pe când ajungem la pensie, Statul român o să aibă o gaură importantă de suplinit prin simplul fapt că o să fie mult mai mulți pensionari susținuți de un număr mai mic de angajați. Banii care sunt cotizați acum merg în pensiile curente. Aceștia nu sunt investiți pentru pensiile cotizanților actuali, de peste 30 ani, ca să producă valoare adăugată pentru aceștia când ies la pensie. În schimb, sunt distribuiți acum fără a obține o mică dobândă. În consecință, problema economisirii și a pensiei am decis să o duc spre privat.

Așadar, munca este realizată în cadrul propriei companii, iar remunerația este anuală, prin dividende. Costurile sunt mai mici, însă îmi permite să redirecționez bani care altfel ar merge într-un sistem falit de pensii spre ceva mai performant. Avantajele sunt controlul asupra banilor și a sistemului de economisire, iar dezavantajul principal e dificultatea în obținerea unui credit (casă, construcție etc).

O parte din cheltuieli se aplică direct la nivelul firmei (auto, inclusiv asigurare și casco, internet, telefonie, mijloace tehnice, servicii și asigurare de sănătate privată etc), iar din profitul rămas se distribuie dividendele de unde rezultă venitul net menționat. În continuare, cheltuielile care sunt realizate pe firmă sunt marcate cu **.

Locuiesc în propriul apartament și de aproximativ un an s-a mutat cu mine și iubita. Cheltuielile comune sunt împărțite în marea majoritate a cazurilor direct proporțional cu venitul fiecăruia. Pentru o gestiune ușoară folosim tehnologia (o să se vadă mențiuni pe parcursul jurnalului). De obicei dacă avem achiziții importante le discutăm destul de amănunțit înainte de a lua o decizie, chiar dacă e vorba de o investiție individuală. Am avut și cheltuieli impulsive, dar cu toate acestea nu ne-au afectat într-o proporție care să ne îngrijoreze.

Cheltuieli anuale recurente

Telecom**: 920 euro – de menționat faptul că nu avem TV / netflix etc. Strict internet + telefon
Combustibil**: 1300 – 1500 eur
Casco**: 500 eur
RCA**: 230 eur
Rovignetă**: 30 eur
Revizii mașină, consumabile**: 145 eur
Impozit cifră afaceri**: 1300 eur
Impozit dividende**: 1800 eur
Abonament privat sănătate**: 500 eur
Asigurare de viață cu investiții: 1000 eur

Cheltuieli lunare personale, valori medii

Impozit CASS: 208 lei
Fonduri investiții: 900 lei
Investiții bursă: 1500 lei
Mâncare: 850 lei
Sport: 450 lei

Cheltuieli lunare, partea mea, valori medii

Asociație: 100 lei
Curent / gaz: 166 lei
Curățenie: 80 lei

MARȚI

7:00 Alarmaaaa! Trezirea. Astăzi e o zi cu multe activități și deplasări prin oraș și multe necunoscute.

7:30 După câteva snoozuri mă ridicdin pat și mă duc în birou (cel de acasă) și dau drumul la laptop, să văd ce mici taskuri pot fi rezolvate dimineață devreme.

8:00 Fac o scurtă pauză după prima privire asupra zilei și mă întorc în dormitor să “trag” ușor de iubita mea. Se pune și ea în mișcare, eu mă întorc la birou.

9:00 Ne-adunăm în bucătărie și luăm micul dejun. Bruschete cu vinete, pastramă de porc / gâscă făcută în casă, brânză ustunoie (că-i plin congelatorul de ea), roșii cherry din grădina urbană (încă se coc în noiembrie). N-am avut vreme de gătit pentru că am fost plecați în weekend, așa că nu pregătim nimic pentru lucru.

9:20 Dau o fugă cu mașina până în stația de bus (boost pentru iubita) și revin acasă pentru a face câteva analize tehnice și fundamentale pentru câteva companii pe care am pus ochii. Face parte din planul de investiții / economii. Îmi aduc aminte că sora mea m-a rugat să-i fac setup la noul PC (rutină pentru mine) și rezolv și asta.

11:00 Plec cu mașina spre service (programare pentru revizie). Iau cu mine un măr, nu știu cât / pe unde stau și vreau să am un snack.

11:45 Finalizez predarea mașinii, lucrarea durează vreo 3-4 ore și încerc să-mi fac un plan pentru restul zilei. Caut metode să ajung la birou, aflat dincolo de centru. Uber n-are mașini, Bolt dă 27+ de lei până la birou și taxi la plata cu cardul, cam greu. Încerc să văd dacă găsesc pe cineva last minute pentru un prânz în centru, însă nu prea am noroc. Decid să merg la birou. Deja făcusem o parte din traseu pe jos cât timp am încercat să dau de lume. Clever Go a fost opțiunea cea mai rapidă și convenabilă ca preț (17.52 lei). Ajuns acolo, merg împreună cu colegii direct la cantină.

12:20 Prânzul zilei cu o supă de salată (ciudat pentru luna asta), niște paste cu pui și o prăjitură: 24 lei.

13:30 Mă întorc la birou și reiau de unde am rămas dimineața. Multe întreruperi, nu prea am spor.

15:00 Sună telefonul, sunt de la reprezentanță. Mai au de făcut un update de soft (hehe, și mașinile au asta) și cam în 30 minute e gata.

15:45 Închid laptopul și comand un taxi (de data asta prind la plata cu cardul). Cobor și pornesc spre service. Ajung acolo, verific documentele și plătesc factura: 1234.98 lei*. Taxiul a fost 15.14 lei.

16:15 Ajung acasă și mă apuc de copilit roșiile cherry. Încă fac flori și o parte de-abia încep să se coacă. Yay! 20 de grade în noiembrie.

17:00 Reiau analizele de dimineață și încerc să re-estimez necesarul de bani lichizi până spre finalul anului. Decid să pregătesc 5890 lei* pentru investiții în zilele următoare în 2 companii. Nu e tocmai bine, am avut o pauză de vreo 4 luni și încerc să compensez acum, deși e mai riscant. De obicei 1500 lei e bugetul lunar de investiții.

18:00 Îmi aduc aminte că portbagajul e plin de cauciucuri care trebuie mutate în beci. Mă pun la treaba. Încerc să mă mobilizez sămai lucrez ceva, dar nu reușesc și ajung pe canapea cu un scurt metraj de pe Omeleto (YouTube).

19:00 Ajunge iubita acasă. Mă vede tolănit și-mi povestește, printre altele, de Money Diaries (Inception, ce mai). Citesc vreo câteva articole: Viena, Zurich etc.

19:45 Ne apucăm de gătit. Cartofi copți cu raclette și murături, acompaniați de câteva felii din pastramele de care ziceam la micul dejun. Mâncăm și rămân ceva resturi pe care le pregătim pentru mâine la lucru.

21:45 Mă apuc de scris prima zi din Money Diary. Mă uit să văd cât au fost taxiurile și realizez cu stupoare că este perceput un service feela fiecare cursa. Not cool Clever, not cool. Dar măcar vă înghite Free Now în curând.

22:30 E timpul de strâns prin bucătărie. Somn după, sunt rupt.

* valori împărțite la 12, respectiv 4. Revizia e anuală și investițiile au fost în standby mai bine de 4 luni.

Total zi: 1291,64 lei

MIERCURI

7:00 Deși aseară ziceam că nu o să lenevesc în pat dimineața, tot degeaba. Sună alarmă și dau iar câteva snoozuri.

7:26 Performanță. Mă ridic din pat cu 4 minute mai repede decât ieri și încep să mișun prin casă.

8:00 Sună și alarmă iubitei, verific să văd dacă se trezește sau dă și ea cu snooze și mă apuc de pregătit micul dejun. Omletă cu de toate gătită în stil spaniol, ca o tortilla. Fără cartofi și cu puțin lapte, să o lungesc că mai aveam doar trei ouă. Realizez că ieri iubita a luat pâine. Verific Splitwise (nu avem cont comun, dar folosim aplicația pentru a gestiona cheltuielile comune; e genială). 2.67 lei e partea mea. Fuga după câteva roșii până se coace tortilla la cuptor.

8:30 Breakfast is served. Topicul dimineții: bună e mâncarea, dar mâncăm prea mult și am cam uitat de sport.

9:25 Plecăm spre birou. Deși plecăm mai devreme decât de obicei, orașul pare puțin mai aglomerat și nu sunt sigur că ajung la timp pentru a putea porni laptopul și a pune ordinele de achiziție pe bursă.

10:00 Ajuns la birou intru prima dată pe platforma de tranzacționare pentru a pune ordinele de cumpărare.

10:10 Încep lucrul, însă având ecran extern țin bursa în permanență în cadrul vizual până se finalizează operațiunile. Din păcate e o zi atipică și nu reușesc să achiziționez acțiunile dorite. Pare a fi lichiditate scăzută astăzi, cel puțin pe companiile pe care le-am ochit.

13:00 Iubita mă anunță că o nouă politică în cadrul companiei unde lucrează îi permite să lucreze remote din orice locație unde compania are birouri, o anumită perioadă de timp, pe an. E perfect, eu de câțiva ani îmi doream asta însă pentru ea era cam imposibil până acum. În jurul amiezii am mâncat porția adusă de acasă și am mai ciugulit câte un fruct.

18:00 De vreo jumătate de ora am cam terminat ce mi-am propus să realizez azi și am început să răspund la emailuri și să planific următoarele zile și săptămâni, având în vedere că urmează lansarea proiectului.

18:25 Pornesc spre casă și pe drum vorbesc cu iubita la telefon pentru a vedea ce mai trebuie de la supermarket. Urmează ca ea să adauge ceva pe Todoist până eu ajung la destinație. Folosim Todoist pentru a gestiona lista de cumpărături în permanență. Vedem amândoi în timp real ce mai trebuie cumpărat, iar când se termină ceva prin casă sau e pe terminate, adăugăm în listă. Ajuns la supermarket, verific lista, deschid ușa de la mașină și supriză! Iubita a ajuns și ea cu busul și văzându-mă parcat, a venit să mă întâmpine. Cumpărături în doi. 72.83 lei e partea mea. 3 sferturi din bon au fost fructe de mare congelate din care vom mânca câteva porții pe parcursul următoarelor luni.

19:05 Ajungem acasă și luăm cina. Discutăm aprins despre posibilitatea să lucrăm remote dintr-o altă țară 3 săptămâni și să lipim de un concediu odată ce suntem acolo. Discuția e puțin încinsă, deoarece eu nu aș vrea ceva exotic prima dată dar iubita da, și ce-mi doresc eu iese mai scump decât o destinație exotică. Dar cu siguranță o să ajungem la un consens în următoarea perioadă.

22:00 E zi de Champions League. Nu sunt eu cel mai mare microbist, dar azi joacă echipa de suflet a cărui fan sunt de mic copil. Deși în ultima vreme am mai ratat meciurile mai puțin importante, pe ăsta nu-l mai ratez și mă pregătesc de ritual: vizionare meci și în paralel o sesiune, cât o repriză, de cycling (avem bicicletă statică și într-o repriză de 45 minute fac de obicei 30 km de cardio).

23:15 Undeva la începutul reprizei a doua mă mut cu laptopul în bucătărie și gătesc o porție de rissotto cu fructe de mare și legume. Pentru a da un plus de gust folosesc niște jus de rață congelat de ceva vreme. Mă grăbesc și, fiindcă am uitat să-l decongelez, tai sticla cu o foarfecă și-l pun direct într-o cratiță separată, pentru a-l aduce la punctul de fierbere încât să-l pot turna peste risotto.

00:30 Între timp s-a terminat și meciul și risotto-ul, însă nu prea am somn. Încerc să mă gândesc la diferite opțiuni și alternative cu privire la lucrul remote.

02:10 Schițez ziua în jurnal și mă pun la somn. Nu mai am energie să scriu acum, dar sper să revin cât de curând pentru a finaliza “nuvela”…

Total zi: 75.5 lei

JOI

8:45 Trezit ca din pușcă mult mai târziu decât de obicei, nu prea am timp de micul dejun, așa că mă pregătesc direct pentru birou și pe la 9:25 ieșim din casă. Iubita a fost mai matinală și a mâncat ceva înainte de a pleca și nici nu m-a trezit pentru că a bănuit că am fost bufniță azi noapte.

9:55 Ajung la birou, în parcare doar. Sunt mai multe clădiri de birouri și intrări, iar eu ar trebui să merg la cea mai îndepărtată. Decid să dau drumul la laptop în mașină și-mi fac hotspot cu telefonul mobil pentru a nu rata prima parte a zilei de pe bursă. Deși analiză făcută la începutul săptămânii îmi indică o stabilizare a prețurilor celor două companii, asta nu e garantat, și atunci nu vreau să risc să pierd bani pentru că am întârziat cu modificarea ordinelor de cumpărare, mai ales că mă aștept să crească prețul la cele două companii după ce s-a întâmplat ieri. Modific ordinele de achiziție, închid laptopul și o iau spre birou.

10:00 Sunt câteva sute de metri până la clădire iar în drum mă opresc la cantină să iau un sandviș pe care-l voi acompania cu un iaurt luat de acasă. 10 lei.

10:10 Este o zi normală de lucru, fără nimic neprevăzut, însă pentru a achiziționa acțiunile trebuie să modific ordinele de câteva ori pe parcursul zilei.

13:00 Fiindcă am gătit aseară, astăzi prânzul este asigurat. În timpul pauzei mă uit la un scurt metraj în bucătărie. Colegii de obicei merg la cantină și în bucătărie bate vântul de multe ori.

18:00 S-a închis bursa și verific tranzacțiile. Actualizez evidența proprie. Am reușit să fac achizițiile dorite însă la un preț mai mare decât aș fi dorit, dar nu mă afectează foarte mult. În vreo 2 săptămâni o să fie raportările financiare și cel puțin la una din companii mă aștept să fie niște creșteri bune. (LE: raportările au avut loc și creșterile au fost bune, mai ales la una din companii, peste 11.5%). E timpul să plec spre casă.

18:20 Ajung acasă și alternativa pentru cină e tot risotto pentru că nu apuc să gătesc altceva. Imediat plec din casă pentru că în seara asta e meci de Europa League și echipa locală joacă acasă.

18:55 Ajung la stadion și înainte de a intra în tribună mă opresc la chioșc pentru a cumpără o apă. 5 lei.

22:30 Ajuns acasă, reiau discuția cu iubita despre posibilitatea de a lucra remote din afară țării și despre cheltuielile pe care le avem. Deși când ne-am mutat împreună am spus că o să discutăm periodic (lunar) despre cheltuielile noastre, nu prea am făcut asta în ultimul timp și iubita a observat o creștere, nu neapărat justificată.

00:15 Spre finalul discuțiilor ne apucăm să strângem din bucătărie și ne punem la somn.

Total zi: 5905 lei (5890 lei – investiții)

VINERI

7:45 Ultima zi lucrătoare a săptămânii. Mă trezesc, ca de obicei, înainte de 8, însă până se trezește și iubita mea am timp suficient să mai fac puțină bicicletă.

8:15 În timp ce pedalez se trezește și iubita și continuăm discuțiile de aseară, după care luăm micul dejun și ne pregătim de muncă. Ea astăzi lucrează remote, iar eu urmează să fac un ocol pe la poștă pentru a ridica un colet.

10:15 E puțin aglomerat la oficiul poștal, am de așteptat vreo 15 minute, însă nu e problemă deoarece stăm foarte bine cu proiectul și cam tot ce aveam de finalizat e deja finalizat.

11:00 Ajuns la birou, îmi iau o ciocolată de casă de la cantină, să o am pentru după-amiază. Mâncarea pentru prânz o am tot de acasă. Risotto-ul gătit a fost calculat să ajungă până vineri, inclusiv. Ciocolata a fost 6.32 lei.

17:30 Fiind mai lejer la birou plec mai devreme decât de obicei. Iubita are cros-ul de noapte azi și e bine să luăm cina mai devreme, să nu fie chiar înainte de a depune efort fizic. Începem să facem bagajele pentru că după cros vom pleca din oraș. O să fie un tur de forță pe-acasă la mine și apoi pe la ea. Cam 350 kilometri până duminică seara.

19:45 Startul este peste aproximativ 45 minute, așa că plecăm. De obicei e aglomerat și greu de găsit loc de parcare, însă avem noroc și prindem un loc chiar lângă parc și ajungem devreme. Ne întâlnim cu niște cunoștințe și stăm la povești până la start. Iubita aleargă iar eu mă învârt între câteva puncte din traseu încercând să prind niște poze. Dar e cam întuneric și cu telefonul mobil nu prea iese mare lucru.

22:15 Ne întoarcem acasă, iubita rămâne pentru a continuă bagajele și pentru a se pregăti de drum, iar eu dau o fugă până la Kaufland. Am primit un pont că ar avea carne de mistreț și de căprioară și de multă vreme am tot căutat pentru un gulaș. 36.67 lei e partea mea. Kaufland-ul e foarte aproape, am optat să merg târziu pentru că e gol și, cu casele expres, cumpărăturile au durat câteva minute. Întors acasă, finalizez și eu bagajul și în jurul orei 23:00 plecăm spre prima destinație. O să ajungem după miezul nopții și probabil o să ne punem direct la somn.

Total zi: 42.99 lei

SÂMBĂTĂ

09:15 Ne-am trezit în jurul orei 9, suficient cât să apucăm să luăm mic dejun și să ne pregătim de ieșit în oraș. Avem un eveniment în familie, unde participă și rude mai îndepărtate. Câteva fețe noi pentru iubita mea.

15:00 Ne luăm rămas bun de la neamuri, dăm o fugă pe acasă să strângem bagajele și plecăm spre a două destinație. La ieșirea din oraș opresc pentru a alimenta. Benzină: 183.25 lei.

17:15 Înainte de a ajunge la destinație facem un mic ocol la intrarea în oraș. E Black Friday, devreme ce-i drept, la pista locală de go-karting și nu pot rezistă tentației. A fost cât pe ce să o conving și pe iubita să încerce, însă nu am reușit. Dar karturile sunt aici de mulți ani și tot aici o să rămână, și cu următoarea ocazie nu mai scapă. 2 ture de circuit la preț de una: 40 lei. Aș fi ieșit la 35 lei, dar de fiecare dată uit câte ceva. Ba mănuși, ba prosop. De dată asta am uitat să-mi iau cagulă de acasă, și a trebuit să cumpăr una nouă.

18:30 Fiind promoție a fost mai aglomerat decât de obicei. Toată escapadă mea a durat vreo oră și pe la 18:30 plecăm spre casă.

19:00 Ajungem la destinație și urmează cina cu părinții iubitei. Imediat ce am terminat de mâncat am trecut la o partidă de rummy până târziu în noapte. Am început în forță, dar am terminat lamentabil pe 3. În schimb iubita a câștigat fără drept de apel.

Total zi: 223.25 lei

DUMINICĂ

10:15 După duelul de aseară cam toți ne-am trezit cu greu astăzi. Micul dejun e sponsorizat de părinții iubitei și e presărat cu tot felul de bunătăți.

11:15 Realizăm că e, totuși, zi de vot și decidem să mergem acum pentru a evita potențiala aglomerație de la ora 12. Votul a fost foarte rapid, inclusiv pentru mine, pe listele suplimentare, deși când am terminat eu, iubita și părinții ei mă așteptau deja afară.

12:45 În aproximativ o ora trebuie să fim în cealălalt capăt al orașului, practic într-o comună alipită, pentru a vizualiza o casă pasivă (weekendul ăsta a fost open days la nivel mondial și avem două proiecte de vizitat, la distanțe de circa 10-15 km de casă și una de cealaltă). Decidem să mâncăm doar o supă de salată gătită de mama iubitei. Am deslușit și misterul supelor de salată în noiembrie cu această ocazie. A fost atât de cald,încât e o producție nouă. Se pare că roșile nu sunt singurele care o duc bine.

13:15 O luăm din loc spre prima casă. GPS-ul ne bagă pe o rută care iese de pe drumul european pe un drum îngust, asfaltat, dar care ulterior devine pietruit și apoi devine mlaștină. Decidem să redirecționăm traseul și ajungem înapoi pe european cu ajutorul unui drum “forestier”. Intrăm în sat și o luăm pe străduțele din spate, asfaltate, și ajungem la destinație. Suntem primii, dar avem alai în spate. Apucăm însă să parcam mașina strategic pentru a putea pleca devreme.

14:00 Ne plimbam și inspectăm proprietatea. Începe prezentarea,care durează vreo 40 de minute. Mulți au rămas împotmoliți și au trebuit să se ajute între ei pentru a se debloca și a ajunge la destinație. Unii au întârziat la prezentare. Noi am fost norocoși și oarecum înțelepți că am evitat mlaștina de care ziceam. La 3 trebuie să fim în altă comună limitrofă, în altă parte a orașului, pentru o altă vizionare. Stăm până la finalul prezentării și când începe sesiunea de întrebări și răspunsuri plecăm. Reușim să ajugem la a două casă pe la 15:15, cu câteva minute înainte de a începe prezentarea. Aici, cu tot cu întrebări, am stat mai bine de două ore până am plecat înapoi spre casă.

17:30 Mâncăm prânzul, târziu ce-i drept, dar savuros. Strângem bagajele și mâncarea pe care o ducem cu noi la Cluj. E fain când mai dai pe-acasă și primești mâncare cât pentru o săptămână. 🙂

19:30 Stăm puțin la povești, urmărim și prezența la vot, studiem traficul spre Cluj și decidem să plecăm.

21:30 Drumul a fost cam gol, atipic, mergem lejer și pe la 21:30 ajungem acasă și ne apucăm să despachetăm. Rezultatele alegerilor le-am tranșat deja pe drum, la Europa FM.

22:30 Terminăm cu bagajele și ciugulim ceva de cină, iar apoi ne pregătim pentru o nouă săptămână.

Total zi: 0 lei

LUNI

7:45 Ne trezim ca de obicei, însă după weekendul încărcat parcă nu avem o tonă de energie, așa că ne mobilizăm cam greu.

8:45 Deși avem mâncare de acasă și micul dejun ar trebui să nu fie o problema majoră, reușim să luăm masadoar la mai bine de-o oră de când ne-am trezit.

9:45 Plecăm mai târziu decât de obicei spre lucru. Iubita probabil va întârzia la ședința de la ora 10, dar nu e ceva care se întâmplă foarte des și nu suntem stresați după energia pozitivă strânsă în weekend.

10:15 Ajung și eu la lucru puțin mai târziu. Am câteva întâlniri cu CEO-ul înainte ca acesta să plece în concediu. Discutăm ultimele detalii despre finalizarea proiectului curent și începerea altuia, pe la jumătatea lunii. Urmează o perioada liniștită și complet neagitată la birou. Trebuie să gândesc la ceva metode să țin în priză restul echipei, altfel o să se plictisească lumea și pe când o să avem de tras tare nu prea o să fie motivați pentru că își ies din ritm.

14:15 Am avut mâncare de acasă, însă nu am rezistat tentației și am dat o fugă până la cantină pentru ceva dulce, deși avem gomboți pentru încă vreo 2 zile. Am luat un Linzer cu mere, 4 lei. Între timp am vorbit cu iubita și am decis să rezervăm o oră de squash. Cumva trebuie să ne forțăm și să reintrăm în stilul mai activ de viață: alergat/bicicletă, squash, tenis etc.

18:15 Aș fi putut pleca și astăzi puțin mai devreme, însă se lucrează la două poduri în drum spre casă și traficul pare mai aglomerat decât de obicei, așa că pe final mi-am mai găsit ceva de lucru. În final, la scurt timp după ora 18, pare că traficul se mai domolește și plec spre casă.

18:45  Ajungem amândoi acasă și luăm cina. Stăm după să ne relaxăm și apoi ne pregătim de mers la squash.

21:00 Rezervarea e pentru ora 21:00, însă avem o mică întârziere și începem la câteva minute după. Dar pare că e cam gol, deci e posibil să rămânem puțin după. Iubita are un card cu care beneficiem de un mic discount (nu avem acum abonament, care e mai rentabil). Partea mea a fost 42.69 lei

22:10 Terminăm squash-ul, ne întoarcem acasă și ne pregătim de somn.

Total zi: 46.69 lei

***

Economii și investiții:

Folosesc o suită de produse și servicii de economisire și investire, în diferite procente. Proverbul românesc zice să nu ții toate ouăle în același coș. Varianta modernă se numește diversificarea portofoliului. Am început acum mulți ani cu fonduri de investiții administrate, apoi am mai făcut o poliță de asigurare de viață cu investiții și capitalizare, am diversificat în instrumente financiare (acțiuni etc) și în imobiliare. Este greu să împărți din start o sumă modică în foarte multe direcții, dar le-am luat pe rând și am crescut sumele treptat.

Restul ce se poate economisi merge în depozite în diferite valute (de unde pot să investesc rapid pe bursă sau de unde se pot scoate bani lichizi rapid). Investițiile financiare sunt în 3 monede diferite, pe 3 continente, pentru a limita riscurile și expunerea.

O modalitate bună de economisire este gătitul acasă. Pe de o parte consider procesul foarte relaxant, chiar și atunci când merg 4 ochiuri la aragaz și cuptorul. Estimarea inițială arată o economie anuală de minim 500 de euro, însă practica a arătat cam dublu. Plus așa avem mâncare mult mai sănătoasă.

Ceea ce ajută extraordinar în gestiunea finanțelor este evidență digitală a bugetului. Pe zile, pe categorii, pe furnizori și așa mai departe. Fac asta din 25 martie 2008. De aproape 12 ani. Sună nebunesc, dar pot să văd clar cum au crescut cheltuielile și economiile odată cu venitul și să controlez ușor orice derapaj. Sau să estimez în cazul unor achiziții mai mari cu exactitate dacă pot, merită și dacă mă expun la vreun risc.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.